Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Огнище на шарка по дребните преживни животни в Горно Ябълково, община Средец

Предприети са мерки за хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни

Снимка: БГНЕС

Констатирано е огнище на шарка по дребните преживни животни в село Горно Ябълково, община Средец, област Бургас, информират от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Заболяването е установено в животновъден обект с около 220 овце. 

Миналата седмица, животновъдът е сигнализирал за съмнение за заболяване при отглежданите от него животни. Официалният ветеринарен лекар е посетил обекта и е взел проби за лабораторен анализ. Той е отчел положителен резултат за шарка по дребните преживни животни. Предприети са мерки за ограничаване на заболяването. 

Определена е 3-километрова предпазна зона около огнището, в която влизат селата Горно Ябълково и Долно Ябълково, общ. Средец, обл. Бургас. 

Определена е 10-километрова наблюдавана зона около огнището, в която влизат селата Факия, Момина Църква, Белеврен и Кирово, общ. Средец, обл. Бургас и с. Странджа в общ. Болярово, обл. Ямбол. 

Животните в стопанството в Горно Ябълково вече са умъртвени, посочи кметът на община Средец Иван Жабов.

"Свикваме Епизоотична комисия, която да преброи животните в карантинната зона. До края на седмицата трябва да има резултати. Има две две стада в с. Факия, в Момина църква, в Сливово. Няма напрежение сред местните жители", каза още кметът. 

Животновъдът подлежи на обезщетяване за претърпените загуби, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД).

Заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни икономически щети. 

По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Безплатни кардиологични прегледи в Бургас

Мобилен здравен пункт ще работи в Бургас, където специалисти от Отделението по кардиология  на „Бургасмед“ ще осъществят безплатни прегледи и скрининг за превенция на сърдечносъдовите заболявания. На пациентите ще се предоставя информация за рисковите фактори и как да се подобри превенцията на сърдечносъдовите усложнения. Това ще се случи на  28..

публикувано на 21.09.23 в 14:45

Военната болница в Сливен ще бъде изцяло обновена до две години

До две години военната болница в Сливен ще бъде изцяло обновена и оборудвана със съвременна медицинска техника. Това обяви началникът на ВМА-София генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски. Официалната церемония по случай 100 години от създаването на здравното заведение и откриването на реновираното инфекциозно отделение се проведе снощи. Годишнината от..

публикувано на 21.09.23 в 08:18

Здравната комисия в НС приема сигнали за липсващи лекарства

От днес в парламентарната здравна комисия могат да се подават сигнали за липсващи лекарства. За целта е създаден специално имейл адрес, съобщи председателят на комисията Костадин Ангелов. Във Фейсбук профила си Ангелов увери, че народните представители ще четат всеки сигнал и ще реагират така, че тези, които се нуждаят от дадено лекарство да го..

публикувано на 20.09.23 в 11:06

БАБХ: Увеличава се рискът от разпространението на шарка по животните

Рискът от разпространението на шарка по дребните преживни животни в крайграничните общини Елхово и Болярово се увеличава, предупредиха от областната дирекция по безопасност на храните в Ямбол. След откритото огнище на болестта в бургаското село Горно Ябълково, в съседните области частично се налагат ограничителни мерки. В 10 - километровата зона..

публикувано на 19.09.23 в 15:33

Безплатни прегледи в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ Бургас през октомври

Лекари от Клиниката по ортопедия на УМБАЛ Бургас ще преглеждат безплатно през месец октомври, съобщават от лечебното заведение. Кампанията се организира съвместно с медицинския център на болницата „Св. Николай Чудотворец“ и е посветена на 20-годишнината на центъра. Тя ще се проведе в ортопедичния кабинет, а фокус са възрастните хора с продължителни..

публикувано на 19.09.23 в 08:59

Откриха Националната онкологична болница "Дева Мария" в Бургас

В деня, в който църквата почита Светите Вяра, Надежда и Любов, бе открита Националната онкологична болница "Дева Мария" в бургаския квартал Ветрен.   Председателят на здравната комисия в парламента проф. Костадин Ангелов бе сред гостите на събитието, което к метът Димитър Николов определи като историческо: "Освен огромната инвестиция в оборудване,..

публикувано на 17.09.23 в 20:50

Откриват Националната онкологична болница "Дева Мария" в Бургас

Националната онкологична болница "Дева Мария" ще бъде открита днес. Тя се намира в квартал Ветрен.  Амбициозният проект се реализира от собственика на университетска болница „Дева Мария“ - Семир Абумелих. Той е на стойност 50 млн. лв. Лечебното заведение е оборудвано с най - съвременната техника, в него са привлечени да работят качествени..

публикувано на 17.09.23 в 10:00