Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

платена публикация
Стоян Грозев: Гражданите трябва пряко да избират районните си кметове

Стоян Грозев


Защо села с над 100 жители избират кметовете си, а райони,  като „Меден рудник“ например, са с назначаеми административни директори?

Това според настоящия общински съветник Стоян Грозев е несправедливо и той заедно с колегите си от партия „Български възход“ ще се бори да го промени.

Децентрализацията на местната власт е сред основните задачи, които си поставя Грозев, който е кандидат за кмет на Бургас и водач на листата за общински съветници от партия „Български възход“. Формацията е подкрепена от гражданските сдружения „Спаси Бургас“ и „Напред Бургас“, водят се преговори с още две.

Бургас отговаря на всички законови изисквания гражданите сами пряко да избират своите районни кметове, но липсва предложение на кмета за това, както повелява законът.

„Не е ли парадокс, че на тези избори ще имаме населени места с над 100 жители, които ще си избират пряко кметовете, а райони от типа на „Меден рудник“ с над 55-60 000 жители ще бъдат с назначаеми административни директори? Същото се отнася и за „Славейков“, и за „Изгрев“, и за останалите квартали“, посочва Грозев.

Според него децентрализацията ще даде по-добър тласък и по-добри възможности в икономическо отношение за развитие на Бургас, ще има и по-голяма представителност на гражданите в местната власт.

„Затова ние ще се стремим това да бъде факт, за да могат гражданите на Бургас да си избират пряко районите кметове, а не да бъдат назначавани“, категоричен е Стоян Грозев.

Сред идеите на „Български възход“ е намаляване на административната тежест на гражданите и бизнеса.

„За нас административните такси на населението трябва да бъдат калкулирани единствено със своята себестойност и печалба там да не бъде формирана. Не може общината да печели от административните такси, които плащат гражданите или от разрешителни или документи, за да се развива бизнесът“, подчертава Грозев и допълва, че тези такси трябва да бъдат намалени.

Общинският съветник посочва, че гражданите и бизнеса трябва по-бързо да се обслужват и когато нещо може да се свърши от един човек да не се разкарват при друг, на друго гише. 

Повече чуйте в звуковия файл:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов за ситуацията с избора на ръководство на НЗОК: Криза в парламента

Криза в парламента - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи ситуацията с избора на управител и подуправител на НЗОК, които вчера подадоха оставка след отправен призив от Бойко Борисов и съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.  Вчера партиите, които подкрепят правителството, съобщиха, че започват разговори за изработване на регламент, по който да..

публикувано на 02.12.23 в 12:52

Административният съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие

Бургаският административен съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие, отхвърляйки жалбата на единия от кандидатите Веселин Анестиев. В жалбата си той твърди, че спечелилият досегашен кмет Иван Алексиев е получил по-малък брой действителни гласове от отчетените в протоколите, а той е получил повече от отразените в протоколите на..

публикувано на 01.12.23 в 19:09

7 декември е новата дата за делото с повторно преброяване на бюлетините за общински съветници в Бургас

За 7 декември от 15:00 часа беше отложено днешното заседание на Административния съд в Бургас по делото за повторното преброяване на бюлетините за общински съветници в града. Съдебно-техническата експертиза беше назначена по жалба на партия Средна европейска класа (СЕК) и нейния лидер Константин Бачийски. Преброяването вече е приключило, стана..

публикувано на 01.12.23 в 14:02

Представиха експертизите по делото срещу решението на ОИК за избор на кмет на Поморие

Заключенията на двете експертизи по делото срещу решението на ОИК – Поморие за избор на кмет на морската община, бяха представени днес в Бургаския административен съд. Делото е образувано по жалба на единия от кандидатите за кмет на Поморие Веселин Анестиев. Според жалбоподателя са извършени нарушения, които поставят под въпрос решението на ОИК..

публикувано на 30.11.23 в 15:45

Красимир Косев: Кметовете гледат на общинските съвети като на отдел на адиминистрацията

Общинските съвети са органът на местното самоуправление, но това в голяма степен не се споделя от изпълнителната власт в лицето на кметовете. Това коментира пред БНР-Бургас Красимир Косев. Косев е сред инициаторите за рестарта на Национална асоциация на председатели на общински съвети. Самият той два пъти е бил начело на местния парламент в..

публикувано на 29.11.23 в 14:45

Асен Василев: Президентът цитира фалшива новина

Президентът Румен Радев цитира „фалшива новина“ в коментара си върху Бюджет 2024, заяви министърът на финансите Асен Василев в изявление пред журналисти. Василев предупреди, че ако държавният глава наложи вето върху финансовата рамка за догодина, може да остави страната да влезе в годината без бюджет. Румен Радев: Досега президент не е налагал вето..

публикувано на 27.11.23 в 19:18
Президентът Румен Радев.

Румен Радев: Досега президент не е налагал вето върху бюджета, но не изключвам такъв вариант

"Досега президент не е налагал вето върху закона за държавния бюджет, но ако парламентът не озапти министъра на финансите, аз не изключвам и такъв вариант". Това заяви в Бургас президентът Румен Радев, който е в морския град за старта на кампанията "Българската Коледа":  "Свидетели сме на серия от авантюри в областта на финансите. Много ясно..

публикувано на 27.11.23 в 12:32