Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският бизнес внесе в бюджета 210 милиона просрочени задължения

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Висок ръст при събираемостта на просрочени задължения отчитат от териториалната дирекция на НАП Бургас. Близо 210 милиона лева са събрани за първите осем месеца на годината от публичните изпълнители на приходното ведомство в морския град. Резултатът е почти рекорден и отбелязва увеличение с 15 % или 31,5 млн. лв. в сравнение със същия период на миналата година. „Отбелязваме трайна тенденция на повишаваща се събираемост, в основата е активната комуникация и партньорският ни подход към длъжниците – фирми и физически лица. Към пропусналите да платят в пълен размер публичните си дългове прилагаме принципа на ранното уведомяване и разясняване на възможностите за обезпечаване и плащане на дългове при финансови затруднения“, коментира директорът на ТД на НАП Бургас Татяна Кънчева. Тя уточни, че при трайна липса на съдействие и плащане от страна на длъжниците се стига и до търгове за продажба на имущество, а в определени случаи се търси и отговорност за дълговете лично от управителите на задлъжнелите фирми. От началото на годината териториалната структура на приходната агенция е провела 138 търга, като постъпилите от тях суми надхвърлят един милион лева. На 113 търговски обекта с големи неплатени задължения по Южното Черноморие по време на лятната контролна кампания на НАП е приложена принудителната мярката изземване на средства от каси на длъжници.

  От Националната агенция за приходите напомнят, че чрез автоматизирана система на Министерството на финансите получават обратна информация от всички държавни и общински органи преди те да започнат разплащане към изпълнители на обществени поръчки и други получатели на държавни и общински средства. Следва извършване на проверка за наличие на публични задължения и при установяване на такива, цялата или част от сумата, предвидена за разплащане, се използва за погасяване на дълговете към фиска. От началото на годината след проверки на НАП Бургас са събрани и внесени в бюджета над 9 милиона лева просрочени задължения, натрупани от  изпълнители на обществени поръчки и други получатели на държавни и общински средства, уточни директорът на дирекция „Събиране“ в ТД на НАП Бургас Светослав Синков.

Данъчните препоръчват на гражданите и фирмите да ползват е-услугите на НАП с ПИК или КЕП, за да проверят дали имат задължения и какъв е актуалният им размер. В случаите на образувано изпълнително производство, клиентите, които изпитват финансови затруднения, могат да се обърнат към компетентния публичен изпълнител, за да обсъдят подходящи мерки за обезпечаване и заплащане на просрочените задължения.


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Павлина Илиева

Законопроект в туризма отваря не една, а две врати за сива икономика

Законопроектът за изменение на Закона за туризма отваря не една, а две врати за сива икономика - предупреди председателят на "Обединение за туризма" Павлина Илиева в интервю за БНР Бургас.  Основната цел на внесения от ресорното министерство проект е създаването на гаранционен фонд в туризма , чрез който да бъдат обезщетявани клиентите при..

публикувано на 12.08.24 в 17:50
Созопол

Най-високите местни данъци в България плащат общини по Южното Черноморие

Най-високите местни данъци у нас се събират в общини по Южното Черноморие и в областните центрове - показва картата на индекса на местна данъчна тежест за 2024 г., изготвен от Института за пазарна икономика. Най-високият е в Созопол - 71,40 при максимален 100. Следват Приморско, Средец и Поморие. Четвъртата община е Варна , чийто индекс е 64,59...

публикувано на 12.08.24 в 14:53

БДЖ пуска още нови вагони от Германия с бързия влак София-Бургас

БДЖ пуска от днес в движение още от новодоставените германски вагони. Те ще влязат в съставите на бързия влак "Чайка", който  пътува по направлението София-Бургас-София през Подбалканската линия. Вагоните ще бъдат композирани във влака, който заминава от Централна гара София в 16:30 ч. и пристига в Бургас в 22:45 ч. В обратното направление влакът..

публикувано на 12.08.24 в 07:45
Снимката е илюстративна

Започва прием на проекти за скрапиране на риболовни кораби

Стартира прием на проекти за скрапиране на риболовни кораби по Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури 2021-2027.  Бюджетът на процедурата е на стойност 6,9 млн. лв. безвъзмездна финансова помощ, като от тях 4,8 млн. лв. са средства от Европейския фонд за морско дело, рибарство и аквакултури и 2,1 млн. лв. са национално съфинансиране...

публикувано на 10.08.24 в 11:45

Островът празнува с хоро, плувен маратон и концерти

С богата празнична програма остров Света Анастасия ще отбележи 10 години от обявяването му за туристическа дестинация. В продължение на 4 дни ще има концерти, изложба, поетично четене и още изненади. Островът празнува на 15 август, защото църквата там носи името „Успение Богородично“. Сред новите акценти ще са п луване край..

публикувано на 08.08.24 в 09:30
Проф. Мария Нейкова (в средата) представя решенията на областната епизоотична комисия след заседанието ѝ.

Забраняват пазарите и изложбите на овце и кози в Бургас заради огнищата на чума в Гърция и Румъния

Забранява се провеждането на пазари, изложби или други събирания на овце и кози, смесването на стада и нерегламентираното движение на дребните преживни животни в област Бургас. Това са част от превантивните мерки, които реши да приложи областната епизоотична комисия в изпълнение на заповед на директора на Българската агенция по безопасност на храните д-р..

обновено на 07.08.24 в 18:03

Едномилионният пътник на Летище Бургас е от Лондон

Летище Бургас посрещна днес своя едномилионен пътник. Той е  Пол Камерън, от Лондон. Това е поредното му посещение в България, но за първи път е в Бургас. Научил е за България от реклама, а семейната почивка, която е планувал е едноседмична ваканция в малко населено място, близо до Велико Търново.  Два дни по-късно в сравнение с миналата..

публикувано на 07.08.24 в 14:30