Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 12 септември:

Румен Нечев гостува с изложбата си "Елфенбайншварц" в Бургас (СНИМКИ)

В картините му може да се види най - черното черно

Румен Нечев гостува в бургаската галерия "Неси" с изложбата си ,,Елфенбайншварц". Тя включва 26 картини рисувани в дълъг период от време. Първата е от 2008 година, а следващите са създавани през годините като завръщане към темата, каза художникът:

"Името дойде когато завърших целия цикъл, защото преобладаващият цвят е черно. На немски буквално името означава "черни крака на слон", а това черно се постига от изгарянето на слонски кости и стриването на праха от тях и е най качественото черно. Черното и бялото са водещите цветове в тази изложба. Тя е малко по - аскетична, не е толкова цветна, толкова весела, а е по - затворена в някаква степен! Аз обичам цветовете, които не са в дъгата - бяло, черно, сребърно и златно. Харесваме ги, защото са различни, извън контекста на общоприетата цветност. Те носят различно послание, което не е много лесно за зрителите, но то е дълбоко закодирано в тези цветове!"     

повече може да чуете в звуковия файл:


За името на изложбата си Румен Нечев споделя:

,,Елфенбайншварц", защото ми е спомен. Бях току що приет в художествена гимназия Казанлък. Никога не бях ходил на подготвителни курсове. Никакъв опит и никакви теоретични познания нямах, включително имената на боите. Бях натурален. Първия учебен ден радости, после на втория имаме живопис, но черната ми е свършила - отивам в художествената книжарница... Наперен съм, вече ще ставам художник - „Една черна боя моля“ „Темперна или маслена“ пита симпатичната продавачка. „Маслена“ уверено казвам с артистично самочувствие. „Искате ли елфенбайншварц“ „А?“ тази се бъзика с мен нещо, поназнайвам немски и тя ми предлага слонови кости някакви...„Не, искам черна боя,маслена “ „Значи елфенбайншварц“ „Не, не искам елфенбайн искам черна не разбирате ли?“ „Да елфенбан ще ти дам“ „Стига с тоя елфенбайн, дайте ми черна“ „Е ти не знаеш какво искаш, я следващият“...Тръгнах си, не можах да си купя черна! После в часа по живопис разбрах, че елфенбайншварц е черна от горени кости на слон, започнах да ставам художник!

Откриването на изложбата е днес в галерия "Неси" с вернисаж от 17 до 19 часа.

Румен Нечев е роден през 1959 г. в град Смолян. През 1978 - завършва художествена гимназия, Казанлък, а през 1986 - завършва ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий", графика, при проф. Христо Цацинов. От 1987 г. е член на Дружеството на пазарджишките художници, от 1990 - член на СБХ, а от 1992 - член на Дружеството на пловдивските художници, става негов председател през периода 2002-2005 г. 

Има над 50 самостоятелни изложби в България и в чужбина, участия в редица международни проекти, биеналета (Истанбул, Пекин, Сапоро, Сент Никлас, Гуанлан, Варна и др.) и триеналета на графиката (Банкок, Канагава, Белград, София и др.).



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Броени дни до финала на конкурса "Пролет`24". Слушателите на БНР определиха своя фаворит

В продължение на един месец слушателите на БНР имаха възможност да гласуват на сайта prolet.bnr.bg  за своя фаворит в Конкурса за нова българска поп и рок музика "Пролет`24". Гласуването приключи, а получилият най-много точки ще стане изборът на публиката и ще бъде награден с акустична китара от "Кремона" - България.  Кой е той?  Това ще стане..

публикувано на 21.05.24 в 12:59

Фестивалът „СОЛиСиМи“ даде сцена на талантливи млади музиканти в Бургас

„Младежки музикални дни - СОЛиСиМи“ - първият по рода си фестивал, насочен към младите изпълнители на класическа музика, премина при заявен интерес от бургаската публика. В трите фестивални вечери на сцената в Дома на Нефтохимика излязоха десетки талантливи музиканти, които заслужено обраха аплодисментите на публиката. Сред гостите бяха..

обновено на 21.05.24 в 12:56

Изложба отдаде почит на първите бургаски учители

Академичният състав на две от катедрите във Факултета по обществени науки при Бургаския държавен университет – катедра „Педагогика и методика на обучението“ и катедра „История и философия“ отдаде почит на първите бургаски учители с оригинална фотоизложба. Експозицията на тема „Учителите на Бургас 1878-1944 г.“ представя пионерите на образователното..

публикувано на 21.05.24 в 12:40

„Коледна бъркотия" е победителят в конкурса "Аз, драматургът", пиесата ще бъде поставена в Бургас

В категория „Оригинален авторски текст“ на конкурса "Аз, драматургът"  голямата награда и поставяне на пиеса отиде за текста на „Коледна бъркотия” /колективна награда/.  Второто място си разделиха „Една много объркана приказка” /колективна награда/ и „Тайната на рапаните” /индивидуална награда/. На трето място бе класирана „Объркана вълшебна..

публикувано на 21.05.24 в 12:00

Бургаските писатели и поети с видеопослания за 24 май

"Словото спасява и извисява“ -под този надслов Бургаската писателска общност в партньорство с Община Бургас отправя видео послания по повод 24 май. Към емоциите, които творците, споделят за предстоящия празник на българската азбука, просвета, култура и славянската писменост, добавят и откъси от свои творби. Те могат да бъдат открити във фейсбук..

публикувано на 21.05.24 в 11:52

Пътуващата изложба „Следи от изчезване“ представя отпечатъци от стъпки на изчезващи животни

Кампанията „Следи от изчезване“, която цели да отрази гласовете на изчезващите животни в българските планини, продължава пътя си в град Бургас и може да бъде посетена в културен център „Морско казино“ в периода 21-ви до 29-ти май от 10:00 до 18:00 ч., а входът е напълно безплатен.  До момента изложбата е посетена от над 1100 души в градовете София и..

публикувано на 21.05.24 в 11:13

Маестро Диомов ще получи "Златно перо"

Маестро Стефан Диомов е един от лауреатите, които ще получат отличието "Златно перо". В навечерието на 24-ти май, Деня на българската азбука, просвета и култура, за 29-ти път тази година ще се състои тържествената церемония за връчване на наградите. 24-ма изтъкнати представители на българската литература, театър, музика, изобразително изкуство, кино..

публикувано на 21.05.24 в 08:45