Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Откриха новата академична година в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“В присъствието на стотици студенти, преподаватели и официални гости днес тържествено бе открита новата академична година в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас. Това се случва за 60-и път, а тази година студенти ще се обучават във вече 79 специалности. 


В обръщението си към студентите ректорът проф. д-р Христо Бозов посочи, че преподавателите ще ги уважават и ще им помагат. Обяви и бъдещи инициативи.

От утре започват срещи под надслов „Един академичен час“, като първата среща ще е с кмета на Бургас Димитър Николов в аулата от 13 часа. На нея градоначалникът ще разкаже за постиженията и възможностите в града. 

"Ще се оформи и Студентски център, той ще бъде финансиран само с благотворителност и в него ще работят само студенти. По примера на западните университете, там където има свободни места ще се наемат студенти", каза ректорът. 

В Университета предстои да се открие и токсико-химична лаборатория за анализ на пробите от полевите тестове на шофьори за алкохол и наркотици, обяви още проф. Бозов.


Най-престижното, най-голямото в града в региона висше учебно заведение, академична гордост на община Бургас - така кметът Димитър Николов определи Университет "Проф. д-р Асен Златаров". 

„Въпреки тежката демография в региона и страната не може да не ме радва фактът, че броят на студентите, които са се записали тук са повече от миналата година, което показва едно надграждане и едно развитие. Ще партнираме и помагаме на този изключително успешен университет. Пожелавам да бъдете здрави и да получите удовлетворение от образователния процес тук“, каза градоначалникът.


На 9 октомври пристига експертна група за акредитиране на висшето училище. Подписан е и меморандум за сътрудничество с другите университети.

На откриването днес присъстваха още зам. областният управител Владимир Крумов, председателят на Общинския съвет Севдалина Турманова, директорът на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, началникът на РУО Петя Петрова, директори на училища, представители на институции и бизнеса.   

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иновативен академичен център с международен кампус ще строят в Бургас

Иновативен академичен център с международен кампус на територията на 5-ти километър предстои да бъде изграден в Бургас. Днес местният парламент одобри общинската администрация да кандидатства с проект за него по програма „Развитие на регионите“. Съветниците се съгласиха, че новия академичен център би бил гордост за всеки град. Той ще включва..

публикувано на 21.09.23 в 12:52

Кампанията „Шанс за таланта на Бургас“ ще се проведе за трета година

Кампанията на фондация „Шанс за децата и природата на България“ започва отново да набира млади таланти в Бургас. Младежи на възраст между 14 и 20 години могат да кандидатстват онлайн в сайта на фондацията. Проектите тази година са четири, като новият е за пиар и реклама. Това обяви Пепа Николова от фондацията: „Останалите са..

публикувано на 20.09.23 в 14:07

За и против електронната извинителна бележка за учениците

Хартиената медицинска бележка за учениците остава в историята. От началото на следващия месец тя трябва да е в електронен вариант. От лекаря до училището, тя ще пътува електронно и автоматизирано. Все още няма особена яснота, но нововъведението среща разнопосочни мнения. Според д-р Христина Николова,  общопрактикуващ лекар в Бургас, това ще..

обновено на 20.09.23 в 10:07

НХА - филиал Бургас официално откри новата академична година (обновена)

Тази година първокурсниците в НХА - филиал Бургас са от Русе, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Ловеч, Пловдив, от Украйна и от Русия, каза при откриването на шестата академична година ректорът на висшето училище проф. Георги Янков. Церемонията започна с водосвет, отслужен от отец Стилиян и отец Игнатий.  Този..

публикувано на 19.09.23 в 18:43

В Болярово се провежда кампанията „Не на неграмотността”

Кампания „Не на неграмотността” проведе мултидисциплинарният екип към Комплекса за интегрирани услуги в град Болярово сред родители и деца в първия учебен ден. Кампанията е в изпълнение Дейностите на Проект BGLD-3.002-0004 „Въвеждане на интегрирани мерки в подкрепа на уязвимите групи в общините Смядово, Ветрино и Болярово“, финансиран по..

публикувано на 18.09.23 в 15:11

Константин Янков: Промените в образованието са имитация на реформа

Предложените промени в образованието няма да доведат до облекчаване на учебното съдържание или до подобряване на функционалната грамотност на българските ученици. Това коментира Константин Янков, председател на Синдиката на Българските учители към КНСБ в Бургас. Според него промените са имитация на реформа в образованието...

обновено на 18.09.23 в 09:18

Нови магистърски програми в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“

При голям интерес протича кампанията за магистърски програми в Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“. И тази година висшето училище предлага разнообразни възможности в различни направления. Срокът за кандидатстване се удължава до 21 септември 2023 г. включително. Класирането на приетите студенти ще бъде обявено на 25 септември 2023 г. след..

публикувано на 17.09.23 в 13:30