Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф.Георги Янков: Вероятно от следващата година ще имаме нова магистърска програма

3
Снимка: ФБ/Христо Иванов - НХА

Има голяма вероятност от следващата учебна година да започне обучение на студенти в бургаския филиал на НХА, по новата магистърска програма, която на този етап е с работното заглавие „Подводна археология и реставрация“. Вече е подписан и договорът за сътрудничество между Центъра за подводна археология в Созопол и висшето учебно заведение, каза ректорът на НХА проф. Георги Янков:
„Надяваме се да имаме интерес не само от България, защото обмисляме да бъде англоезична учебната програма, което ще я направи международна специалност. Ще поканим чуждестранни специалисти - консерватори, точно по подводна археология. Знаете нашето море е специфично, ако се извади от морето артефакт, който е от дърво, много бързо се разпада при изваждането на повърхността заради кислорода. Тоест има неща, които са специфични, тепърва ще започнем да правим лаборатории и оборудване, за да можем да се занимаваме с това. 

Кога ще започне обучение?

Идеята ни е да стартира още през 2024 година, т.е. следващата учебна година. До есента догодина трябва да сме готови с програми, да сме минали през Министерството на образованието, защото има административен път, който трябва да се спази. 

Готова ли е изложбата „Криминални литографии“ и кога ще бъде показана в Бургас?

Изложбата е готова, криминалните литографии са налице. Мога да кажа и датата - 19 юни догодина, премиерата ще бъде в бургаската галерия „Неси“. Отделно от тези литографии се създава в момента литературно произведение. Виновници за цялата тази серия криминални литографии са Игор Стравински, Коко Шанел, има и двама много сръчни испански крадци, които се казват Паблито и Салваторе. Всичко това е една интересна провокация към хората, които ще дойдат да видят изложбата“, допълни още професор Георги Янков. 

Чуйте повече в звуковия файл. 

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Реформите във висшето образование трябва да са в посока по-тясна връзка между университетите и бизнеса

Извън града са избрали да празнуват 8 декември част от бургаските студенти. Те са се насочили към зимните курорти, каза за БНР Бургас Десислава Комунова. Тя  е председател на Студентския съвет от 2022 година на университет "Проф. д-р Асен Златаров". Освен това, студентката се обучава в две специалности. Във факултета по обществени науки е трети..

обновено на 08.12.23 в 09:28
Снимката е илюстративна

Форум и концерт под надслов "Не на зависимостите" в Бургас

Форум, свързан с превенциите - наркотици, алкохол и електронна среда ще се проведе в Бургас по проект под надслов "Не на зависимостите" към Министерството на младежта и спорта. Събитието е на 8 декември от 13.00 до 19.00ч. и на 9 декември от 9.30 до 15.30ч ., в зала 1 на Експозиционния център „Флора“.  Форумът ще бъде осъществен от специалисти -..

обновено на 08.12.23 в 08:16

Нови декани и директори в университет „Проф. д-р Асен Златаров“

В държавния университет „Проф. д-р Асен Златаров“ в Бургас бяха избрани новите декани на факултети и директори на колежи и департаменти. Всички те са доказани специалисти в своите области. За декан на Медицинския факултет е избрана доц. д-р Румяна Янкова -Аврамова. Тя е с 33 години стаж в Университета, била е ръководител катедра „Физиология,..

публикувано на 07.12.23 в 16:38

К. Янков: Учениците гледат на училището като на място за по-добро прекарване на свободното време

Ако  дадем изпита на нашите ученици за 7 ми клас на връстниците им от Западните страни, то резултатите ще бъдат трагични за тях. PISA   мери различни неща, тя показва функционалната грамотност, а  нашето образование е друго, каза Константин Янков, председател на Синдиката на българските учители в Бургас.  "Резултатите на нашите ученици..

публикувано на 07.12.23 в 14:04

Информационният ден на НАП „влезе“ и в Морското училище на Бургас

Образователната инициатива на НАП „Информационен ден“ „гостува“ в бургаската Професионалната гимназия по морско корабоплаване и риболов „Свети Никола“ в навечерието на професионалния празник на училището и в юбилейната 65-а годишнина от неговото основаване. Сред официалните гости на празничните прояви бе и говорителят на НАП Бургас Христо Узунов. Той..

публикувано на 05.12.23 в 18:10

Връчиха дипломите на над 300 абсолвенти на БСУ

Тържествената церемония по връчване дипломите на абсолвентите от БСУ се състоя днес. Над 300 абсолвенти от 14 бакалавърски специалности и 20 магистърски програми получиха своите дипломи за висше образование.  „През годините винаги сме били верни на това да сме университетът на Бургас и университетът на Черно море. Пожелавам на Вас, скъпи абсолвенти,..

публикувано на 05.12.23 в 16:12

КТ"Образование" настоява за увеличение на парите в бюджета и на заплатите

Открито писмо до Премиера и финансовия министър е изпратено от името на КТ" Подкрепа". В него се настоява парите за образование да се увеличат. Според синдиката трябва те трябва да бъдат  6% от БВП, а са едва 3.9 %. Оттам предлагат  младите учители да  започват със средна работна за страната заплата. В писмото се казва още: "Парите за..

публикувано на 05.12.23 в 12:56