Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Започва второто издание на Рибния фест в Поморие

В Поморие за втори път се организира тридневен рибен фестивал за жителите и гостите на града. Идеята на фестивала, финансиран по Програмата за морско дело и рибарство, е чрез концерти, презентации на рибни ястия, театрални скечове и занимания за най-малките да бъде представена част от живота и занаята на рибарите.

Фестивалът продължава до 17 септември.

Първото издание на феста се превърна в перфектно съчетание от национални кухни, кулинарни изкушения, различни видове изкуство, много хумор и занимания за най-малките. Събитието отново цели да бъде по-различно от всички кулинарни фестивали по българското Черноморие и ще се проведе на няколко сцени в града в изпълнение на проект „Насърчаване развитието и популяризирането на рибарството на територията на община Поморие“.

На рибарското пристанище жители и гости на Поморие отново ще имат възможността да опитат вкусни рибни ястия, приготвени от лицата на фестивала тази година – шеф Виктория Зайкова и шеф Махмуд ал Байруми! Програмата и похапването са абсолютно безплатни. 

ПРОГРАМА

15.09.2023 г. /петък/

  • 19.00 ч. – ДЕФИЛЕ на участниците във фестивала

Място на провеждане: централна пешеходна зона

  • 19.30 ч. – МОРСКА ФИЕСТА – откриване на фестивала и концертна програма

Място на провеждане: пл.„Св.св. Кирил и Методий”

16.09.2023 г. /събота/

  • 10 –  12.00 ч. – „МОРСКА ФИЕСТА” – рибни деликатеси, представени от шеф Виктория Зайкова и шеф Махмуд ал Байруми

Място на провеждане: Рибарско пристанище – Поморие

  • от 9 до 11 ч. и от 16 до 19 ч. – ПЛЕНЕР НА ОТКРИТО с художниците Айнур Каплан, Владимир Темков, Галина Цветкова, Добрин Вътев, Зивер Каплан, Мария Миланова, Милена Казакова, Симеон Панайотов, Софка Желева

Място на провеждане: ГХГ „Дечко Стоев“ и централна пешеходна зона

  • 17 –- 19 ч. – МОРСКА ФИЕСТА – представяне на национални рибни ястия – Румъния, Турция, Украйна, Гърция, България

Място на провеждане: централна пешеходна зона

  • 19.30 ч. – АНХИАЛСКА ВЕЧЕР – театрално-концертна програма

Място на провеждане: пл.„Св.св. Кирил и Методий”

17.09. 2023 г. /неделя/ 

10:00 ч.  – ЗЛАТНА РИБКА /детски ден / – празнично шоу с игри и състезания

Място на провеждане: централната пешеходна зона до Общински детски  комплекс – Поморие


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пол и Реми

В Бургас "отваря врати" училище за пясъчни фигури

Добре познатите на бургазлии творци Пол и Реми ще очакват своите ученици в ново училище, разположено на плажа до бургаски бар. Зоната ще бъде обозначена с флагчета.  Предметът, който ще се изучава, е "Пясъчна скулптура". Желаещите ще имат възможност да се включат в изработката на хумористични, приказни и образователни пясъчни фигури.  Часовете..

публикувано на 19.09.23 в 11:31

Рени Азманова твори красиви подаръци с декупаж

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 17.09.23 в 17:30

Тайната на лозовите сарми по гръцки от Невена Проданова (СНИМКИ И ВИДЕО)

Невена Проданова е секретар в Националната художествена академия - филиал Бургас, тя е и писател, общественик , майка, съпруга, приятел.  Бургазлийката има гръцки корени и гостува в етнокухнята на бургаския етнографски музей, за да приготви гръцки сарми. Присъстващите бяха почерпени с гръцко кафе и сладки със смокини и стафиди, а и..

публикувано на 17.09.23 в 14:00

Крепостна стена с внушителни размери е пазела средновековния град Русокастро

През този археологически сезон проучванията на  средновековния български град Русокастро са насочени към северозападната крепостна стена, намираща се между замъка и северозападния ъгъл на укрепената площ.   Екипът, ръководен от директора на РИМ - Бургас Милен Николов е разкрил мощно крепостно съоръжение: „Стената е била огромна,..

обновено на 15.09.23 в 11:14

Енергийните талисмани на шеф Пеньо Иванов

Шеф Пеньо Иванов е познат като организатор на Националната инициатива „Пазител на традициите“ и конкурс „Рецептите на баба“, но част от професионалното му амплоа е и създаването на бижута от скъпоценни, полускъпоценни камъни и кристали. Специалният акцент са накитите за рождена дата. Иванов ги нарича „енергийни кондензатори“:..

публикувано на 15.09.23 в 08:45

Бургаски младежи пътуваха безплатно в Европа с инициатива на ЕС

Петима осемнадесетгодишни младежи от Бургаска област имаха възможността да обиколят Румъния безплатно с железопътен транспорт, включвайки се в проект на Фондация „Шанс за децата и природата на България“, свързан с инициативата DiscoverEU по програма Еразъм+. Целта на проекта беше младежи от малки населени места в Бургаска област и без опит в..

публикувано на 14.09.23 в 12:24

В Поморие Вики от Hell's Kitchen получи ключа към града

Кметът на Поморие Иван Алексиев символично връчи на шеф Виктория Зайкова ключа към града. Жестът на внимание бе заслужен от Вики по повод достойното ѝ представяне в различни кулинарни предавания, в които тя не само че приготвя вкусни ястия, но винаги прославя своя роден град. „Благодаря, защото ти реално стана посланик на Поморие и това е голяма чест..

публикувано на 13.09.23 в 13:56