Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Общинският съвет в Созопол гласува бюджета за 2023 и отпускане на нов заем

В Созопол ще се проведе последното редовно заседание на Общинския съвет за този мандат. Дневният ред включва 28 точки, сред които най-важната - приемането на бюджета на Общината за тази година. 
Бюджетът за 2023 година се предвижда да е в размер на 36 800 000 лв. Това е със 7 000 000 лв. повече спрямо предходната година. Заложените приходи от местни дейности са 24 977 994 лв., а тези от държавни - 11 822 006 лв.

По предложение на кмета на Созопол Тихомир Янакиев ще бъде разгледано и предложение за получаване на временен безлихвен заем. Той има за цел да покрие всички плащания към изпълнителите по проекта за модернизиране на лодкостоянката в пристанище Созопол. Така проектът ще бъде отчетен и Общината ще може да си възстанови направените разходи. 

На вниманието на общинските съветници са и няколко предложения за кандидатстване с проекти по трансгранично сътрудничество България-Турция 2021-2027, както и по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

Общински съвет Созопол ще вземе решение и по докладна записка за участие на Община Созопол в общо събрание на СНЦ „Местната инициативна рибарска група - Созопол". Тя касае извънредно Общо събрание на сдружението, което ще се проведе на 26 септември от 11.00 ч. в киновидеоклуба на созополското читалище. На него ще се вземат решения за промяна на името на местната инициативна група като към нея се включва и община МалкоТърново, както и промяна в устава на сдружението.

Докладната записка от кмета Тихомир Янакиев относно допускане на проект за изменение на действащ Общ устройствен план /ОУП/ на Община Созопол бе оттеглена от вносителя по време на заседание на постоянните комисии.

На последното заседание на Общински съвет Созопол за мандат 2019-2023 г. ще бъдат избрани временно изпълняващи длъжност кмет на Община Созопол и кметове на кметства във връзка с предстоящите местни избори.
По публикацията работи: Ивайло Пеев

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник в село Мамарчево ще се проведе тази събота

Народни борби, пъстри концерти, огнено шоу, нестинарски танци и заря са част от програмата на традиционния празник на село Мамарчево /община Болярово/ на 23 септември.  По стародавен обичай, местният събор се е провеждал винаги в съботата преди гроздобер. Тогава по стар стил се отбелязва и рождество Богородично, чието име носи църквата.  Народните..

обновено на 21.09.23 в 16:40

Два нови социални центъра отвориха врати в Сливен

За първи път в Сливен бяха открити Център за временно настаняване на бездомни хора и Кризисен център за жертви на домашно насилие. И двата центъра ще работят с капацитет до 20 души. Центровете са изградени по Оперативна програма „Региони в растеж“ на обща стойност близо два млн. лв.  Битовите условията в центровете са съобразени със съвременните..

публикувано на 21.09.23 в 16:32

Безплатно ще е паркирането на синя и зелена зона утре

Паркирането в синята и зелената зона в Бургас в празничния 22 септември, ще бъде безплатно. Това съобщават от общината. Препоръката към водачите е да спазват правилата за паркиране, за да не се създават трудности в придвижването на автомобили и пешеходци.

публикувано на 21.09.23 в 16:11

Бургас кандидатства с проект за 300 000 лева за реставрация на къщата на Шагунов

Местният парламент в Бургас даде зелена светлина общината да кандидатства за финансиране в размер на 300 000 лева за извършване на реставрационни дейности в дома на композитора Георги Шагунов в града. Средствата трябва да се отпуснат по годишната сесия за финансиране на проекти по недвижими културни ценности за 2023 г. и 2024 г., обявена от..

публикувано на 21.09.23 в 15:15

Разсрочиха задълженията на концесионера на паркинга на "Кирил и Методий"

Общинските съветници в Бургас гласуваха разсрочване на задълженията на концесионера на подземния паркинг на площад "Св.св. Кирил и Методий". Те са на стойност близо половин милион лева и са натрупани през последните 4 години.  Отново гласуват предложението за разсрочване на задълженията на подземния паркинг в Бургас Докладната записка..

публикувано на 21.09.23 в 12:09

РЗИ: Има отклонения в стойностите на питейната вода на Резово, Китен, Синеморец

Завишени стойности на манган, желязо и колиформи показват последните проби на РЗИ Бургас на питейната вода в няколко населени места по Южното крайбрежие.  В село Резово "манганът" е 85 μg/l , а в Китен - 448 μg/l, при норма 50 μg/l. При показателят "желязо" пробите са показали завишаване в с. Резово от 697 μg/l и в с. Синеморец - 230 μg/l, при норма..

публикувано на 21.09.23 в 11:50

РЗИ: Водата в Царево и Ахтопол е годна за пиене

Питейна и годна за употреба е водата в град Царево, Ахтопол, както и в селата Лозенец и Варвара . Това информират от Регионалната здравна инспекция в Бургас.  В останалите населени места на общината, водата остава негодна за пиене и употреба.

публикувано на 21.09.23 в 10:59