Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Емил Ефтимов: Няма руски военни кораби в българската икономическа зона в Черно море

Снимка: Стоян Радев

В момента в българската икономическа зона в Черно море няма присъствие на руски военни кораби. Това потвърди началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов в Сливен, който заедно с министъра на отбраната Тодор Тагарев участваха в церемонията по откриване на реновираното инфекциозно отделение на военна болница, която е филиал на ВМА - София. 

Руските сили са се изтеглили след превантивни действия на българския военноморски флот и НАТО, коментира адмирал Ефтимов

"Ние засилихме наблюдението в тези морски пространства, след това се предприеха и мерки в колективен формат т.е. беше повдигнат въпроса на ниво НАТО, за да получим подкрепа на ниво на  ситуационната осведоменост. От тогава не сме наблюдавали влизане на руски кораби и наближаване в тази зона и го потвърждавам към настоящия момент."

Адмирал Ефтимов коментира и кадрите по обезвреждането на дрона край Тюленово, действията на екипа, човекът с потника и цигарата.

"Наистина кадрите с цигарата, интерпретациите с потника не са удачни и изместиха фокуса от това, че военнослужещите в една високорискова ситуация са се справили професионално и отговорно. Другата седмица съм във Варна, имаме мероприятия по Черноморието  ще говорим с момчето. Ако заслужава награда – ще изпушим по една цигара с него и ще го наградим. Ако има нещо да го правим пак ще изпушим една цигара. Надявам се да си е направил личните изводи."

Все още се изяснява произхода на дрона.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВиК Бургас с предупреждение за спиране на водата утре в Сарафово

За спиране на водоподаването утре (29 ноември) за бургаския квартал Сарафово, предупреди ВиК Бургас. От 09:00 часа до 17:00 часа няма да има вода в Сарафово, Летището, както и за фирмите „Керамика“, „ВРОМОС“, „Геотон“, „Металснаб“ и бензиностанция ШЕЛ. За посоченото време ще се извършват строително-монтажни дейности, след което водоподаването..

публикувано на 28.11.23 в 17:47
Община Сливен

Общинският съвет в Сливен все още няма председател

Общинските съветници в Сливен се споразумяха в петък да проведат среща, на която да бъдат ситуирани комисиите в местния парламент. Решението дойде по време на инициираната от кмета Стефан Радев среща, на която те бяха информирани за неотложни пред общината решения до края на годината. Насрочена бе и дата за сесия на местния парламент – 14 декември...

публикувано на 28.11.23 в 17:23
ТД на НАП в Бургас, архив

През декември се заявяват данъчните облекчения за деца чрез работодател

Родителите, които искат да ползват данъчните облекчения за деца или за деца с увреждания през работодателя си, е необходимо да заявят желанието си пред него, като подадат съответната декларация от 30 ноември до 31 декември 2023 г. В този случай работодателят може да възстанови данъка в срок до края на януари 2024 г. Размерите на данъчните облекчения за..

публикувано на 28.11.23 в 16:28

Община Сливен ще кандидатства за съфинансиране за ремонта на Военния стадион

Община Сливен ще кандидатства с проектно предложение за ремонт на Военния стадион в Сливен по Национална програма за споделено финансиране на инвестиционни спортни проекти към Министерството на младежта и спорта. Предложението на кмета Стефан Радев е внесено в Общинския съвет и ще бъде включено в дневния ред на предстоящото заседание на местния..

публикувано на 28.11.23 в 15:40

Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за хора с увреждания

Над 3200 души ще бъдат изведени от Домовете за пълнолетни лица с увреждания, които ще бъдат закрити в рамките на втория етап от процеса на деинституционализацията на дългосрочната грижата за възрастни. Те ще бъдат настанени в нови социални услуги от семеен тип, съобщи Министерството на труда и социалната политика. Подготовката и извеждането им от..

публикувано на 28.11.23 в 14:48

Маги от Бургас се бори да ходи, да вижда и да се усмихва

5-годишната Маги от Бургас е родена в навечерието на Нова година. За родителите си тя е коледно-новогодишно чудо. Маги е дълго чакано и желано дете, но се ражда преждевременно. Няколко месеца след появата ѝ родителите ѝ чуват тежката диагноза: детска церебрална парализа. Оттогава до днес 5 дни в седмицата Маги ходи на рехабилитация...

обновено на 28.11.23 в 14:10

Посланикът на Словения посети Ямбол

България и Словения имат сходни проблеми, свързани с демографската криза и връщането на младите хора от чужбина. Това каза посланикът на Словения Наташа  Бергел при посещението си днес в Ямбол. Според нея двете страни могат да си сътрудничат в много области, както на икономиката, така и в сферата на културата. Като основен проблем за Словения..

публикувано на 28.11.23 в 13:33