Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тежка селскостопанска техника блокира Петолъчката

| обновено на 18.09.23 в 17:07

Тежка селскостопанска техника блокира движението на пътен възел Петолъчката вече 8 часа. Освен исканията за забрана на украинско зърно и хранителни продукти, както и спешно изплащане на държавни помощи, протестиращите поискаха и оставката на правителството.


На кръговото кръстовище, свързващо Северна и Южна България са спрени десетки земеделски машини. Движението се осъществява по обходни маршрути, към момента няма напрежение между протестиращите и другите участници в движението. Блокадата, в района на Петолъчката, ще продължи и през нощта.

"Народът стана, сега ще видите промяна! Искаме оставката на цялото правителство, защото са предатели и го доказват с всяко тяхно решение и с всяко тяхно действие. Всеки божи ден измислят нещо, с което да ни унищожават."

"Аз съм животновъд. Правителството, което ни управлява, си няма понятие какво се случва в сектора." 

"Сухо мляко вкарват, мед вкарват, пчеларите ги утрепаха. Сега искат да убият единственият бизнес, който върви. Казват, че 9 милиарда вкарваме зърнопроизводителите. Искат да убият последния стабилен бизнес."

"Ние имаме овце. Има постоянно внос и на месо. И когато дойде периода, в който да се продадем продукцията, те винаги ни свалят цените и ние работим за жълти стотинки."


Кръговото кръстовище на петолъчката периодично ще бъде пропускано. В по-късните часове се очаква тежката техника да тръгне към София.БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник в село Мамарчево ще се проведе тази събота

Народни борби, пъстри концерти, огнено шоу, нестинарски танци и заря са част от програмата на традиционния празник на село Мамарчево /община Болярово/ на 23 септември.  По стародавен обичай, местният събор се е провеждал винаги в съботата преди гроздобер. Тогава по стар стил се отбелязва и рождество Богородично, чието име носи църквата.  Народните..

обновено на 21.09.23 в 16:40

Два нови социални центъра отвориха врати в Сливен

За първи път в Сливен бяха открити Център за временно настаняване на бездомни хора и Кризисен център за жертви на домашно насилие. И двата центъра ще работят с капацитет до 20 души. Центровете са изградени по Оперативна програма „Региони в растеж“ на обща стойност близо два млн. лв.  Битовите условията в центровете са съобразени със съвременните..

публикувано на 21.09.23 в 16:32

Безплатно ще е паркирането на синя и зелена зона утре

Паркирането в синята и зелената зона в Бургас в празничния 22 септември, ще бъде безплатно. Това съобщават от общината. Препоръката към водачите е да спазват правилата за паркиране, за да не се създават трудности в придвижването на автомобили и пешеходци.

публикувано на 21.09.23 в 16:11

Бургас кандидатства с проект за 300 000 лева за реставрация на къщата на Шагунов

Местният парламент в Бургас даде зелена светлина общината да кандидатства за финансиране в размер на 300 000 лева за извършване на реставрационни дейности в дома на композитора Георги Шагунов в града. Средствата трябва да се отпуснат по годишната сесия за финансиране на проекти по недвижими културни ценности за 2023 г. и 2024 г., обявена от..

публикувано на 21.09.23 в 15:15

Разсрочиха задълженията на концесионера на паркинга на "Кирил и Методий"

Общинските съветници в Бургас гласуваха разсрочване на задълженията на концесионера на подземния паркинг на площад "Св.св. Кирил и Методий". Те са на стойност близо половин милион лева и са натрупани през последните 4 години.  Отново гласуват предложението за разсрочване на задълженията на подземния паркинг в Бургас Докладната записка..

публикувано на 21.09.23 в 12:09

РЗИ: Има отклонения в стойностите на питейната вода на Резово, Китен, Синеморец

Завишени стойности на манган, желязо и колиформи показват последните проби на РЗИ Бургас на питейната вода в няколко населени места по Южното крайбрежие.  В село Резово "манганът" е 85 μg/l , а в Китен - 448 μg/l, при норма 50 μg/l. При показателят "желязо" пробите са показали завишаване в с. Резово от 697 μg/l и в с. Синеморец - 230 μg/l, при норма..

публикувано на 21.09.23 в 11:50

РЗИ: Водата в Царево и Ахтопол е годна за пиене

Питейна и годна за употреба е водата в град Царево, Ахтопол, както и в селата Лозенец и Варвара . Това информират от Регионалната здравна инспекция в Бургас.  В останалите населени места на общината, водата остава негодна за пиене и употреба.

публикувано на 21.09.23 в 10:59