Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Безплатни прегледи в Клиниката по ортопедия в УМБАЛ Бургас през октомври

Поводът на кампанията е 20-годишнината на медицински център „Св. Николай Чудотворец“ към УМБАЛ Бургас.

Хора над 60-годишна възраст, които имат оплаквания, свързани със стави, стъпала, колене или изпитват дискомфорт след подмяна на става, могат да се възползват от безплатните прегледи. Това поясни д-р Стоян Христов, ръководител на Клиниката по ортопедия:

„При по-младите рядко се наблюдават подобни оплаквания. Имали сме такива пациенти в практиката, но при тях е по-скоро наследствено или поради неправилно лекувана травма. При възрастните имаме един процес на биологично износване и стареене на ставните структури. Друга таргетна група на кампанията е пациенти, които вече са преминали през някакви интервенции, като смяна на колянна или тазобедрена става.“

До смяна на става се стига след период на други методи за лечение като кинезитерапия, рехабилитация и допълнителни медикаментозни назначения, които облекчават състоянието на пациента. Д-р Христов пояснява:

„Решението за интервенция идва, когато всички други възможности са изчерпани. Когато пациентът каже, че не може да се справя сам и има нужда от помощ при изкачване на стълби или ходене.“

За да се възползват от безплатните прегледи, пациентите трябва предварително да си запишат час по телефона, който е активен всеки делничен ден от 12 до 13 часа. Нужно е да носят предходна медицинска документация (епикризи и стари изследвания), ако имат такава. Не е необходимо направление от личен лекар.

Прегледите ще се извършват през целия месец октомври, всеки четвъртък и петък, в ортопедичния кабинет.

Повече чуйте в звуковия файл:


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Съюзът на парамедиците: По 4 обаждания на минута е имало през летния сезон

  Съюзът на парамедиците отчита поредно натоварено лято с много инциденти и спешни повиквания. Средно по 4 на минута са били приемани, обясни председателят на сдружението Ива Пехливанска.  Сигналите се увеличават този сезон, най-честите са били за злоупотреба с алкохол, наркотици и упойващи вещества. Други са били свързани с прекомерно стоене..

публикувано на 04.10.23 в 17:16

Увеличават се случаите на жени с рак на гърдата в Бургас

Нарастват случаите на жени с рак на гърда в Бургас. Това показва статистическите данни за диагностицираните в Комплексния онкологичен център за тази и последната година, коментира управителят Христо Бозов.    "Миналата година имахме 255 новодиагностицирани случая, а тази година до момента вече са 280, т. е. имаме едно увеличение в..

публикувано на 04.10.23 в 12:47

Увеличава се броят на студентите по медицина в бургаския университет „Проф. Асен Златаров“

Броят на студентите по медицина в бургаския университет „Проф. д-р Асен Златаров“ ще се увеличи от 23 на 40, реши правителството.  Новото решение на Министерския съвет се отнася до обучаващите се със средства от държавата и е взето след мотивирано предложение от министъра на здравеопазването. То е свързано с небалансираното териториално..

публикувано на 03.10.23 в 22:09

Бъдещи медицински сестри измерваха кръвно налягане и кръвна захар на бургазлии

Студентите от специалност "Медицинска сестра" на Бургаски университет „Проф. д-р Асен Златаров“ – Бургас предоставяха профилактична грижа на бургазлии, съобщават от учебното заведение. По случай Международния ден на възрастните хора студентите и техните преподаватели успяха да обърнат внимание на десетки граждани. Бъдещите медици измерваха..

публикувано на 02.10.23 в 13:51

Увеличават се болните от сърдечно –съдови заболявания

 Консултацията с личния лекар е много важна, обясни и общопрактикуващия медик д-р Вержиния Георгиева. Тя работи в Несебър и е един от младите лекари.Наследява професията от майка си.Няма нищо по-хубаво да си реализиран лекар в собствената си държава, категорична е тя: "Ако хората отделят време от натовареното си ежедневие за разговор или..

публикувано на 28.09.23 в 13:29
РЗИ Бургас, имунизационен кабинет

РЗИ: Новата ваксина срещу Ковид е еднократна

Регионалната здравна инспекция в Бургас започва прилагането на новата ваксина срещу  COVID-19, която е предназначена за лица над 12-годишна възраст. През следващата седмица се очаква и доставка на ваксини за деца между 6 месеца  и 11 години. Подробностите обясни за БНР Бургас д-р Величка Григорова: „Получили сме в РЗИ новите ваксини срещу..

публикувано на 28.09.23 в 09:13

С профилактична медицинска кампания Бургас ще отбележи Деня на сърцето

Мащабна профилактична кампания ще се проведе днес в Бургас. Поводът е Световният ден на сърцето - 29 септември. Кампанията ще започне от 9:30 часа и ще продължи до 13:30 ч. Ще бъдат изградени мобилни здравни пунктове, разположени на различни места в града, в които жителите на съответния квартал, ще могат да премерят артериалното си налягане и да..

обновено на 28.09.23 в 07:34