Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургас кандидатства с проект за 300 000 лева за реставрация на къщата на Шагунов

Местният парламент в Бургас даде зелена светлина общината да кандидатства за финансиране в размер на 300 000 лева за извършване на реставрационни дейности в дома на композитора Георги Шагунов в града.

Средствата трябва да се отпуснат по годишната сесия за финансиране на проекти по недвижими културни ценности за 2023 г. и 2024 г., обявена от Министерство на културата.

Сградата, в която е творил автора на Химна на Независимостта бе укрепена, но се нуждае от още средства за реставрация. Тя е културна ценност. До 2016 г. бе държавна собственост, след което бе безвъзмездно прехвърлена на общината.

През лятото на миналата година бе издадено разрешение за реставрация и адаптация на сградата. Предвид това, че Община Бургас разполага с одобрен проект е налице възможност за кандидатстване за осигуряване на финансиране с цел осъществяването му, посочиха от администрацията.

Средствата от 300 000 лева ще осигурят близо 43% от общо необходимата сума за реставрацията на къщата. Идеята е тя да се превърне в „Дом на музиката Георги Шагунов“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Внучката на проф. Янков-Яна Тодорова

Международна конференция се провежда в БСУ

Преди 100 години в Бургас на 22 юни се ражда Александър Янков и никой не подозира, че той ще стане един от най-известните специалисти по морско право, дипломат и преподавател. Само на 18 години бургазлията  се озовава в затвора, а на 27 вече преподава право в Софийския университет. Бургаският свободен университет и юридическата общност..

публикувано на 20.06.24 в 15:59
Снимката е илюстративна

Планира се нов трафопост в Сливен, за да се спрат прекъсванията

Нов трафопост ще бъде изграден от EVN в кв.“Надежда“ в Сливен в опит да бъде дадена допълнителна мощност към ползвателите и да спрат прекъсванията, съобщават от Областна администрация. С този допълнителен трафопост инвестиционната програма на дружеството за Сливенска област за 2024 година се очаква да надхвърли предвидените 8,7 млн.лв.  Решението за..

публикувано на 20.06.24 в 15:41

Има опасност от въвеждане на режим на водата в Ямболско

Работни групи, с добро техническо оборудване, ще отстраняват аварии по водопроводната мрежа в малките и отдалечени населени места в Ямболска област. Заради трайното засушаване в региона, има опасност от въвеждането на режим в някои от общините. Най-сериозен е проблема с водозахранването в общините Тунджа и Стралджа, където количествата в..

публикувано на 20.06.24 в 15:38

Предстои основен ремонт на улиците "Черковна" и "Цар Асен" в Поморие

Кметът на община Поморие Иван Алексиев и главният счетоводител Десислава Бонева подписаха споразумение с Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изпълнение на проект: „Основен ремонт на улици, тротоари и реконструкция на прилежащата им ВиК инфраструктура, намиращи се в ЦГЧ на гр. Поморие“. Споразумението се сключи по..

публикувано на 20.06.24 в 14:57

Над 1350 стълба в Бургаско са обезопасени за птиците

Електроразпределение Юг обезопаси за птиците над 1350 стълба от мрежата в района на Бургас, съобщават от дружеството. От там изпълняват и дейности за подземно полагане на общо 55 км въздушни електропроводи. Електроразпределение Юг в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) реализират проект LIFE Safe Grid for Burgas..

публикувано на 20.06.24 в 14:26

Промяна в движението около траурния парк за "Черешова задушница"

Еднопосочно ще бъде движението на автомобили в района на траурния парк от 7:30 часа на 22 юни/събота/, съобщават от полицията.  Причината е провеждането на т.нар. "Черешова задушница". Промяната в организацията ще е в сила до нормализиране на трафика, като автомобилите ще влизат през източния вход и ще излизат през южния, на ул. "Транспортна"...

публикувано на 20.06.24 в 13:23

Променя се движението на бързите влакове от и за Бургас през Пловдив

От 25-и юни /вторник/ ще бъдат въведени значителни промени в движението на влаковете през гара Пловдив във връзка с изпълнението на следващата фаза от мащабните ремонтни дейности за модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникация в гара Пловдив и изграждане на комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на..

публикувано на 20.06.24 в 12:23