Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаската полиция с акция за ограничаване на нивата на шум

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения, е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила

Снимка: azerbaijan_stockers on Freepik

Общо 11 акта по Закона за движение по пътищата са съставени на водачите на четири леки автомобила и седем мотоциклета за първите две септемврийски седмици, съобщават от ОД на МВР Бургас. Действията на пътните полицаи са в резултат на активните действия за ограничаване на завишени нива на шум при придвижване по основните пътни артерии на Бургаска община.

Пи констатиране на повишени нива на шума, се образуват административно-наказателни производства срещу нарушителите.

Проверките за неизправни шумозаглушители на моторните превозни средства или липсата на такива продължават и към момента, като служителите на сектор „Пътна полиция“ работят преимуществено в тъмната част на денонощието. При установяване на технически неизправни моторни превозни средства с липсващи шумозаглушители на изпускателната уредба се издават и връчват актове за установяване на административното нарушение, както и заповеди за временно спиране от движение.

Полицейските служители на ОДМВР - Бургас осъществяват проверки и за изменения в конструкцията на моторните превозни средства, водещо до високи нива на шум - монтиране на специални шумоусилващи тръби, премахване на катализатор и шумозаглушителя. Направените изменения водят не само до нетърпим шум, но и до замърсяване на околната среда.

Санкцията, предвидена в закона за този вид нарушения е глоба в размер до 200 лева и спиране от движение на автомобила до отстраняване на неизправността. На санкция полежат и автомобили, които превишават нивото на шума поради техническа неизправност.

Контролът над МПС, придвижващи се на територията на Бургаска община продължава да е засилен и с днешна дата, а служителите на сектор „Пътна полиция“ безкомпромисни при констатиране на нарушения на ЗДвП.  

Омбудсманът на Бургас също сигнализира за тормоз от шума от мотоциклетисти в късните часове на денонощието. Според него, сигналите от граждани по подобни случаи не са спирали през целия летен сезон. 

Стамболиев отправи до Директора на Областна дирекция на МВР и Началник сектор „Пътна полиция“ към Областната дирекция, писмо за задълбочена проверка и контрол. Той цитира закона:

"Голяма част от хората, живущи в централната градска част знаят и почти ежедневно в късните часове на деня стават свидетели на кошмарните гонки и каскадьорски изпълнения от дузина мотоциклетисти. Законът за защита от шума в околната среда,  в чл. 19 посочва, че: „Министърът на вътрешните работи или определени от него длъжностни лица осъществяват контрол върху пътните превозни средства, движещи се по пътищата, отворени за обществено ползване, по отношение на излъчвания от тях шум в околната среда в съответствие със Закона за движението по пътищата и подзаконовите нормативни актове по прилагането му“. Освен контролът над скоростта, чието надвишаване води до административно наказание “глоба“, а в определени случаи даже и до отнемане на свидетелство за управление на МПС, съгласно нормата на чл.171 от Закона за движение по пътищата, органите на МВР имат право да прилагат и принудителна административна мярка, каквато е временно спиране от движение на пътно превозно средство, когато  шумът възпроизвеждан от него е над установените норми или конструкцията му е изменена без съответното разрешение, както и когато моторното превозно средство е със снети шумозаглушители - до отстраняване на неизправността.

Тази проверка е изцяло в компетенциите на МВР.", отбелязва омбудсманът на Бургас. 

По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иззеха автомобил на жена, шофирала с 1,24 промила

Снощи, малко след 23:00 часа служители от Второ районно управление в Бургас спират за рутинна проверка лек автомобил пред бл. 65 в комплекс „Славейков“.  Колата е била с бургаска регистрация, управлявана от 32-годишна жена. При проверка с дрегер устройството е установило, че бургазлийката шофира след употреба на алкохол с концентрация - 1.24 промила...

публикувано на 26.02.24 в 09:23

Започна делото за блудство срещу британския пастор Даниел Хъл

Районен съд - Сливен даде ход на делото срещу британския пастор Даниел Хъл, обвинен в блудствени действия с малолетни и непълнолетни от квартал „Надежда“ в Сливен. Делото се гледа при закрити врата заради конфенденциалната информация и доказателствен материал, касаещ страните по делото. Стойко Славов, адвокат, процесуален представител на едно..

публикувано на 22.02.24 в 20:50
архив

Засилени проверки за среднощни гонки в Ямбол

Засилен контрол и проверки в участъците, в които се провеждат нощни гонки с автомобили, започва пътната полиция в Ямбол. Предстои специализирана операция и срещу водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол и наркотици.  Зачестяват сигналите от граждани за гонки в нощните часове, както и за движение с превишена скорост по улиците на..

публикувано на 22.02.24 в 15:43
Бургаският затвор

Инцидент в бургаския затвор завърши със смърт

Около 11 часа днес в бургаската полиция е получено съобщение за инцидент в корпуса на бургаския затвор. Малко след спречкването между двамата лишени от свобода мъже, които са били на възраст 30 и 66 години, те са били разтървани от дежурните надзиратели. По-възрастният е паднал на земята, а пристигналият на място лекар е констатирал липсата на..

обновено на 22.02.24 в 14:25
архив

25 акта за каране с превишена скорост по ремонтиращата се улица “Одрин”

25 до момента са нарушенията  на скоростния режим по ремонтиращата се бургаска улица “Одрин”, информират от полицията. Те са констатирани за половин денонощие от служителите на сектор “пътна полиция”, чрез мобилни камери.  Ограничението за преминаване е 50 км/ч ., тъй като до приключване на ремонтните дейности в пътния участък е въведена временна..

публикувано на 22.02.24 в 12:10

Задържаха над 2700 електронни цигари, течности и паучове от ТД Митница Бургас

Митнически служители от отдел „Митническо разузнаване и разследване“ към ТД Митница Бургас иззеха 542 електронни цигари, 1775 опаковки с никотинови течности за електронни цигари и 436 опаковки с никотинови паучове. Стоките са задържани за установени нарушения на акцизното законодателство при проверки в търговски обекти на територията на град..

публикувано на 22.02.24 в 10:26

Задържаха мъж и жена за шофиране без книжка в Поморие и Бургас

Полицаи задържаха мъж в Поморие и жена в Бургас за шофиране без свидетелство за управление на превозно средство, съобщават от ОДМВР. Мъжът е задържан след проверка през нощта на поморийската улица "Манастирска" . Установено е, че 46-годишният водач от ямболското село Зимница не притежава шофьорска книжка. Тя е била отнета по административен..

публикувано на 22.02.24 в 09:41