Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров с предпремиера в Бургас

| обновено на 24.09.23 в 08:31

Екранизацията на историята за предателството и убийството на Георги Бенковски от „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов тръгва по кината в цялата страна, информират от Община Бургас. Това става с настъпването на 80-годишнината на режисьора си - проф. Георги Дюлгеров. 

Бургазлии ще имат възможност да гледат филма предпремиерно тази вечер от 18:30 часа в Културен дом НХК. 

Това е втори опит на известния български режисьор и преподавател - проф. Георги Дюлгеров, да заснеме историята на Бенковски от култовата книга на Захари Стоянов, „Записки по българските въстания“. Първият опит, озаглавен „Да отвориш рана“, пропада през 1975 г. само месец преди планираното начало на снимките поради идеологически съображения на тогавашния режим.  

Оттогава у режисьора на символни за българското кино филми като „Авантаж“, „Буферна зона“ и „Мера според мера“, не спира да се развива идеята да отрази на кино така или иначе силно кинематографичната сцена с убийството на Георги Бенковски на моста. И в първата концепция на филма, и в сегашната ключов герой в повествованието е големият български актьор Ивайло Христов в ролята на Дядо Вълю, предателя на Бенковски.

В ролите на Захари Стоянов и Бенковски влизат младите актьори Иван Николов и Пламен Димов, самите те – приятели в живота. Дюлгеров използва тази динамика между двамата, за да ни покаже опитите на двама визионери да създадат Хвърковатата чета. 

„На фона на тази мъжка дружба ме вълнуват силно темите за предателството и прошката, както и за свободата, като лично състояние на духа, незадължително свързано с това дали си роб, или не. Захари и Бенковски са вътрешно свободни хора, за които оковите на робството са непоносимо бреме. Дядо Вълю от своя страна си остава роб дори след като България се освобождава. С Ивайло Христов дълго беседвахме дали Захари Стоянов в крайна сметка прощава на предателя на своя приятел. Достигнахме до извода, че не е готов да му прости. Но го пожалва. Оставя го сам да се бори с позора от предателството си“ – казва проф. Георги Дюлгеров, режисьор и сценарист на филма, който тази година получи и наградата за цялостно творчество на Съюза на филмовите дейци.

Оператор на филма е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров. 

„Записки по едно предателство“ ще бъде по кината от 29 септември.



По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 20 певци стоят зад "Ти ми обеща", сред тях е и Жаклин Таракчи

„ Ти ми обеща“ е песента, с която вокален ансамбъл “HighLigh" влиза във финала на конкурса“ Бургас и морето“. Над 20 души от едноименната музикална школа стоят зад проекта, аранжиментът е на Петър Алексиев: "Работим от 3 години заедно и сме имали страхотни моменти. Продължаваме да имаме, енергията е страхотна. Песента е създадена преди три лета,..

обновено на 23.07.24 в 16:37

Огнян Георгиев представя "Сънят на ореха" на "Бургас и морето"

Огнян Георгиев ще се представи на конкурса“Бургас и морето" тази година. Зад неговата песен “Сънят на ореха“ стоят имената на известния бард Митко Динев и старозагорския поет Йордан Пеев. В песента има много послания, разказа Динев: "Аз казах на Пеев, че това е прекрасен стих. Орехът всъщност е животът.Ако минем през короната му, в другия край..

обновено на 23.07.24 в 16:24

ВА "Морски песъчинки" с Гран при от хоров фестивал в Италия

С Гран при от хоровия фестивал и конкурс "Musica Eterna Roma 2024" в Рим, Италия се завърна бургаският вокален ансамбъл "Морски песъчинки", начело с диригента Милена Добрева.  "Изпълненията ни бяха в категориите Youth Choirs of Mixed Voices и Folklore, в които бяхме оценени съответно с 29.44 и 28.75 точки от максимален брой 30. Това ни..

обновено на 23.07.24 в 15:21

Димо Колибаров с мастър клас и изложба в Китай

Бургазлията доц. Димо Колибаров, един от международно признатите  майстори на графични техники и у нас и в чужбина, ще проведе майсторски клас и ще представи самостоятелна изложба в Музей за графика и екслибрис в Китай. Престижната покана  за изява в 20-милионния Шъндьжън, Китай, където е и Меката на графичното изкуство, идва от екипа на галерията,..

публикувано на 22.07.24 в 14:31

Любо Киров с „Ново турне 2024“ в Бургас тази вечер

Любо Киров обяви „Ново турне 2024“ с концерти в страната. Тази вечер е в Летния театър на Бургас.  Както подсказва и името му „Ново турне 2024“ - то е изцяло ново преживяване за публиката. В момента Любо Киров работи и по албум, който се очаква да излезе през годината, а заедно с екипа си отново подготвя безкомпромисно музикално шоу.  Поредицата..

публикувано на 21.07.24 в 14:42