Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Рубриката "Радиомагазинче Надежда" представя:

Рени Азманова твори красиви подаръци с декупаж

ДОБРОТО е около нас и може да предизвика добро! Това го доказа фейсбук групата "Купи подарък от майка на дете с увреждане". В нея майки на деца с увреждания показват снимки на ръчно направени от тях сувенири, подаръци, ръкоделия, плетива, а който желае може да си закупи. Участват и социални предприятия и хора с увреждания. В подкрепа на групата ние създадохме рубриката "Радиомагазинче Надежда". В нея всяка седмица ви срещаме с участник в групата, за да чуем историята му и да ви представим това, което изработва.

Днес ще ви запозная с Рени Азманова, на 40 години от Лом. От студентските си години тя живее в София, омъжена е, има едно дете и "диво куче хъски", като се шегува. Младата жена е с 80 % ТЕЛК, има прогресивна системна склероза, а с течения на години се появяват и други заболявания, въпреки това преоткрива себе си и започва да твори, като използва техниката декупаж:

"Представих се в групата през декември 2021 година, много се притеснявах дали ще се харесат нещата, които правя. Мои приятели ме накараха да се включа, като ме окуражиха, че трябва да вярвам повече в себе си. Тази група ми даде живот! Заради заболяванията ми нямам възможност да работя като всички останали, но съм безкрайна щастлива, че мога да се изява чрез декупажа. Работя вечер и заниманието ми толкова ме увлича, че дори на спя, защото съм "жадна" за изява! "

повече може да чуете в звуковия файл: 

  

Рени Азманова изработва прекрасни подаръци с повод и без повод. Тя обича да създава красота и вдъхновението за нея е зареждащата емоция, която изпълва ежедневието й. Това е както възможност да подпомага семейния бюджет, така и вариант да покаже своите възможности, а и дава възможност за общуване с други и интересни хора. 

"Преди 6 години по съвет на моя психолог, трябваше да открия нещо, с което да се занимавам и да се развивам. Декупажът много ми хареса! Купих си основния комплект и така започнах. От тогава вдъхновението е с мен! Когато видя някоя салфетка знам какво искам да направя. Изработвам вази, свещи, бутилки, кутийки и др. Много обичам да правя коледни бутилки, може би заради духа на празника , това ми е любимо!" 

Рени Азманова сподели, че чрез групата „Купи подарък от майка на дете с уреждане“ тя отново е повярвала, че има добри хора, чувства се ценен човек и непрекъснато е готова да измисля и твори нови неща. 

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пол и Реми

В Бургас "отваря врати" училище за пясъчни фигури

Добре познатите на бургазлии творци Пол и Реми ще очакват своите ученици в ново училище, разположено на плажа до бургаски бар. Зоната ще бъде обозначена с флагчета.  Предметът, който ще се изучава, е "Пясъчна скулптура". Желаещите ще имат възможност да се включат в изработката на хумористични, приказни и образователни пясъчни фигури.  Часовете..

публикувано на 19.09.23 в 11:31

Тайната на лозовите сарми по гръцки от Невена Проданова (СНИМКИ И ВИДЕО)

Невена Проданова е секретар в Националната художествена академия - филиал Бургас, тя е и писател, общественик , майка, съпруга, приятел.  Бургазлийката има гръцки корени и гостува в етнокухнята на бургаския етнографски музей, за да приготви гръцки сарми. Присъстващите бяха почерпени с гръцко кафе и сладки със смокини и стафиди, а и..

публикувано на 17.09.23 в 14:00

Започва второто издание на Рибния фест в Поморие

В Поморие за втори път се организира тридневен рибен фестивал за жителите и гостите на града. Идеята на фестивала, финансиран по Програмата за морско дело и рибарство, е чрез концерти, презентации на рибни ястия, театрални скечове и занимания за най-малките да бъде представена част от живота и занаята на рибарите. Фестивалът продължава до 17..

публикувано на 15.09.23 в 11:59

Крепостна стена с внушителни размери е пазела средновековния град Русокастро

През този археологически сезон проучванията на  средновековния български град Русокастро са насочени към северозападната крепостна стена, намираща се между замъка и северозападния ъгъл на укрепената площ.   Екипът, ръководен от директора на РИМ - Бургас Милен Николов е разкрил мощно крепостно съоръжение: „Стената е била огромна,..

обновено на 15.09.23 в 11:14

Енергийните талисмани на шеф Пеньо Иванов

Шеф Пеньо Иванов е познат като организатор на Националната инициатива „Пазител на традициите“ и конкурс „Рецептите на баба“, но част от професионалното му амплоа е и създаването на бижута от скъпоценни, полускъпоценни камъни и кристали. Специалният акцент са накитите за рождена дата. Иванов ги нарича „енергийни кондензатори“:..

публикувано на 15.09.23 в 08:45

Бургаски младежи пътуваха безплатно в Европа с инициатива на ЕС

Петима осемнадесетгодишни младежи от Бургаска област имаха възможността да обиколят Румъния безплатно с железопътен транспорт, включвайки се в проект на Фондация „Шанс за децата и природата на България“, свързан с инициативата DiscoverEU по програма Еразъм+. Целта на проекта беше младежи от малки населени места в Бургаска област и без опит в..

публикувано на 14.09.23 в 12:24

В Поморие Вики от Hell's Kitchen получи ключа към града

Кметът на Поморие Иван Алексиев символично връчи на шеф Виктория Зайкова ключа към града. Жестът на внимание бе заслужен от Вики по повод достойното ѝ представяне в различни кулинарни предавания, в които тя не само че приготвя вкусни ястия, но винаги прославя своя роден град. „Благодаря, защото ти реално стана посланик на Поморие и това е голяма чест..

публикувано на 13.09.23 в 13:56