Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Булевард Демокрация" - на 1 септември

Снимка: Ани Петрова

Камък ми падна от сърцето. От една седмица се въртя в съня си, потя се, въздух не ми достига. Предполагам и вие сте били така покрай терзанията за новия политически сезон. И основното притеснение – как депутатите ще се преместят в новата зала. Вече веднъж го преживях, очаквах, че се е свършило. И цяла сутрин това беше сред основните теми от телевизорите. Както и кой – къде ще седи. Голямо вълнение беше. Сега съм частично спокоен за законотворците. Само се чудя защо не сменят сградите ротационно? Така де, след като държава се управлява така, какво пречи? Че то Европарламентът се разхожда всеки месец до Франция, барабар с всичкото чиновник и антураж, ние ли не можем? Има още какъв челен опит да почерпим от стария ЕС. Навремето така се оплаквахме на един служител за борба с измамите, че у нас много се краде, а той се усмихна и каза „Нищо не сте измислили в България“. И ни открадна още един повод за национална гордост. Но, връщайки се на дейността на законотворците, очаквам една от най-спешните задачи да е смяната на националния празник на държавата. И вече ще съм спокоен, че всичко у нас е наред.

Докато чакаме, продължаваме със следобедното предаване „Булевард Демокрация“. До 18 – с Ваня Желева и с мен, Мариян Иванов.

Ето и акцентите:

-  Два бургаски квартала – „Лозово“ и „Долно езерово“ излизат на протест през уикенда, заради забавянето на ремонтите по водния цикъл. Какво отговарят от държавното ВиК и фирмата – изпълнител.

-  Часове дебати „за“ и „против“ защитената зона Корал. Царево днес беше домакин на обществено обсъждане по темата

-  Даниела Алакушева излиза в битка за кметския стол в Айтос. Представяме ви я днес

-  И още – водолази ще почистват морското дъно край Моста в Бургас.

-  Нов конкурс „Бургас и морето“ ще се проведе в морския град. Идеята на организаторите, е да се даде път и на младите изпълнители

-  И днес – време за култура, за спорт, за вълненията на хората от социалните мрежи и за премиерите от големия екран. Телефонът за връзка с нас е 056/82 59 95, можете да ни намерите и във Фейсбук, Инстаграм и Туитър. Аз съм Мариян Иванов и ще съм вашата ефирна компания до 18.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК Бургас с предупреждение за спиране на водата утре в Сарафово

За спиране на водоподаването утре (29 ноември) за бургаския квартал Сарафово, предупреди ВиК Бургас. От 09:00 часа до 17:00 часа няма да има вода в Сарафово, Летището, както и за фирмите „Керамика“, „ВРОМОС“, „Геотон“, „Металснаб“ и бензиностанция ШЕЛ. За посоченото време ще се извършват строително-монтажни дейности, след което водоподаването..

публикувано на 28.11.23 в 17:47
Община Сливен

Общинският съвет в Сливен все още няма председател

Общинските съветници в Сливен се споразумяха в петък да проведат среща, на която да бъдат ситуирани комисиите в местния парламент. Решението дойде по време на инициираната от кмета Стефан Радев среща, на която те бяха информирани за неотложни пред общината решения до края на годината. Насрочена бе и дата за сесия на местния парламент – 14 декември...

публикувано на 28.11.23 в 17:23
ТД на НАП в Бургас, архив

През декември се заявяват данъчните облекчения за деца чрез работодател

Родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца или за деца с увреждания през работодателя си, е необходимо да заявят желанието си пред него, като подадат съответната декларация от 30 ноември до 31 декември 2023 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2024 г. Размерите на данъчните облекчения за..

публикувано на 28.11.23 в 16:28

Община Сливен ще кандидатства за съфинансиране за ремонта на Военния стадион

Община Сливен ще кандидатства с проектно предложение за ремонт на Военния стадион в Сливен по Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти към Министерството на младежта и спорта. Предложението на кмета Стефан Радев е внесено в Общинския съвет и ще бъде включено в дневния ред на предстоящото заседание на местния..

публикувано на 28.11.23 в 15:40

Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за хора с увреждания

Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за пълнолетни лица с увреждания, които ще бъдат закрити в рамките на втория етап от процеса на деинституционализацията на дългосрочната грижата за възрастни. Те ще бъдат настанени в нови социални услуги от семеен тип, съобщи Министерството на труда и социалната политика. Подготовката и извеждането им от..

публикувано на 28.11.23 в 14:48

Маги от Бургас се бори да ходи, да вижда и да се усмихва

5-годишната Маги от Бургас е родена в навечерието на Нова година. За родителите си тя е коледно-новогодишно чудо. Маги е дълго чакано и желано дете, но се ражда преждевременно. Няколко месеца след появата ѝ родителите ѝ чуват тежката диагноза: детска церебрална парализа. Оттогава до днес 5 дни в седмицата Маги ходи на рехабилитация...

обновено на 28.11.23 в 14:10

Посланикът на Словения посети Ямбол

България и Словения имат сходни проблеми, свързани с демографската криза и връщането на младите хора от чужбина. Това каза посланикът на Словения Наташа  Бергел при посещението си днес в Ямбол. Според нея двете страни могат да си сътрудничат в много области, както на икономиката, така и в сферата на културата. Като основен проблем за Словения..

публикувано на 28.11.23 в 13:33