Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов регламент и жури на Националния литературен конкурс „Морето“

До 10 септември е срокът, в който ще се приемат творбите на участниците в двете категории проза и поезия

С промени в регламента и в състава на журито започна 8-то издание на Националния литературен конкурс „Морето“, на сдружение „Лумен“. До 10 септември е срокът, в който ще се приемат творбите на участниците в двете категории проза и поезия. Това сподели за БНР Бургас председателят на сдружението Катя Съева:

„Конкурсът е за кратки непубликувани произведения на морска тема и е отворен за автори от цялата страна. Участниците могат да изпращат текстовете си в проза - 1 разказ с обем до 5 стандартни машинописни страници,  а поезия - до 3 стихотворения по електронен път в Word документ на електронен адрес - zakonkursa.lumen@gmail.com 

Произведенията трябва да бъдат придружени с кратка биографична информация за автора, както и телефонен номер и адрес по местоживеене.

Има минимални промени в регламента на конкурса. Участниците трябва да са навършили 18 години. Това е новото тази година. Конкурсните творби ще бъдат разгледани и оценени от жури, което е в състав - Митко Новков (председател), Христо Карастоянов и Ина Вълчанова, която е новият член на журито.

За втора поредна година ще бъде връчена и специална награда, на името на „Георги Ингилизов”.  Тя включва и парична премия от 1000 лв. и пластика, за произведението, впечатлило най-силно журито (независимо от жанра).

За отличените автори в категория „Проза“ и в категория „Поезия“:

  • Първа награда - парична премия в размер на 300 лв. и плакет;
  • Втора награда - почивка за двама в Ахтопол (ваучер за 2 нощувки) и плакет;
  • Трета награда - 150 лв. и плакет.

Предвидени са и поощрителни награди.

Срокът за участие в конкурса е до 10 септември (включително).
Награждаването ще бъде в края на месец септември, в Ахтопол, в артистичното пространство на Galera ah gallery“, уточни Катя Съева. 

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Сръбският режисьор Радивое Андрич идва в Бургас на “София филм фест на брега”

С прожекции на най-новия филм на Радивое Андрич и други два негови любими филма ще бъде отбелязано посещението на режисьора на 22-рия “София филм фест на брега” в Бургас. “Светкавици отново!”  е най-новият филм на Андрич, който бургазлии ще могат да видят в рамките на фестивала, и е своеобразно продължение на вторатаму кинотворба “Светкавици!” от..

публикувано на 05.03.24 в 08:29

Историческия музей в Бургас представя "Капризите през Античността"

По повод осми март в археологическата експозиция на РИМ-Бургас ще се представи изложбата: „КАПРИЗИТЕ ПРЕЗ АНТИЧНОСТТА. ПОГЛЕДНИ ОГЛЕДАЛОТО“ . От древността до днес, огледалата са едни от най-често използваните тоалетни принадлежности. През хилядолетията за изработването им са прилагани различни техники и са ползвани разнообразни..

обновено на 05.03.24 в 07:36

Прожектират филмите "Под игото" и "Свобода или смърт" в Библиотеката

Два филма ще бъдат прожектирани днес в Бургаската библиотека при вход свободен.  От 17:00 часа ще бъде излъчен филмът „Под игото“ от 1952 г. Историческата драма е по едноименния роман на Иван Вазов.  Сценарият е на Павел Спасов и Георги Крънзов. Режисьор е Дако Даковски, а оператор - Бончо Карастоянов. Автор на музиката във филма е Филип Кутев...

публикувано на 03.03.24 в 13:30

Играят "Нова приказка за мартеничките" в Кукления театър в Бургас

Спектакълът  "Нова приказка за мартеничките" играят днес в Бургаския куклен театър. Той е подходящ за  деца на възраст  2+ .   Бърза Пенда прежда да изпреде – бяла и червена.  Бърза, защото Баба Марта трябва от преждата мартенички да изплете, а време много няма.  Но пакостника Пижо е решил да скрие преждата от Пенда, защото много обича да я..

публикувано на 03.03.24 в 09:40

„Принцесите и Змеят“ с премиера в кукления театър в Ямбол

Премиерното представление на „Принцесите и Змеят“ по Милада Машатова ще се играе днес в ямболския куклен театър „Георги Митев”. Началният час е 11. Пиесата по приказките на чешката авторка е поставяна многократно, включително и на сцената на ямболския куклен театър, но сега се завръща под режисурата на Съби Събев. „Едно заглавие, което се играе, може..

публикувано на 02.03.24 в 07:45

Танцова школа “Естрела” ще представи Бургас на Dance World Finals 2024

 Преди броени дни танцова школа “Естрела” се завърна от Букурещ с призови места и спечелена квота за участие в Dance World Finals 2024. “Достойно се представихме и с талант се наложихме над многобройните отбори на Румъния, въпреки че бяхме в намален състав.“, сподели Олга Мохова, ръководител и хореограф на школата. Резултатите, който са постигнали..

публикувано на 01.03.24 в 15:12

С филм за бургаския театър започва 22-ият "София Филм Фест на брега"

Два филма  ще бъдат показани след церемонията по откриване на филмовия фест в Бургас. С пълнометражния филм “Паднали листа” на Аки Каурисмаки ще бъде даден стартът на филмфеста на 21 март в Културен дом НХК в Бургас, а след него зрителите ще гледат документалния филм за бургаския драматичен театър “Адриана Будевска” “Отвъд завесата” на режисьора Слави..

публикувано на 01.03.24 в 09:48