Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Отделят 30 000 лв. за закупуване на болнични легла в УМБАЛ - Бургас

30 000 лв. ще бъдат предназначени от общинския бюджет за осигуряване на болнични легла в УМБАЛ – Бургас. Това реши Общинският съвет. Предложението беше внесено от общинския съветник Иван Иванов. Според него болничните легла трябва да са предназначени за отделението по кожни болести, по инфекциозни болести и по нефрология. Докладната записка провокира критики от страна на други съветници, част от които лекари в болницата. Те посочват, че в други отделения има по-голяма необходимост от болнични легла. 

Към настоящия момент болницата разполага с 680 легла, част от които са в лошо състояние. Зам.-кметът Красимир Стойчев поясни, че болницата е държавна и Общината има по-малък процент дялово участие в нея. „В публичния сектор нямаме право да даваме субсидии, защото се променя конкурентната среда. Разбираме добрите намерения, но нашето подпомагане трябва да е в апаратура. Държавата също трябва да се грижи“, поясни той.

Няма как Общинският съвет да прецени кое отделение има по-голяма нужда и е редно преценката да е от страна на болницата, коментира д-р Антонио Душепеев. Д-р Борис Ангелов допълни, че инфекциозното отделение и това по кожни болести се намират в нови сгради и са с добра обстановка. „Редно беше първо да посетите детските отделения, хирургическите отделения и много други клиники в тази болница, а не просто да се формулира за конкретни отделения“, допълни той.

Вносителят Иван Иванов обясни, че в този случай не става въпрос за субективизъм. „Не искам да деля отделенията в болницата. По-скоро това е информация от хората, които се свързаха с мен“, коментира той.

Общинските съветници приеха предложението, направено от Здравната комисия към местния парламент. Според него целевата субсидия за болничните легла ще бъда заложена в бюджета за следващата година, без да се конкретизира за кои отделения ще бъдат насочени. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни кардиологични прегледи в Бургас

Мобилен здравен пункт ще работи в Бургас, където специалисти от Отделението по кардиология  на „Бургасмед“ ще осъществят безплатни прегледи и скрининг за превенция на сърдечносъдовите заболявания. На пациентите ще се предоставя информация за рисковите фактори и как да се подобри превенцията на сърдечносъдовите усложнения. Това ще се случи на  28..

публикувано на 21.09.23 в 14:45

Военната болница в Сливен ще бъде изцяло обновена до две години

До две години военната болница в Сливен ще бъде изцяло обновена и оборудвана със съвременна медицинска техника. Това обяви началникът на ВМА-София генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски. Официалната церемония по случай 100 години от създаването на здравното заведение и откриването на реновираното инфекциозно отделение се проведе снощи. Годишнината от..

публикувано на 21.09.23 в 08:18

Здравната комисия в НС приема сигнали за липсващи лекарства

От днес в парламентарната здравна комисия могат да се подават сигнали за липсващи лекарства. За целта е създаден специално имейл адрес, съобщи председателят на комисията Костадин Ангелов. Във Фейсбук профила си Ангелов увери, че народните представители ще четат всеки сигнал и ще реагират така, че тези, които се нуждаят от дадено лекарство да го..

публикувано на 20.09.23 в 11:06

БАБХ: Увеличава се рискът от разпространението на шарка по животните

Рискът от разпространението на шарка по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово се увеличава, предупредиха от областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. След откритото огнище на болестта в бургаското село Горно Ябълково, в съседните области частично се налагат ограничителни мерки. В 10 - километровата зона..

публикувано на 19.09.23 в 15:33

Безплатни прегледи в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ Бургас през октомври

Лекари от Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас ще преглеждат безплатно през месец октомври, съобщават от лечебното заведение. Кампанията се организира съвместно с медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ и е посветена на 20-годишнината на центъра. Тя ще се проведе в ортопедичния кабинет, а фокус са възрастните хора с продължителни..

публикувано на 19.09.23 в 08:59

Огнище на шарка по дребните преживни животни в Горно Ябълково, община Средец

Констатирано е огнище на шарка по дребните преживни животни в село Горно Ябълково, община Средец, област Бургас, информират от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) . Заболяването е установено в животновъден обект с около 220 овце.  Миналата седмица, животновъдът е сигнализирал за съмнение за заболяване при отглежданите от него..

публикувано на 18.09.23 в 13:58

Откриха Националната онкологична болница "Дева Мария" в Бургас

В деня, в който църквата почита Светите Вяра, Надежда и Любов, бе открита Националната онкологична болница "Дева Мария" в бургаския квартал Ветрен.   Председателят на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов бе сред гостите на събитието, което к метът Димитър Николов определи като историческо: "Освен огромната инвестиция в оборудване,..

публикувано на 17.09.23 в 20:50