Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Сготвено с любов:

Тайната на лозовите сарми по гръцки от Невена Проданова (СНИМКИ И ВИДЕО)

Секретарят на НХА - филиал Бургас гостува в етнокухнята на музеяНевена Проданова е секретар в Националната художествена академия - филиал Бургас, тя е и писател, общественик , майка, съпруга, приятел. Бургазлийката има гръцки корени и гостува в етнокухнята на бургаския етнографски музей, за да приготви гръцки сарми. Присъстващите бяха почерпени с гръцко кафе и сладки със смокини и стафиди, а и научиха какви са  тайните при приготвянето на  лозовите сарми.


Аз нося името на баба си Невена и много се гордее с това! Тя беше домакиня, старателна в кухнята и към себе си. Много държеше да се ползват порцеланови съдове, защото според нея само в тях храната е истински вкусна. Винаги застилаше масата с карета на една кука, за да красиво и уютно. Тайната на тази рецепта за сарми е в умерените подправки и крехките лозови листа, които трябва да се берат до 15 май, защото след това не са подходящи. Разбира се, трябва да ги приготвите с много желание и старание и ще се получат!“, разказа Невена Проданова. 


Тя сподели, че си има тефтер с рецепти, предавани от поколение на поколение в нейното семейство. Невена обича да готви и се чувства добър кулинар. Тази своя страст да е добра в това, което прави тя е пренесла и в работата си, и като секретар на Националната художествена академия – филиал Бургас винаги при подготовката на дадено събитие измисля нещо интересно и тематично.  

повече може да чуете в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Новооткрит надпис в Деултум разказва за един от първите управници на римската колония

Археолози откриха надгробен надпис на латински иезик, вграден в една о портите на римската колония Деултум. Съдържанието му разкрива възхода на един от първите управници на града - Квинт Касий Модест, съобщи проф. Людмил Вагалински. Той проучва със своя екип  късноантичната фортификация на римската колония.   Надписът е най – старият..

публикувано на 04.10.23 в 17:35

Соня Александрова създава приказен свят от джуджета, гномчета и елфи

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата..

публикувано на 01.10.23 в 17:30

Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ с благотворителна изложба на Флората

Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови“ организира първата си благотворителна изложба. Мотото на изложбата е „Мъдростта на годините“ и ще се проведе на 5 октомври /четвъртък/ в Експозиционен център „Флора Бургас“. Картините са нарисувани от хората от Дома като са използвани иновативни техники, съобразени с физическите им възможности. Те са..

публикувано на 01.10.23 в 15:00

Бургас ще отбележи Европейския ден на птиците с изложба и наблюдение

Екип от Природозащитния център на Българското дружество за защита на птиците „Пода“ ще вземе участие в Европейските дни на птиците с изложба, посветена на опазването на водолюбивите птици. Събитието ще се проведе на днес от 9 до 18 часа. Организира се в Морската градина до Експо център "Флора".  На изложбата посетителите ще могат да се запознаят..

обновено на 01.10.23 в 08:05

И тази година Сливен ще отбележи европейската нощ на учените

И тази година Сливен ще се включи в европейската нощ на учените. Инициативата е проект, финансиран от Европейската комисия по Програма „Хоризонт Европа“. Обединяващата тема на Европейска нощ на учените през 2023 г. е околната среда и как човечеството трябва да се адаптира към промените в климата.  Музеят на текстилната индустрия ще бъде локацията в..

публикувано на 29.09.23 в 11:20

Сребърен френски грош откриха в средновековния град Русокастро

При проучването на монументална крепостна стена в средновековния български град Русокастро е открита нова ценна находка – сребърен грош (торнезе), отсечен в кралство Франция. За съжаление, малка част от монетата липсва, но точно в тази липсващата част присъства елемента, от който може да стане ясно кой владетел я е отсякъл – в случая археолозите се..

публикувано на 29.09.23 в 10:55

Бургас се включва в Европейската нощ на учените

Този петък, 29 септември, ще се състои 23-та Европейска нощ на учените в Бургас. Тя ще премине под мотото „Уменията и науката на бъдещето – предизвикателството на поколенията“. Организатор на събитието в Бургас отново е Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ като част от консорциума от образователни и изследователски организации по проекта К-ТРИО..

публикувано на 28.09.23 в 17:25