Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Одобриха проект за нови книги за библиотеката в Малко Търново

Над хиляда и двеста лева ще получи Библиотеката към читалище „Георги Попаянов“ в Малко Търново за закупуване на нови книги. Средствата са осигурени от Министерство на културата по програма „ Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност – 2023 г.”

Лесно е кандидатстването и много библиотеки в страната могат по този начин да обновят фондовете си, съобщи секретарят на малкотърновското читалище Милена Дренчева:

По проекта ще получим 1 211, 20 лв. и ще купим нова литература. Всеки иска нова книжка да чете и вече се търсят много български книги, което е радващо! Интересът е към художествената литератури и наблягаме на нея. Имаме си редовни читатели, които освен, че четат в Интернет електронни книги, продължават да се интересуват и от книжката, която е на хартия.“  

Сумата е достатъчна, защото библиотечният фонд е обновен и в началото на годината със средствата събирани като такси от читателите, добави Милена Дренчева. 

Читалището „Георги Попаянов“ в Малко Търново през следващата година ще стане на 110 години.


Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Комедията "Спанак с картофи" гостува в Бургас

Театралната постановка "Спанак с картофи" е комедия, написана от Золтан Егреши и поставена под режисурата на Богдан Петканин. Продуцент на спектакъла е ДКТ "Константин Величков" в Пазарджик. В тази забавна комедия актьорите Иво Аръков, Антоан Петров и Кирил Ефремов ще ни върнат към театъра със смешни ситуации и непредвидими обрати.  "Спанак с..

публикувано на 07.12.23 в 10:53

Художникът Милчо Талев със самостоятелна изложба „Линия" в Бургас (СНИМКИ)

Изложба „Линия" с нови живописни платна на художника Милчо Талев е представена в бургаската галерия „Неси". Художникът от Поморие представя абстрактна живопис в 14 платна, създадени в период от 3 месеца. "Това са специално създадени картини за специална галерия, в която не съм гостувал от може би вече 5 години. Линията е..

публикувано на 07.12.23 в 08:00

Учени и археолози се събират на 20-та научна конференция посветена на Деултум

Учени и археолози, проучвали римската колония Деултум, се събират на юбилейна научна конференция днес в Средец. Те ще представят проучвателната си дейност през последните 20 години на най-стария римски град на територията на България. Преди повече от сто и четиридесет години братя Шкорпил локализират античната колония край днешното село..

публикувано на 07.12.23 в 06:56

Театърът в Сливен подкрепи националния протест на културните дейци

Актьори и работещи в сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ подкрепиха колегите си в националния протест, излизайки пред сградата на театъра. Те коментираха, че ще протестират докато бъдат чути от управляващите.  Директорът на сливенския драматичен театър Радост Костова нарече действията на управляващи „шамар срещу културата“.  Тя обясни,..

публикувано на 06.12.23 в 15:58

Фоти Фотев е художник на годината в Бургас

Фоти Фотев получи отличието „Художник на годината”, което се връчва от Дружеството на бургаските художници традиционно на Никулден. За приза бяха номинирани общо трима творци - Иво Бистрички, Фоти Фотев и Севдалина Проданова. Маринистът развълнувано сподели, че е много щастлив от признанието:  „То ме радва, но ме и задължава!..

публикувано на 06.12.23 в 14:48

Художничката Юлия Красовска: Бургас е в сърцето ми!

Бургас е много красив, приятен и семеен град, казва художничката Юлия Красовска. Украинката от осем години живее в морския град и споделя: „Помня, първото ми впечатление беше възхищение от Морската градина, от интересната архитектура и от хората-тук се чувствам като у дома си. Много обичам Бургас!“ Преди 8 години Юлия идва на..

публикувано на 06.12.23 в 14:43

Бургас през очите на Кристофър Бъкстон

На Никулден е бил само един път тук, защото по това време обикновено се прибира в Англия, но смята традицията за чудесна с морския ритуал и празничния дух на града.  Кристофър Бъкстон е завършил английска и американска литература в Кентския университет, след което става преподавател по английски език. Работи в Англия, Португалия, Норвегия и..

публикувано на 06.12.23 в 11:52