Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров с предпремиера в Бургас

| обновено на 24.09.23 в 08:31

Екранизацията на историята за предателството и убийството на Георги Бенковски от „Записки по българските въстания“ на Захари Стоянов тръгва по кината в цялата страна, информират от Община Бургас. Това става с настъпването на 80-годишнината на режисьора си - проф. Георги Дюлгеров. 

Бургазлии ще имат възможност да гледат филма предпремиерно тази вечер от 18:30 часа в Културен дом НХК. 

Това е втори опит на известния български режисьор и преподавател - проф. Георги Дюлгеров, да заснеме историята на Бенковски от култовата книга на Захари Стоянов, „Записки по българските въстания“. Първият опит, озаглавен „Да отвориш рана“, пропада през 1975 г. само месец преди планираното начало на снимките поради идеологически съображения на тогавашния режим.  

Оттогава у режисьора на символни за българското кино филми като „Авантаж“, „Буферна зона“ и „Мера според мера“, не спира да се развива идеята да отрази на кино така или иначе силно кинематографичната сцена с убийството на Георги Бенковски на моста. И в първата концепция на филма, и в сегашната ключов герой в повествованието е големият български актьор Ивайло Христов в ролята на Дядо Вълю, предателя на Бенковски.

В ролите на Захари Стоянов и Бенковски влизат младите актьори Иван Николов и Пламен Димов, самите те – приятели в живота. Дюлгеров използва тази динамика между двамата, за да ни покаже опитите на двама визионери да създадат Хвърковатата чета. 

„На фона на тази мъжка дружба ме вълнуват силно темите за предателството и прошката, както и за свободата, като лично състояние на духа, незадължително свързано с това дали си роб, или не. Захари и Бенковски са вътрешно свободни хора, за които оковите на робството са непоносимо бреме. Дядо Вълю от своя страна си остава роб дори след като България се освобождава. С Ивайло Христов дълго беседвахме дали Захари Стоянов в крайна сметка прощава на предателя на своя приятел. Достигнахме до извода, че не е готов да му прости. Но го пожалва. Оставя го сам да се бори с позора от предателството си“ – казва проф. Георги Дюлгеров, режисьор и сценарист на филма, който тази година получи и наградата за цялостно творчество на Съюза на филмовите дейци.

Оператор на филма е Веселин Христов, художник е Георги Тодоров-Жози, музиката е на Мила Искърова, а като художник по костюмите дебютира Стамена Стоева, студентка на Георги Дюлгеров. 

„Записки по едно предателство“ ще бъде по кината от 29 септември.



По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорна магия озарява Китен в събота

Концертът "Озарени от магията на фолклора“ ще се проведе в събота, 18 май в концертната зала на НЧ "Свобода 1948" в Китен, община Приморско. Поводът е отбелязването на 10 години на Детска фолклорна формация "Урдовиза", а началото е от 16:00 часа.  Сред участниците във фолклорния концерт ще бъдат и Младежка вокална група "МОРСКИ ПЕРЛИ",които са..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Бургаската опера представя операта “Палячи” на Леонкавало

Операта „Палячи“ от Руджеро Леонкавало ще бъде представена утре вечер в Държавната опера. Диригент ще е маестро Иван Кожухаров.  Под неговата палка в главните роли ще се изявят солистите Мария Цветкова-Маджарова, сопрано, тенорът Даниел Дамянов, баритоните Марян Йованоски, Валери Турманов и тенорът Яни Николов. Заедно с тях на сцената..

публикувано на 16.05.24 в 14:09

Фламенко танци и испанска кухня ще са част от фестивала „Ибериа –Созопол“

Фестивалът „Ибериа –Созопол“ започва  днес в морския град. Официалното откриване е от 19.00 ч.  „Ще може да се насладите на испанската култура. Програмата включва техни състави, които ще танцуват, ще пеят, фламенко. Ще има кулинарен елемент. Фестивалът представя испанската култура и традиционна храна. Той ще е в три дни. В тези три дни ще бъдат..

публикувано на 16.05.24 в 11:29

Бургас ще е домакин на Черноморски международен литературен фестивал през юни

Бургас ще е домакин на първия Черноморски международен литературен фестивал от 6 до 9 юни. Над 50 писатели, преводачи, литературни агенти и национални институции от Турция, Грузия, Украйна, Румъния и България ще се съберат в морския град.  Организатор е Община Бургас, а домакин -Центърът за съвременно изкуство с библиотека „Пейо..

публикувано на 16.05.24 в 11:13

Над 40 картини на Стефан Марков представя изложба в Бургас

Бургазлии могат да се докоснат до творчеството на художника Стефан Марков  - Прочутият бургазлия е носител на много престижни отличия и излага в редица световни галерии. Над 40 картини на популярния творец представя изложба, подредена в градската художествена галерия „Петко Задгорски”. Творбите са в акварел, смесена техника на ръчно приготвена..

публикувано на 16.05.24 в 11:11

Симфониета Враца и три италиански сопрани с IL MONDO в Бургас

Симфониета Враца под диригентството на маестро Христо Павлов и три италиански сопрани - Елена Роси, Марика Франкино и Виола София Нисио гостуват днес в Бургас. Концертът е от 19 часа на сцената на военния клуб. Спектакълът IL MONDO включва микс от класически оперни арии, италиански мелодии, хитове от Бродуей и избрани произведения от световната..

публикувано на 16.05.24 в 07:38

Ето как бургаските писатели и поети ще отбележат 24 май

#СловотоИзвисява или „Словото спасява и извисява“ е най-новата инициатива на Бургаска писателска общност, реализирана в партньорство с Община Бургас. Идеята на събитието с кратки видео-послания бургаските поети и писатели от морския град и техни приятели от цялата страна да поздравяват четящите българи със стихове и откъси от белетристични творби в чест..

публикувано на 15.05.24 в 11:53