Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Константин Янков: Промените в образованието са имитация на реформа

| обновено на 18.09.23 в 09:18
Снимка: Сияна Спиридонова, Радио ВарнаПредложените промени в образованието няма да доведат до облекчаване на учебното съдържание или до подобряване на функционалната грамотност на българските ученици. Това коментира Константин Янков, председател на Синдиката на Българските учители към КНСБ в Бургас. Според него промените са имитация на реформа в образованието.

Министерството на образованието и науката предложи промени в учебните програми по общообразователните предмети от 1-ви до 10-и клас, но те според Константин Янков не отговарят на очакванията на обществото:

„Като специалист по география например мога да споделя, че там има безумици, които са вкарани в учебното съдържание и учебните програми и те продължават да стоят, а това, че ще махнем Гондвана и Лавразия или ще махнем едно или две понятия природни компоненти, това са алабалистики. Това няма по никакъв начин  да доведе до облекчаване на учебното съдържание или до намаляване на информационната натовареност. Това е една имитация на дейности"

Целта, която трябва да се следва е българското образование да стане по-адаптивно към съвременните условия.

„Да засилим функционалната грамотност на нашите ученици, като за целта трябва да се прецизират учебните програми, да се даде възможност за повече уроци за упражнения и в същото време да се акцентира на практическите дейности, които извършват учениците в различните предмети“, посочва Янков.

Промените за различните класове и предмети ще навлизат постепенно занапред.  

Повече чуйте в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иновативен академичен център с международен кампус ще строят в Бургас

Иновативен академичен център с международен кампус на територията на 5-ти километър предстои да бъде изграден в Бургас. Днес местният парламент одобри общинската администрация да кандидатства с проект за него по програма „Развитие на регионите“. Съветниците се съгласиха, че новия академичен център би бил гордост за всеки град. Той ще включва..

публикувано на 21.09.23 в 12:52

Кампанията „Шанс за таланта на Бургас“ ще се проведе за трета година

Кампанията на фондация „Шанс за децата и природата на България“ започва отново да набира млади таланти в Бургас. Младежи на възраст между 14 и 20 години могат да кандидатстват онлайн в сайта на фондацията. Проектите тази година са четири, като новият е за пиар и реклама. Това обяви Пепа Николова от фондацията: „Останалите са..

публикувано на 20.09.23 в 14:07

За и против електронната извинителна бележка за учениците

Хартиената медицинска бележка за учениците остава в историята. От началото на следващия месец тя трябва да е в електронен вариант. От лекаря до училището, тя ще пътува електронно и автоматизирано. Все още няма особена яснота, но нововъведението среща разнопосочни мнения. Според д-р Христина Николова,  общопрактикуващ лекар в Бургас, това ще..

обновено на 20.09.23 в 10:07

НХА - филиал Бургас официално откри новата академична година (обновена)

Тази година първокурсниците в НХА - филиал Бургас са от Русе, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Ловеч, Пловдив, от Украйна и от Русия, каза при откриването на шестата академична година ректорът на висшето училище проф. Георги Янков. Церемонията започна с водосвет, отслужен от отец Стилиян и отец Игнатий.  Този..

публикувано на 19.09.23 в 18:43

В Болярово се провежда кампанията „Не на неграмотността”

Кампания „Не на неграмотността” проведе мултидисциплинарният екип към Комплекса за интегрирани услуги в град Болярово сред родители и деца в първия учебен ден. Кампанията е в изпълнение Дейностите на Проект BGLD-3.002-0004 „Въвеждане на интегрирани мерки в подкрепа на уязвимите групи в общините Смядово, Ветрино и Болярово“, финансиран по..

публикувано на 18.09.23 в 15:11

Откриха новата академична година в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

В присъствието на стотици студенти, преподаватели и официални гости днес тържествено бе открита новата академична година в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Това се случва за 60-и път, а тази година студенти ще се обучават във вече 79 специалности.  В обръщението си към студентите р екторът проф. д-р Христо Бозов..

публикувано на 18.09.23 в 10:27

Нови магистърски програми в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

При голям интерес протича кампанията за магистърски програми в Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“. И тази година висшето училище предлага разнообразни възможности в различни направления. Срокът за кандидатстване се удължава до 21 септември 2023 г. включително. Класирането на приетите студенти ще бъде обявено на 25 септември 2023 г. след..

публикувано на 17.09.23 в 13:30