Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриват Националната онкологична болница "Дева Мария" в Бургас

Националната онкологична болница "Дева Мария" ще бъде открита днес. Тя се намира в квартал Ветрен. 

Амбициозният проект се реализира от собственика на университетска болница „Дева Мария“ - Семир Абумелих. Той е на стойност 50 млн. лв. Лечебното заведение е оборудвано с най - съвременната техника, в него са привлечени да работят качествени специалисти от цялата страна и целта е да предложи на пациентите най - доброто лечение в тази област. 


Новата болница се разполага на 12 000 квадратни метра разгъната застроена площ. Тя е свързана с топла връзка на 5 нива с досега съществуващата болница „Дева Мария“. Сградата е висока 12 етажа, допълнително има един партерен и два подземни етажа. Двете подземни нива са предвидени за лъчелечение и нуклеарна медицина. Лечебното заведение разполага с два линейни ускорителя, ПЕТ скенер, ЯМР с възможност за планиране на лъчелечение, брахитерапия, компютърен томограф и циклотрон. 

Диагностично-консултативен център е разположен на партерния етаж, а десет специалности си разделят осем етажа. На деветия етаж е изградено  терапевтично VIP отделение. Десетият етаж е предвиден изцяло за академични нужди - тук има конферентни зали за телемедицина, аула и библиотека.

Лентата на Националната онкологична болница "Дева Мария" ще прережат проф. д-р Костадин Ангелов, председател на Здравната комисия в Народното събрание. кметът  Димитър Николов и областния управител Пламен Янев. 

Откриването ще е в 18 часа.

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни кардиологични прегледи в Бургас

Мобилен здравен пункт ще работи в Бургас, където специалисти от Отделението по кардиология  на „Бургасмед“ ще осъществят безплатни прегледи и скрининг за превенция на сърдечносъдовите заболявания. На пациентите ще се предоставя информация за рисковите фактори и как да се подобри превенцията на сърдечносъдовите усложнения. Това ще се случи на  28..

публикувано на 21.09.23 в 14:45

Военната болница в Сливен ще бъде изцяло обновена до две години

До две години военната болница в Сливен ще бъде изцяло обновена и оборудвана със съвременна медицинска техника. Това обяви началникът на ВМА-София генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски. Официалната церемония по случай 100 години от създаването на здравното заведение и откриването на реновираното инфекциозно отделение се проведе снощи. Годишнината от..

публикувано на 21.09.23 в 08:18

Здравната комисия в НС приема сигнали за липсващи лекарства

От днес в парламентарната здравна комисия могат да се подават сигнали за липсващи лекарства. За целта е създаден специално имейл адрес, съобщи председателят на комисията Костадин Ангелов. Във Фейсбук профила си Ангелов увери, че народните представители ще четат всеки сигнал и ще реагират така, че тези, които се нуждаят от дадено лекарство да го..

публикувано на 20.09.23 в 11:06

БАБХ: Увеличава се рискът от разпространението на шарка по животните

Рискът от разпространението на шарка по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово се увеличава, предупредиха от областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. След откритото огнище на болестта в бургаското село Горно Ябълково, в съседните области частично се налагат ограничителни мерки. В 10 - километровата зона..

публикувано на 19.09.23 в 15:33

Безплатни прегледи в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ Бургас през октомври

Лекари от Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас ще преглеждат безплатно през месец октомври, съобщават от лечебното заведение. Кампанията се организира съвместно с медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ и е посветена на 20-годишнината на центъра. Тя ще се проведе в ортопедичния кабинет, а фокус са възрастните хора с продължителни..

публикувано на 19.09.23 в 08:59

Огнище на шарка по дребните преживни животни в Горно Ябълково, община Средец

Констатирано е огнище на шарка по дребните преживни животни в село Горно Ябълково, община Средец, област Бургас, информират от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) . Заболяването е установено в животновъден обект с около 220 овце.  Миналата седмица, животновъдът е сигнализирал за съмнение за заболяване при отглежданите от него..

публикувано на 18.09.23 в 13:58

Откриха Националната онкологична болница "Дева Мария" в Бургас

В деня, в който църквата почита Светите Вяра, Надежда и Любов, бе открита Националната онкологична болница "Дева Мария" в бургаския квартал Ветрен.   Председателят на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов бе сред гостите на събитието, което к метът Димитър Николов определи като историческо: "Освен огромната инвестиция в оборудване,..

публикувано на 17.09.23 в 20:50