Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световно застрашен вид риба установиха в „Пода“ до Бургас

Снимка: Мачей Онак

 

Посетителят в Природозащитния център „Пода“ Мачей Онак от полския град Краков наблюдава и фотографира нов вид риба за фауната на защитената местност – морска котка Dasyatis pastinaca. Знаменателният кадър е направен на 3 септември. Видът е застрашен в световен мащаб, включен е като „Уязвим“ в списъка на застрашените животни на Международния съюз за защита на природата (IUCN).

Морската котка е дънна риба, обикновено достига до около 45 см на дължина. На опашката си има шип, който при убождане отделя отровен секрет, причиняващ силни болки, сърцебиене и мускулни спазми. 


Що за риба е морската котка и как се е озовала във водите на Природозащитния център "Пода" ще ви разкажем утре в сутрешния блок на БНР-Бургас след 8.30. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Около 10 хиляди души на тазгодишния Teen Boom Fest (СНИМКИ)

Към 10 000 души събра петото издание на Teen Boom Fest на Морската гара в Бургас. Младежкото събитие тази година е под надслов #ИзбериДоброто.  Тази година се обединяват Община Бургас, Агенция Митници и Националната Агенция за приходите с две големи кампании. Те са насочени към всички превенции - на насилието и приема на опиати.  Десетки бяха..

публикувано на 18.08.24 в 20:06
Шабленският фар.

Отварят Шабленския фар за посетители

Шабленският фар отваря врати за посетители днес, в Международния ден на морските фарове. Желаещите ще могат да го разгледат от 9:30 ч. до 16:30 ч., каза пазачът му Наньо Нанев пред БТА. Фарът е ориентир за корабите в Черно море от 1856 година досега. Той е  най-високият и най-старият в Черно море. Светлината му е видима на разстояние от 17 морски мили...

публикувано на 18.08.24 в 09:05

Монументът на цар Иван Александър на крепостта Русокастро ще бъде открит на 1 септември

Монументът на Цар Иван Александър вече е монтиран на крепостта Русокастро, това съобщава в своята фейсбук страница кметът на община Камено Жельо Вардунски.  „Радостен съм и изпълнен със задоволство от този важен момент. Величественият монумент ще бъде трайно свидетелство за ролята на Цар Иван Александър в българската история.Това е събитие, което..

публикувано на 16.08.24 в 13:50
Розови фламинги в Атанасовското езеро.

За първи път в България се излюпиха розови фламинги

За първи път в България орнитолози наблюдаваха три излюпени у нас бебета розови фламинги в бургаското Атанасовско езеро. „Става въпрос за първия случай на гнездене на розовото фламинго въобще в България – каза д-р Петър Янков от Българското дружество за защита на птиците пред БНР Бургас. - До преди 15-ина години розовото фламинго беше един..

публикувано на 14.08.24 в 14:00

платена публикация
„Лятното Mi турне“на Xiaomi пристига в курортите в района на Бургас

Първото по рода си лятно турне на Xiaomi в България – „Лятното Mi турне“ стартира своята обиколка и гостува в над 10 града в цялата страна. Вълнуващото роуд шоу е прецедент за бранда в България и ще зарадва феновете на технологичния лидер. Те ще имат възможността да се потопят в необятния свят на технологиите и да се докоснат до повече от 60..

публикувано на 12.08.24 в 14:51

Над 50 падащи метеора на час очакваме в днешния пик

Звездопадът - ежегодният метеорен поток, активен от юли, днес ще достигне своя пик. Спектакълът е един от най-лесните за наблюдаване с невъоръжено око, като хората могат да наблюдават изобилие от ярки сини метеори.  Тази година се очакват над 50 падащи метеора на час, а потокът ще продължи до 1 септември. Източникът на Персеидите е отломка от кометата..

публикувано на 12.08.24 в 13:22

Балерина стана "Мис Созопол" 2024

20-годишната Йоана Великова бе коронована за "Мис Созопол" 2024 на церемония в замъка "Влюбен във вятъра" в Равадиново.  Красавицата е завършила класически балет, а в момента е студент по дентална медицина в Медицинския университет във Варна. Докато й слагаше лентата, организаторът на конкурса "Мис България" - Гаел Санчез, пожела на Йоана да преследва..

публикувано на 12.08.24 в 11:17