Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес, 17 септември:

„Мистерията на българските гласове“ представя албума си "БууЧииМиш" в Бургас

Хорът посвещава концерта си в Бургас на Катрин Селие


Прочутият в цял свят български женски хор “Мистерията на българските гласове” ще представи за пръв път на живо в Бургас, произведенията от последния си албум "БууЧииМиш". Концертът ще даде възможност на почитателите на хора да чуят изпълненията му, с които той имаше впечатляващи успехи по време на турнетата си в чужбина. Новото, различно от познатото от десетилетия звучене на 12-те композиции на „БууЧииМиш“, успешно преплита вековната традиция на акапелното женско народно пеене с музиката и ритмите на днешния ден. Основен двигател на новия облик е Бояна Бункова от „Шуберт Мюзик Пъблишинг“, която е продуцент и вдъхновител на идеята за албума. Намираме я в Сан Франциско Калифорния, където живее и работи в адвокатска кантора. 

"Този концерт беше представен в много държави - 21 държави в цяла Европа, в повече от 60 концерта до сега. Много добре се приема този подход - смесването на традиционната българска музика, то е може би един нов поглед към българската музика. Когато нещо е направено с вкус и както трябва, то работи", сподели Бояна Бункова.

Концертът в Бургас ще бъде посветен в памет на Катрин Селие, съпругата на Марсел Селие. Тя е починала след кратко боледуване на 93 години в швейцарска клиника, съобщиха от семейството ѝ.

Големият швейцарски продуцент, почитател и популяризатор на българския фолклор Марсел Селие създаде името, с което ансамбълът се прочу по цял свят през 80-те години на миналия век. За втората от издадените общо четири компилации с българска музика под заглавието "Le Mystere des Voix Bulgares", Селие получи отличието „Грами“ през 1990 г. За неговите заслуги към родния фолклор БНР му присъди посмъртно наградата „Сирак Скитник” през 2014 г.

Освен композициите и обработките на Петър Дундаков, в партньорство с ирландеца Джулс Максуел и с австралийката от „Dead Can Dance“ Лиса Джерард, публиката в Бургас ще чуе премиерно най-новата колаборация между Александър Деянов - Skiller и солистката Виолета Маринова. Двамата представяха с огромен успех песента „Зайди слънце“ по време на над 60 триумфални концерта на хора в 21 държави от Европа. 

"Ще има много изненади, има някои нови парчета, солови и хорови изпълнения. Определено ще бъде много интересно и смятам, че публиката в Бургас ще има възможност да чуят нещо, което досега не са чували. Аз имам удоволствието да участвам в няколко от парчетата с "Мистерията на българските гласове" в албума „БууЧииМиш“. Имаме едно солово изпълнение, заедно с Вили Маринова „Зайди слънце“ се казва, а и подготвяме и още едно изцяло ново парче, което не можете да го чуете в албума и ще бъде изпълнено от мен, Виолета Маринова и Христина Велева на гъдулка", сподели пред БНР - Бургас  Александър Деянов – Skiller.

Известен като „бързата уста” от Изтока, Александър Деянов превърна изкуството на бийтбокса в обект на масово внимание и интерес в България. Той прекрачва границите на традиционните хип-хоп влияния и се разпростира в много по-широка гама от съвременни стилове. SkilleR е първият национален шампион по бийтбокс (2007), а през 2012 г. е официален световен шампион. Има десетки милиони гледания в Youtube и стотици хиляди последователи в социалните мрежи. Като добре познат артист по света, той е бил на сцени в САЩ, Китай, Бразилия, Индия, Франция, Япония, Англия, Южна Корея, Аржентина, Уругвай, Русия, Германия и много други.

На 17 септември от 19:00 ч.сцената на Летния театър до прочутите изпълнителки с диригент проф. Дора Христова ще бъдат гъдуларката Христина Белева, също участник в записите на албума, перкусионистът Димитър Семов и китаристът Християн Цвятков.

„БууЧииМиш“ предизвикваше възторзи навсякъде в препълнените зали, в които бе представен – Брюксел, Рим, Париж, Берлин, Виена, Хелзинки, Цюрих, Атина, Варшава, Прага, Скопие, Стокхолм, Осло, Скопие, Загреб, както и на световни фестивали като „Примавера Саунд“ в Барселона, Le Guess Who в Утрехт, Bad Bohn Kilbi в Швейцария, Off Festival в Катовице.

