Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Д-р Мирослава Киселкова: Навременната имунизация предотвратява болести

4
Снимка: Свобода Атанасова

В европейския имунизационен план до 2030 година на Световната здравна организация (СЗО) се обръща внимание на всички уязвими групи, включително и възрастните хора, които се ползват от имунизациите през целия живот. Затова е важна и ролята на превенцията, Това каза д-р Мирослава Киселкова, експерт в Регионалната здравна инспекция в Бургас, по време на семинар, в който се обсъждаха ползите от ваксините. Причината е, че могат да бъдат предотвратени болести чрез навременна имунизация. 

В отчетите на общопрактикуващите лекари процентите на уязвимите групи, обхванати от имунизациите в Бургас са ниски. Става дума за обхвата на националните програми за профилактиката на рака на маточната шийка, на сезонния грип и на ротавирусните гастроентерити:

„Програмата за профилактика на ротавирусните гастроентерити е най-добре изпълняваща се национална програма, с най-добро покритие при децата от 6 седмици до 6 месеца е приложението на ваксината. При децата е важно да се направи ваксината преди да е настъпило заболяването, основен фактор е обезводняването, като детето го понася много тежко, а с ваксината това се предотвратява. 

В другата програма, която е за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип през 2024 година ще са включени и пневмококовите инфекции. В годините на Ковид 2020-2021 като проценти ваксинопрофилактиката не е много добра. В тази програма приоритетна група са лицата над 65 години. 

Ваксината, която се използва срещу рак на маточната шийка е Gardasil 9, която съдържа 9 серотипа на човешкия папиломавирус. които са онкогенни. Тя е за момичетата от 10 до 13-годишна възраст, не съдържа генетичен материал и е срещу човешки папиломавирус (Hpv). Ваксината не причинява заразяване и не причинява рак. В България се прилагат 2 ваксини срещу ракови заболявания. Едната е срещу хепатит Б, която се поставя още при раждането на децата в родилния дом, а всички знаем, че хепатитът тип Б може да доведе до рак на черния дроб. Другата е срещу папиломавирус. 

Прилагането на ваксината показва, че рискът от рак на маточната шийка е с  88% по-нисък в сравнение с неваксинираните, сочат данните, които посочи още д-р Киселкова.

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Двойки с репродуктивни проблеми бяха консултирани безплатно в Бургас

Двойки с репродуктивни проблеми и студенти от факултета по обществено здраве и здравни грижи към университета „Асен Златаров“ присъстваха на събитието организирано от най-голямото училище за бъдещи и настоящи родите „Мама знае най-добре“.  Събитието бе в подкрепа на пациенти с фертилни проблеми. Гост-лектори на събитието бяха д-р Даниел..

публикувано на 05.12.23 в 13:19

Зала за рехабилитация на деца с увреждания отвори в СУ „Димчо Дебелянов“

Спортна зала за рехабилитация на деца с увреждания отвори врати в СУ „Димчо Дебелянов“. Тя е оборудвана със специализирани уреди за фитнес и аеробика, които са предназначени за раздвижване и укрепване на мускулатурата на хора с нарушени двигателни функции. Идеята за откриване на такава зала в учебното заведение идва от родител на дете с увреждане,..

публикувано на 05.12.23 в 12:46

Общински служители и съветници се включват в кампания по кръводаряване в Бургас

Кампания по кръводаряване се организира в Бургас. Инициативата е на УМБАЛ и Отделението по трансфузионна хематология. Нейната цел е да насърчаване кръводаряването, да повишаване ангажираността на обществото и да привлече нови кръводарители предвид непрекъснато нарастващите нужди. Кампанията е с мото „Кръводари и отново пример бъди!“ и е насочена към..

публикувано на 05.12.23 в 09:29

Кампания по кръводаряване ще се проведе на Никулден в Бургас

Кампания за безвъзмездно и доброволно кръводаряване ще се проведе на Никулден в Бургас,  съобщават от Общината.  Инициативата се организира съвместно с УМБАЛ и Отделението по трансфузионна хематология. Нейната цел е насърчаване на кръводаряването, повишаване на ангажираността на обществото и привлече на нови кръводарители предвид непрекъснато..

публикувано на 04.12.23 в 10:45

Скрининг на риска от туберкулоза започва от днес в Белодробната болница в Бургас

Седмицата на отворените врати  за скрининг на риска от туберкулоза започва от днес  в Белодробната болница в Бургас. Консултациите и прегледите ще се извършват до 8 декември включително.  През всички работни дни от седмицата във времето от 08.30 ч. до 12.30 ч. в Консултативно диагностичен блок - Кабинет за Контрол на Туберкулозата,  ще се..

публикувано на 04.12.23 в 08:25

Водещи анестезиолози обменят опит в национален семинар в бургаска болница

Днес и утре университетска болница "Дева Мария" в Бургас е домакин на Национален семинар за анестезиолози „Сонография за анестезиология, интензивно лечение и спешни състояния“. Участват изявени специалисти от САЩ, Германия и Великобритания и водещи анестезиолози и млади лекари от цялата страна. Целта е да се обмени опит и добри практики при употребата..

публикувано на 02.12.23 в 10:15

Лекции и консултации за болестта на Бехтерев е Регионалната библиотека

Информационен ден и безплатни лекарски консултации за симптомите и лечението болестта на Бехтерев се провеждат в Библиотеката. Те се организират от Българско сдружение на болните от болестта на Бехтерев, със съдействието на Община Бургас. От 10.00 до 12.00 часа са предвидени образователни лекции с ревматолог, психолог и ортопед. Входът е свободен и не..

публикувано на 02.12.23 в 09:30