Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Иванов: Картината ме води, не аз нея

| обновено на 01.09.23 в 13:15

Много исках да стане тази изложба, може би ми е най-трудната, с това признание започна разговорът ни с Живко Иванов. За по-малко от десет минути, дума след дума, въпросите и отговорите  преминават от ателието на художника до спомените му за Христо Фотев и приятелите от преди години, и се връщат чак до ученическите му години в София. 

Поболях се нещо, крадено време, но мисля, че тези трудности не се отразиха на картините, продължава Живко Иванов. 40 е успял да направи за последната година, а днес вече ги е подредил в галерия "Петко Задгорски". В навечерието на своя 70 рожден ден иска да ги подари на Бургас, ей така, ,защото много си обичам Бургас. Даже нямам и обяснение." Затова и очаква гости , приятели, близки, бургазлии от 18 часа, за да сподели заедно с тях празника си. 

И този път остава верен на себе си и за име на експозицията стои познатото" Живкопис", тоя каламбур излезе преди години, харесах го и си го оставих, допълва художникът.


Показва и каталогът за изложбата, който побира в себе си цветове и имена  на картини като "Магическата кула", "Южнякът"," Слънчеви петна по пясъчния плаж" и други. В поместената биография накратко са събрани тези 70 години-роден в Бургас,на 2 септември 1953 г. През 1972 г. завършва Художествената гимназия в София, а през 1979 г. Художествената академия в столицата.



Самостоятелните изложби на художника са вече над 70 в България и чужбина. Негови картини са собственост на Националната художествена галерия в София, областни галерии в цялата страна и в частни колекции по цял свят.

През 2014 г. Живко Иванов беше първият български артист, който представи страната на 62-то издание на летния културен фестивал в Любляна, Словения.

Носител на наградата на Община Бургас "Художник на годината", 2009г.

Носител на наградата на Община Бургас в конкурса "Акварел" в памет на Ненко Токмакчиев, 2020 г.

Носител на голямата награда на Националната изложба "Приятели на морето", 2020 г.

Тези няколко изречения съвсем не побират мащаба на творчеството му и значимостта му, която художникът има в културния живот на Бургас. Едно от  големите имена, които създават артистичния дух на Бургас през двайсетте години и го пренасят и в новия век.

Пейзажът сега е сменен като атмосфера, не е като преди тези бохемски  години! Но Бургас е пълен с хора, които много обичат изкуството.Силно се надявам да дойдат на изложбата и да им хареса."

В Клуба на културните дейци спорихме, радвахме се някой, ако направи нещо. Беше искрено.Знаехме кой какво прави.

Като рисувам картината започва да ме води, не аз нея, казва още Иванов.Всичко е забава, затова аз по поръчка не работя! Свободолюбив съм и правя това, което ме забавлява, уточнява той.


В  каталог поетът Недялко Йорданов е написал: „Живко Иванов - един безкрайно талантлив и страхотно упорит художник, един художник в чист вид - такъв какъвто знаем от френските импресионисти в края на 19 и началото на 20 век - художници, които цял живот са си изкарвали прехраната единствено и само с четката и платното“.

И ако се питате, какво още не е нарисувал Живко Иванов, отговорът е:

"Следващата картина не съм нарисувал.Нямам програма,сядам и рисувам.Сега ателието е ужасно, натъжих се като взеха картините, за да ги докарат до залата.Едни мръсни стени, с надписи, празни.По-лошо от празно ателие.Пусто! Трябва да го пълним сега! Планирам да си работя, само се моля да съм здрав."








По публикацията работи: Десислава Златева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Четири концерта представят в Бургас модерната класика

Четири концерта ще предложат на почитателите на класическа музика в Бургас, изтъкнати български музиканти и известните Павел Берман и Ромен Гариу.  Най-новият проект е на фондация "Арденца", подкрепен от НФК в партньорство с Община Бургас и НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“. Той съчетава майсторски класове с известните Павел Берман – цигулка и Ромен Гариу –..

публикувано на 16.07.24 в 13:42

Танцова формация „Петлите“ тръгва на турне по Южното Черноморие

„Танцът е магия“ – под това заглавие популярната бургаска танцова формация „Петлите“ тръгва на турне. Началото ще постави спектакъл в Созопол на 25-ти юли на сцената на амфитеатъра. Летните концерти ще продължат в още пет града по Южното ни Черноморие, каза основателят на ансамбъла Георги Димитров. Той посочи и какво включва програмата...

обновено на 16.07.24 в 13:26

Мила Роберт с премиера в Бургас на „Солени същества“

Специална премиера на анимационния клип „Солени същества“с Мила Роберт в Бургас. Видеото ще бъде представено н а 19 юли (петък) от 22.00 часа в бара в Морската градина под Летния театър от неговите автори. По музика на Мила Роберт и Явор Карагитлиев и текст на Мариана Сърбова, песента е създадена специално за филма на Българска фондация..

публикувано на 16.07.24 в 13:14

Deep Zone Project с музикално шоу на остров Света Анастасия

Музикално шоу на остров Света Анастасия са подготвили от Deep Zone Project на 19 юли (петък). Те ще представят “Златни БГ Хитове” в ремиксирани модерни версии. На сцена под звездите публиката ще се забавлява с DJ Dian Solo, Eva Maria (vocal), Danny Dimitroff (guitar). Организаторите обещават  танци под звездите с едни от най-обичаните български песни...

публикувано на 16.07.24 в 10:49

Мария Статулова ще е първият гост в нова иницитива на Международния филмов фестивал в Бургас

Над 40 заглавия събира програмата на Международния филмов фестивал Бургас тази година. Деветото издание е от 19 до 25 юли. Прожекциите ще са с вход свободен в културния дом на НХК и на откритата сцена Охлюва. Фестивалният директор Емил Ованесов съобщи в студиото на БНР-Бургас: "Приготвили сме богата програма от заглавия..

обновено на 15.07.24 в 14:08

Мащабният спектакъл „Корсар“ очаква почитателите на балета в Летния театър

Спектакъл на най-новото заглавие на балетната трупа на Бургаската опера – „Корсар“, ще бъде представен  от 20:30 часа на сцената на Летния театър. Представлението е третото от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“. Те се осъществяват за седемнадесети пореден път от Държавна опера – Бургас и  Община Бургас. Балетът е по музика на..

публикувано на 15.07.24 в 13:47