Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 18 септември от 20 часа в Летния театър:

Христо Фотев вдъхнови млади актьори за спектакъла "Жив"

| обновено на 18.09.23 в 11:01Поетично-музикалният спектакъл „Жив”, посветен на творчеството на големия поет Христо Фотев, ще бъде представен тази вечер от 20 часа в Летния театър.

Режисьор и автор на проекта е Теодор Каракачанов. Продуцент на спектакъла е бургазлията Георг Киряков. Всички актьори, които участват в „Жив”, са студенти на именития режисьор и преподавател проф. Снежина Танковска.

Георг Киряков разказа: „Бяхме втори курс в НАТФИЗ, когато цял един семестър се занимавахме с творчеството на Фотев по сценична реч и по-конкретно тази специфична бохемия, любов към свободата, към морето, отношението към любовта по един и същи начин се отразиха на нас като екип.“


Спектакълът съдържа няколко вида изкуства-музика, поезия, танц, театър, посочва режисьорът и актьор от Созопол Теодор Каракачанов и допълва:

„Христо Фотев не е сладникавия поет, Христо Фотев не е кварталния поет. Той е мащабен човек с мащабна мисъл. Познанството ми с Фотев датира от преди 10 години, когато с Досьо Досев на по чашка четяхме Фотев и говорихме за него и през тези разговори-толкова сладко разказваше той, аз имах чувството, че съм живял това време и изпитвам носталгия въпреки, че съм на 24 години. На Досьо Досев посвещавам този спектакъл, защото му бях обещал, че ще направя нещо такова. Щастлив съм, че колегите ми откликнаха, този спектакъл го изградихме всички.“

В проекта се включват още Христо Тенчев, Спартак Панталеев, Слав Бойчев, Георгий Михеев, Велина Георгиева, Емилия Радичева и София Джустрова.


"Сцената на летния театър в Бургас е голяма като мащаб, но това не ни плаши. Много по-страшно е за един актьор да излезе на сцената и да не играе роли. Ние не играем роли, а използваме себе си и нашата емоционална памет и я свързваме с това, което е написал Фотев, а то е многопластво, многоцветно и е голямо предизвискателство," смята Христо Тенчев.

Спартак Пантелеев има своите важни моменти насаме с бургаския поет: "В различни периоди се срещам с Фотев. Винаги когато съв във връзка или сам вкъщи винаги се сещам за Фотев, който ми дава крила, полет с мисленето си относно отношенията с жените или с приятелите, защото той често говори затова. Дал ми е много плод за размисъл и в най-тежките моменти, когато се чувствам изоставен по някакъв начин, отварям да чета Фотев-винаги има един стих, който ми дава живот. Не случайно спектакълът се казва "Жив"."

Спектакълът е със специалното участие на певеца Стефан Илчев. 

От екипа са подготвили чаша вино за всеки, които иска да съпреживее творчеството на Христо Фотев. 

Инициативата е подкрепена по фонд „Култура” на Община Бургас.


Повече чуйте в звуковия файл. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас отбелязва 115 години от обявяването на Независимостта

С поредица от събития Бургас ще отбележи 115-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Събитията започват още днес. Вижте пълната празнична програма: 21 СЕПТЕМВРИ (ЧЕТВЪРТЪК) 19:30 часа пл. „Св. св. Кирил и Методий“ Празничен концерт „Вяра и свобода“ с участието на хор „Родна песен“ и „Морски песъчинки“ с ръководител Милена..

публикувано на 21.09.23 в 13:18

„Записки по едно предателство“ на Георги Дюлгеров с предпремиера в Бургас

Екранизацията на историята за предателството и убийството на Георги Бенковски от „ Записки по българските въстания “ на Захари Стоянов тръгва по кината в цялата страна, информират от Община Бургас. Това става с настъпването на 80-годишнината на режисьора си - проф. Георги Дюлгеров.  Бургазлии ще имат възможност да гледат филма предпремиерно на 24..

обновено на 21.09.23 в 11:22

ЮНЕСКО разшири защитената територия на "Старинен град Несебър"

ЮНЕСКО утвърди разширението на територията на обекта световно наследство "Старинен град Несебър" по време на 45-ата разширена сесия на Комитета по световно наследство, която се провежда в Рияд, столица на Кралство Саудитска Арабия. Това съобщават от Министерството на културата. В новата територия е включена и част от акваторията на Несебър..

публикувано на 21.09.23 в 09:41

С концерта "Вяра и свобода" откриват реставрирания храм „Св. Св. Кирил и Методий“

Обновеният храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас се превръща в сцена на концерта "Вяра и свобода". Събитието ще събере над 120 бургаски артисти, представители на хоровото изкуство днес от 19.30 часа. В навечерието на Деня на Независимостта, под открито небе, на фона на празнично осветените реставрирана църква „Св. св. Кирил и Методий“..

публикувано на 21.09.23 в 08:15

Ново издание на книга за Сливен, представиха в Националната библиотека

Новото издание на книгата „Тътени“ на Цончо Родев, беше представено в Националната библиотека в столицата. Първият том от трилогията бе преиздаден от Община Сливен.  Директорът на Националната библиотека доц. д-р Красимира Александрова заяви, че книгите на Цончо Родев са много популярни на книжния пазар, където новото издание на „Тътени“ вече се..

публикувано на 20.09.23 в 13:43

Проф. Веселин Янчев представя монографията си в Бургас

Монографията „Армия, обществен ред и вътрешна сигурност. Септември 1923 година. Провалът на едно поръчано въстание“ на проф. Веселин Янчев ще бъде представена в Бургас днес (20.09) от 18.00 ч., съобщават от Общината. В нея проф. Янчев продължава изследването на нормативната уредба и практическото използване на българската армия за гарантиране..

обновено на 20.09.23 в 13:15

БГ уикенд ще забавлява жители и гости на Бургас

Предпоследният тематичен уикенд на Бургас ще е посветен на българските празници, традиции и история, съобщават от Общината.  На 21 септември обновеният храм "Св. Св. Кирил и Методий" се превръща в сцена на концерта "Вяра и свобода". Събитието ще събере над 120 бургаски артисти, представители на хоровото изкуство. Началото е от 19.30 ч. под открито..

публикувано на 20.09.23 в 10:59