Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иво Сиромахов представя книгата си "Бай Тошо" на Порт Прим Арт Фест

Иво Сиромахов ще представи новата си книга "Бай Тошо". На страниците на сатиричното четиво популярният български писател, журналист, драматург и сценарист, взима на мушка родната политическа класа. Срещата с него е днес, 6 октомври от 17,30 часа в зала "Ахело" на гранд хотел и СПА "Приморец", входът е свободен. Литературната премиера е част от VI Фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест", организиран от знаковия бургаски хотел.

"Бай Тошо" показва България в наши дни. Кризата в парламента се разраства с всеки изминал ден, в който политиците продължават да се мотаят и да не достигат до консенсус за правителство. Народът става все по-нетърпелив, а крясъците "Оставка" - все по-шумни и многобройни. Опитали всяка възможна рокада в управлението, която да запази постоянния приток на обществени поръчки и милиони по сметките им, дори задкулисните кукловоди са се оказали в безизходица. Перфектният човек за позицията просто не съществува.

Но какво, ако кандидатът не е човек? В пристъп на гениалност един олигарх ще се възползва от модерните технологии, за да предложи нов „баща на нацията“, когото мнозина вече познават. И ето го – един бутон Install по-късно –  „Бай Тошо“ е отново сред живите... Ей сега ще я оправим тази държава! Холограмата на „Бившият Първи“ поема властта. „А какво ли би станало, ако чалга певица управлява България“ – пита Сиромахов. Още интересни въпроси и отговори ви очакват на страниците на книгата.

Любопитното четиво е обилно напоено с характерното чувство за хумор на автора на "У майкини" и "Майкини и другите", подплатено с дебел слой нагарчаща ирония за времената, в които живеем. Проницателен, тъжно-смешен и може би малко плашещ, романът чертае картината на някак познато общество, в което демокрацията е блян, а корупцията – основна форма на управление.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Краевски представя стихосбирката "Смирено" в Бургас

Петър Краевски представя стихосбирката "Смирено" в Бургас. Срещата е от 18 часа в Дома на писателя. Ще я води Мина Кръстева. Стихосбирката „Смирено“ съдържа над 65 стихотворения, бял стих, както и няколко текста в японската жанрова форма танка.  "Това е интелигентно написана книга, без излишен драматизъм, с умерени и смекчени емоции, в която се..

публикувано на 10.09.24 в 16:09

Започна подготовката за четвъртото издание на инициативата за даряване на училищни химни "Светилник"

Започна подготовката за поредното издание на Националната инициатива "Светилник", която обединява хиляди ученици, учители, родители и съмишленици в каузата да сътворим среда, в която децата ни реализират едно по-добро утре. Четвъртото издание на "Светилник" ще се реализира през 2024/2025 година и ще премине под надслова "Музика–лъчи!". Мотото е..

публикувано на 10.09.24 в 13:02

Роман на Керана Ангелова влезе в Топ 10 на немски литературен конкурс

Романът “Слънчогледи за Мария” на бургазлийката Керана Ангелова е избран в Топ 10 на най-големия литературен конкурс "Горещия списък" за 2024 в Германия. В престижната селекция са участвали впечатляващ брой кандидатури на 204 издателства в немскоезиковото литературно пространство – с книги от цял свят, "проговорили" на немски.  Първоначално журито..

публикувано на 10.09.24 в 12:23

Вярват в доброто, борят се, имат каузи… 10-те номинирани за "Будител на годината"

Сред хаоса на света, в който живеем, доброто като че ли често бива подценявано и неглижирано. Но доброто притежава онази сила, която може да преобрази животите ни и да промени света ни. Това е сила, която вдъхновява, привлича и обединява общности. През 2024-а инициативата "Будител на годината" ще отбележи своето 11-о издание, на 1 ноември...

публикувано на 10.09.24 в 09:50

Бургаският куклен театър открива новия сезон с премиера за най - малките

Премиерата на спектакъла за бебета „Аз мога“ поставя началото на новия есенно – зимен сезон в Бургаския куклен театър. Р ежисьор е Петър Тодоров, участват актрисите Десислава Минчева и Неделина Роселинова, в създаването му участва и един от най-изявените детски психиатри в България д-р Здравка Янева. Спектакълът е насочен към бебета и деца в..

обновено на 10.09.24 в 08:23

Музика и изобразително изкуство се преплитат във фестивала "Музикални зографи"

На 10, 11 и 12 септември в Бургас ще се проведе фестивал „Музикални зографи“. Ще участват  пианистите Марио Бобоцов и Фани Куцарова, мулти-инструменталният музикант Венци Трифонов, гъдуларят Мартин Владимиров и Мандолинен квартет „Сезони“. Музикалните образи по време на трите концерта ще бъдат пресъздадени върху платно от художника Румен Статков...

публикувано на 10.09.24 в 07:20

Тече записване за уъркшопа „Магията на театъра и киното“ в Бургас

Отворен уъркшоп, насочени към хора, които мечтаят да са на сцената или на екрана, ще се проведе от 13 до 20 септември в Бургас. Преподавателите лектори на „Магията на театъра и киното“ са не само педагози, но и практици. Сред тях са: Роберт Янакиев, Башар Рахал, Николай Илиев, Георг Киряков, Любомира Башева, Ваня Николова, Веселин Менкаджиев, Никола..

публикувано на 09.09.24 в 13:49