Списанието „Роулинг стоун“ нарича българския ансамбъл „едно от най-големите музикални чудеса в световен мащаб“. А след концерта в „Куийн Елизабет Хол“ в Лондон журналистът Робин Дензелоу разказа в „Гардиън“ историята на женския хор от България, превърнал се в световна сензация „с вълнуващ, извънземен и древен стил, който малцина биха могли да имитират.“ Джим Фарбър написа в „Ню Йорк Таймс“ за „БууЧииМиш“: „Той комбинира фолклорните хармонии на хора с множество инструменти, не всички от които традиционни. Включва и колаборации с певица и автор от съвсем различен музикален жанр и култура – австралийката Лиса Джерард от „Dead Can Dance“. Има дори и хип-хоп бийтбоксър - Skiller.“

Новото, различно от познатото от десетилетия звучене на 12-те композиции на „БууЧииМиш“, успешно преплита вековната традиция на акапелното женско народно пеене с музиката и ритмите на днешния ден. Албумът спечели много нови почитатели на хора, основан през 1952 г. като Ансамбъл за народни песни при Българското национално радио. Композицията „Рано ранила“ на Петър Дундаков по текст на Бояна Бункова от „Шуберт Мюзик Пъблишинг“, която е продуцент и вдъхновител на идеята за албума, влезе в класацията „Топ 25“ на БНР.

От 90-те на миналия век, когато официално сменя името си на "Мистерията на българските гласове", хорът е изнесъл над 1400 концерта по най-престижни сцени и продължава да е сред най-добрите посланици на българската музикална култура по света.

На концерта на 17 септември в Летния театър на Бургас заедно с композиции от албума „БууЧииМиш“, ще прозвучат и песни от традиционния репертоар на хора.

Световноизвестният хор „Мистерията на българските гласове“ посвещава предстоящия си концерт „БууЧииМиш“ в бургаския Летен театър на 17 септември на паметта на Катрин Селие, съпругата на Марсел Селие. Тя е починала след кратко боледуване на 93 години в швейцарска клиника, съобщиха от семейството ѝ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Еврохор" с концерт на "Солинария" в Созопол

Най-добрите хористи от Европа излизат на сцената на „Солинария“ в Созопол. Концертът на „Еврохор“ е тази събота на 13 юли от 21.00 ч. Еврохорът предлага възможност на млади певци в рамките на две седмици да репетират предизвикателна програма с двама известни диригенти, да подобрят вокалните си умения и да представят резултатите от работата си на..

публикувано на 12.07.24 в 10:57

Фестивалът "Арт поток" започва в Лозенец и Царево

За девета поредна година жителите и гостите на Лозенец и Царево ще станат свидетели на различни изложби, спектакли и премиери. Те ще бъдат част от превърналия се в традиция фестивал "Арт Поток", който ще се проведе от 12 до 22 юли. За първи път в него се включва и Приморско, където предстоят две музикални събития - на откритата сцена на..

публикувано на 12.07.24 в 09:10

Над 40 филмови заглавия влизат в програмата на BIFF'24

Международният филмов фестивал Бургас е сред най-чаканите летни събития и ще се проведе от 19 до 25 юли. Над 40 филмови заглавия и съпътстващи модули се включват в програмата на събитието. Входът е свободен, а локациите са Културен дом НХК и Културен център „Морско казино”.  Част от гостите, които ще преминат през фестивалната седмица са: Константин..

публикувано на 11.07.24 в 14:53

Д-р Иванка Делева: Бежанците носят нова енергия за изтерзаната ни държава след Първата световна война

Историкът Иванка Делева ще представи днес в Бургас монографията си „Бежанският въпрос в българо-турските отношения и установяването на източнотракийски бежанци в България през периода 1913 – 1925 година“. Това е докторската дисертация, която тя защити през март тази година в  Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“...

публикувано на 11.07.24 в 14:25

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Топ професионалисти от Италия идват за конкурса "Бургас и морето" за млади изпълнители

Новият формат на „Бургас и морето“ за млади изпълнители привлече български и италиански участници в състава на журито. Към Михаела Маринова, Дарияна Куманова, Стефан Илчев, Антонио Вандони, Христин Стрижлев, които участваха като жури още на кастингите на формата, се присъединяват Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота. Ролята на журито..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16