Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Мая Тодорова, хореограф: Любовта ми към фолклора е за цял живот

Тя изработва и фолклорни кукли и сувенири


Мая Тодорова е хореограф и двигател на една от най – успешните танцови формации в Ямбол – „Ромбана“ и клуб „Хоро - 2002“ към читалище „Съгласие -1862“. Техните концертни изяви в цялата страна печелят симпатиите и любовта на публиката, носители са на призови места на различни форуми в страната и чужбина. Носители са на Наградата на президента на Република България, на Съюза на народните читалища в България и др. 

През тази година Мая и съпруга й Румен Тодорови бяха удостоени с награда на Ямбол за 2023 година по повод Деня на града.  

"Любовта ми към народните танци е още от дете. Когато бях във втори клас не ми беше толкова интересно, но в девети клас изведнъж тази любов така ме грабна, че след това отидох в държавен ансамбъл "Тракия" в Пловдив и от тогава тази любов не е стихнала. Със съпруга ми се запознахме в ансамбъла, завършихме академията в Пловдив като хореографи, педагози и режисьори и оттогава продължава. Така от нашето хоби, танците станаха наша професия, с която ние се чувстваме благословени!", сподели Тодорова.    

      

Тя сподели, че в свободното си време изработва фолклорни кукли и сувенири. Нещата, които изработва са повлияни от различни български празници и приказни герои от народните ни приказки. В изделията си вплита фолклорни елементи и традиции в приложното изкуство. 

"Към всеки подарък във времето винаги добавям нещо от себе си. Използвам природни и естествени материали, събирам автентични костюми и битови предмети. Много обичам да правя кукли от кратунки, като за изработката на дрехите им използвам стари престилки. Използвам канап, шишарки, истински метлички и др. Изработването им е моя страст и влагам много любов и вдъхновение!"

 

Мая Тодорова се занимава с този занаят от 2006 години и представя изделията си по базари. Сега е на есенна тематика и прави леки пана, декорации, торбички. 

повече може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мария Мутафчиева награди бургаските победители в конкурса "Непознати улици"

Двама ученици от Националното училище за музикално и сценично изкуство „Проф. Панчо Владигеров“ в Бургас са сред победителите в седмото издание на Националния поетичен конкурс "Непознати улици". Той е за ученици от VII до XII клас.   Създатели на конкурса са бургаската певица Мария Мутафчиева - Мери и нейната съученичка по чин Милена Андонова. Днес..

публикувано на 08.12.23 в 18:28

Благотворителен концерт "Усмивка за Йони" ще се проведе в Бургас

Благотворителният концерт „Усмивка за Йони“ ще се проведе на 13 декември в бургаската опера.  Той събира средства за 11-месечния Йовчо Господинов, който се бори за живота си с няколко тежки диагнози. Концертът започва в 18 часа.  Дарителска сметка: Банка ДСК-СМЕТКА В BGN IBAN: BG03STSA93000030168588 BIC: STSABGSF Йовчо Живков Господинов

публикувано на 08.12.23 в 16:28

Изложбата „Пинокио и други фантазии“ гостува в Бургас

„Пинокио и други фантазии“ – така е озаглавена изложбата, която се открива днес в Бургаската библиотека. Експозицията включва 21 илюстрации по темата за малкия дървен герой на Карло Колоди. Техен автор е италианецът Франческо де Франческо. Бургаската библиотека ще бъде единствен домакин на тази изложба в България. Директорът на библиотеката Яна..

публикувано на 08.12.23 в 12:10
Актьорът Ненчо Илчев

„Забранените фокуси на Ненчо“ гостува тази събота в Бургас

Коледен магичен спектакъл, озаглавен „Забранените фокуси на Ненчо“ гостува тази събота в Бургас. Представлението е на Театър Българска армия, с режисьор Емил Марков. Публиката ще види фокуси на световно ниво, сред, които и левитация.  Как точно се правят фокусите и защо са „забранени“, ще се опита да разкрие пред публиката новата асистентка на..

публикувано на 08.12.23 в 11:41

Комедията "Спанак с картофи" гостува в Бургас

Театралната постановка "Спанак с картофи" е комедия, написана от Золтан Егреши и поставена под режисурата на Богдан Петканин. Продуцент на спектакъла е ДКТ "Константин Величков" в Пазарджик. В тази забавна комедия актьорите Иво Аръков, Антоан Петров и Кирил Ефремов ще ни върнат към театъра със смешни ситуации и непредвидими обрати.  "Спанак с..

публикувано на 07.12.23 в 10:53

Художникът Милчо Талев със самостоятелна изложба „Линия" в Бургас (СНИМКИ)

Изложба „Линия" с нови живописни платна на художника Милчо Талев е представена в бургаската галерия „Неси". Художникът от Поморие представя абстрактна живопис в 14 платна, създадени в период от 3 месеца. "Това са специално създадени картини за специална галерия, в която не съм гостувал от може би вече 5 години. Линията е..

публикувано на 07.12.23 в 08:00

Учени и археолози се събират на 20-та научна конференция посветена на Деултум

Учени и археолози, проучвали римската колония Деултум, се събират на юбилейна научна конференция днес в Средец. Те ще представят проучвателната си дейност през последните 20 години на най-стария римски град на територията на България. Преди повече от сто и четиридесет години братя Шкорпил локализират античната колония край днешното село..

публикувано на 07.12.23 в 06:56