Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Археолози установиха:

Крепостна стена с внушителни размери е пазела средновековния град Русокастро

Тя е била дълга 70 метра и висока 2,50 м

| обновено на 15.09.23 в 11:14


През този археологически сезон проучванията на  средновековния български град Русокастро са насочени към северозападната крепостна стена, намираща се между замъка и северозападния ъгъл на укрепената площ. Екипът, ръководен от директора на РИМ - Бургас Милен Николов е разкрил мощно крепостно съоръжение:

„Стената е била огромна, дълга 70 м и висока 2,50 м. В създаването й има поне три строителни периода – през VI век е построена, удебелявана е два пъти през първата половина на XIII в. и в края му. Много е мощна и много добре направена, но за съжаление е доста обрушена, защото местните хора са я използвали за кариера за камъни!“  

Археологът разказа, че в нея и намерен и неизвестен до сега вход към крепостта, до сега са били известни два входа. Този е бил преграден през  XIV в. и сега се разчиства, за да могат да бъдат уточнени неговите параметри.  


Сред находките при проучванията могат да се отличат железни стрели, занаятчийски инструменти, керамика, монети. Сред тях има 5 медни на българския цар Иван Александър, 4 сребърни, сред които и ценен грош на сръбския крал Стефан Урош II Милутин.

Тази находка е много важна за нас, защото подобна монета за първи път се открива на юг от Стара планина. Тя масово се използвала по това време в традиционните български градове на север от планината. Наличието й тук е поредното доказателство, че Русокастро е била българска крепост", добави Милен Николов.


Проучванията на археолозите ще продължат и през октомври. Първият етап от разкопките бе финансиран от Община Камено. В момента се изпълнява втория етап, който се финансира от Министерството на културата по проект на  Регионалния исторически музей в Бургас. 

повече може да чуете в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пол и Реми

В Бургас "отваря врати" училище за пясъчни фигури

Добре познатите на бургазлии творци Пол и Реми ще очакват своите ученици в ново училище, разположено на плажа до бургаски бар. Зоната ще бъде обозначена с флагчета.  Предметът, който ще се изучава, е "Пясъчна скулптура". Желаещите ще имат възможност да се включат в изработката на хумористични, приказни и образователни пясъчни фигури.  Часовете..

публикувано на 19.09.23 в 11:31

Рени Азманова твори красиви подаръци с декупаж

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 17.09.23 в 17:30

Тайната на лозовите сарми по гръцки от Невена Проданова (СНИМКИ И ВИДЕО)

Невена Проданова е секретар в Националната художествена академия - филиал Бургас, тя е и писател, общественик , майка, съпруга, приятел.  Бургазлийката има гръцки корени и гостува в етнокухнята на бургаския етнографски музей, за да приготви гръцки сарми. Присъстващите бяха почерпени с гръцко кафе и сладки със смокини и стафиди, а и..

публикувано на 17.09.23 в 14:00

Започва второто издание на Рибния фест в Поморие

В Поморие за втори път се организира тридневен рибен фестивал за жителите и гостите на града. Идеята на фестивала, финансиран по Програмата за морско дело и рибарство, е чрез концерти, презентации на рибни ястия, театрални скечове и занимания за най-малките да бъде представена част от живота и занаята на рибарите. Фестивалът продължава до 17..

публикувано на 15.09.23 в 11:59

Енергийните талисмани на шеф Пеньо Иванов

Шеф Пеньо Иванов е познат като организатор на Националната инициатива „Пазител на традициите“ и конкурс „Рецептите на баба“, но част от професионалното му амплоа е и създаването на бижута от скъпоценни, полускъпоценни камъни и кристали. Специалният акцент са накитите за рождена дата. Иванов ги нарича „енергийни кондензатори“:..

публикувано на 15.09.23 в 08:45

Бургаски младежи пътуваха безплатно в Европа с инициатива на ЕС

Петима осемнадесетгодишни младежи от Бургаска област имаха възможността да обиколят Румъния безплатно с железопътен транспорт, включвайки се в проект на Фондация „Шанс за децата и природата на България“, свързан с инициативата DiscoverEU по програма Еразъм+. Целта на проекта беше младежи от малки населени места в Бургаска област и без опит в..

публикувано на 14.09.23 в 12:24

В Поморие Вики от Hell's Kitchen получи ключа към града

Кметът на Поморие Иван Алексиев символично връчи на шеф Виктория Зайкова ключа към града. Жестът на внимание бе заслужен от Вики по повод достойното ѝ представяне в различни кулинарни предавания, в които тя не само че приготвя вкусни ястия, но винаги прославя своя роден град. „Благодаря, защото ти реално стана посланик на Поморие и това е голяма чест..

публикувано на 13.09.23 в 13:56