Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тихомир Янакиев: Общинските предприятия след преструктурирането си вкараха добър приход в бюджета

Община Созопол към този момент е финансово стабилна, за разлика от наследените преди 4 години дългове и неплатените задължение, които са били над 28 млн. лева. Това каза по време на направения отчет на кметския си мандат градоначалникът Тихомир Янакиев. В момента Общината инвестира в нови проекти за малките населени места, предимно инфраструктурни:

„Изминаха изключително трудни 4 години, с оглед на всичко, което се случваше в България, постоянните кризи, пандемията от Ковид, политическото безвремие, войната в Украйна, която се отрези и на туризма у нас. 

Започнахме да работим и по европейски проекти, започнахме да изготвяме и новите проекти, с които ще кандидатстваме. Други сме приключили. 

Наследихме 28 млн. лева дълг., от тях 6 млн. лв. текущи задължения, неразплатени от 2017 и 2018 година, а аз стъпих в мандата през 2019 година. Успяхме да изчистим една част от тези дългове и заеми. 22 млн. имаше дълг към банки. Сега остават около 17 млн. лв, но са само към банки. Нямаме неразплатени задължения, което означава, че сме намалили задълженията с 11 млн.лева. 

Оценката за моя мандат ще направят моите съграждани след месец, а каквато и оценка да ми поставят ще я приема. 

В Созопол направихме изцяло нови улици в кв.„Месаря“, предстои да им се направи осветление.
Имаме проект този квартал да има нова свързваща инфраструктура, защото развитието на града е точно в тази посока. Това са единствените места откъдето може да се застроява.

Беше станало традиция така да се каже при всеки един дъжд Созопол да се наводнява. По улица „Републиканска“ и на разклона с улица „Одеса“ направихме дъждовна канализация, която спря тези наводнения. 

Ремонти се направиха на тротоари, направи се нова спортна площадка на игрището в квартал „Вихрен“. Със съвместен проект с Република Турция направихме общ проект с ремонт на пожарната служба.- Вече може и голям автомобил на пожарната да влиза в самата станция. По този проект бяха закупени два нови автомобила, единият от тях високопроходим, който да се използва при нужда, когато има бедствия и аварии. 

Европейските програми започнаха да се отварят едва сега, през тази година, по-точно през втората половина на годината. Заради политическото безвремие и липсата на правителство загубихме почти 2 години и половина от мандата, което означава почти 60-70% от времето. 

Не продадохме земеделската земя, а я даваме под наем, за да остане за нашите деца и внуци. 
Не увеличихме данъците.Имахме срещи с хората и в малките населени места, на всеки 3 месеца се срещахме и разговаряхме с тях. не само видимите неща са важни за развитието на една община. 

Общинските предприятия във вида, в който аз ги заварих не работеха добре. Наложи се да ги преструктурираме. 

Лодкостоянката в старото рибарско пристанище беше ремонтирана. Изградиха се два нови понтона, трети вече е поставен. Извършен е ремонт и на прилежащия паркинг, старият кран се подменя с нов, с по-голяма товароносимост. 

Имам и планове за следващите 4 години. Предвиждаме сериозни инвестиции в инфраструктурата,  Инвестираме в проекти в село Росен - за пречиствателна станция и канализация,  в село Зидарово за мръсна канализация. Имаме проект за пътя, който е от село Атия до село Росен. Неговият четвърти етап изградихме през този мандат - между селата Росен и Равна гора. 
Инвестираме в проекти от пътя за село Зидарово, до разклона за село Габър и Вършило. Инвестираме в проект, който е за пътя от черноморец до къмпинг „Градина“, до бензиностанцията ,също и проект имаме за пътя от Дюни до Свети Тома. 

Не ми стигна времето за семейството, а по отношение на работата - там времето не стига за нищо, а което не съм свършил се надявам да мога да приключа през следващия 4-годишен мандат“, каза още Тихомир Янакиев

Община Созопол е осигурила и подкрепа на уязвимите групи жители, предоставяйки  интегрирани социално-здравни услуги, домашен социален патронаж и асистентска подкрепа. В Черноморец Общината инвестира в ремонти и обновления на образователните институции, детската градина и читалище, както и в изграждане на нова сграда за Автобусна спирка с туристически информационен център. 


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Отложиха делото срещу решението на ОИК-Бургас за избор на общински съветници

Бургаският административен съд отложи делото срещу решението на ОИК – Бургас за избор на общински съветници. Днес трябваше да бъдат изслушани 11 – те вещи лица, които изготвиха съдебно – техническа експертиза. Делото е образувано по жалба на „Средна европейска класа“, Константин Бачийски и кандидатът за общински съветник от партията Бисер..

публикувано на 07.12.23 в 17:45

Заем от 1.2 млн лева ще тегли община Сунгурларе

Заем от 1.2 млн. лв. ще изтегли община Сунгурларе, за да покрие разходването на свободни целеви средства през тази календарна година. Сумата трябва да бъде възстановена в общинската хазна до края на м. декември 2023 г. и кратките срокове за възстановяване на финансите са причина за спешната докладна записка от кмета инж. Димитър Гавазов до..

публикувано на 07.12.23 в 14:51

Приеха правилника за дейността на общинския съвет в Царево

Правилникът за своята организация и дейност прие Общинския съвет в Царево. Заседанието бе открито от г-жа Таня Янчева – Председател на Общински съвет Царево. На него бе избран и съставът на постоянните комисии, включително и временна комисия за провеждане на търгове.  За зам.-председатели на Общински съвет бяха избрани  Илия Илиев като..

публикувано на 05.12.23 в 12:57

Вещи лица: ОИК Созопол е изчислила правилно мандатите в Общинския съвет (ОБНОВЕНА)

Общинската избирателна комисия в Созопол е изчислила правилно разпределението на мандатите в Общинския съвет. Това показа съдебно-техническата изчислителна експертиза на вещите лица, които бяха изготвили два вариант – със спорни 17 бюлетини и без тях. Тяхното заключение беше представено от Нели Димова по време на днешното заседание на..

публикувано на 04.12.23 в 12:43

Борисов за ситуацията с избора на ръководство на НЗОК: Криза в парламента

Криза в парламента - така лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов определи ситуацията с избора на управител и подуправител на НЗОК, които вчера подадоха оставка след отправен призив от Бойко Борисов и съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов.  Вчера партиите, които подкрепят правителството, съобщиха, че започват разговори за изработване на регламент, по който да..

публикувано на 02.12.23 в 12:52

Административният съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие

Бургаският административен съд потвърди решението на ОИК за избор на кмет на Поморие, отхвърляйки жалбата на единия от кандидатите Веселин Анестиев. В жалбата си той твърди, че спечелилият досегашен кмет Иван Алексиев е получил по-малък брой действителни гласове от отчетените в протоколите, а той е получил повече от отразените в протоколите на..

публикувано на 01.12.23 в 19:09

7 декември е новата дата за делото с повторно преброяване на бюлетините за общински съветници в Бургас

За 7 декември от 15:00 часа беше отложено днешното заседание на Административния съд в Бургас по делото за повторното преброяване на бюлетините за общински съветници в града. Съдебно-техническата експертиза беше назначена по жалба на партия Средна европейска класа (СЕК) и нейния лидер Константин Бачийски. Преброяването вече е приключило, стана..

публикувано на 01.12.23 в 14:02