Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Тошев представя на Порт Прим Арт Фест книга и филм за Стефан Данаилов



Бургас ще почете на 7-ми октомври Мастера. Той ще "гостува" в морския град благодарение на Георги Тошев. Журналистът и продуцент ще представи книгата "Стефан Данаилов. Игра на живот" и филма "Ламбо от София" от 16.00 часа в зала "Ахело" на гранд хотел и СПА "Приморец". Събитието е част от VI Фестивал на изкуствата "Порт Прим Арт Фест", който знаковият бургаски хотел организира. 

Входът е свободен и всички са добре дошли, до запълване капацитета на залата.

Книгата "Стефан Данаилов. Игра на живот" е създадена специално за 80-годишнината от рождението на легендарния български актьор, която бе на 9-ти декември 2022 година. За съставянето й подкрепа на Георги Тошев оказват Българската национална филмотека и Държавна агенция "Архиви". Журналистът и продуцент разчита и на личната документация, която Маестрото му завещава. На страниците читателите ще открият и непубликувани снимки, както и спомени на хората около Ламбо, останали извън светлината на прожекторите.

"Тази книга е далеч от стандартната биография. Тя не проследява хронологически фактите от живота на един забележителен актьор и човек, когото имах щастието да познавам… "Игра на живот" е книга за и от Стефан Данаилов. За любовта и липсата на любов, за огромния копнеж по срещата с другите, по киното и театъра… Лична история, която се превръща в история на едно пъстро общество от чудаци, вече на изчезване", казва Георги Тошев за изданието.

Гостите на срещата в памет на Мастера ще имат възможност да гледат и лентата "Ламбо от София". Тя също е създадена по случай 80-годишнината на големия актьор и е част от поредицата "НепознатиТЕ". Фокус е столицата, където Стефан Данаилов снима филмите си и прекарва време със своите близки. Пред камерата застават Цветана Манева, Ирена Рейнова, и за първи път човекът, който се грижи за Стефан Данаилов - Михаил Портарски. "Изненадах се как един човек за всичките разочарования и предателства до края на живота си е помагал на другите. И това е отвъд таланта на актьора", казва Георги Тошев.

интервю с Георги Тошев за книгата може да чуете в звуковия файл: 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шедьовърът на Пучини „Тоска“ - на сцената на Летния театър на Бургас

Шедьовърът на Джакомо Пучини „Тоска“ ще се играе тази вечер от 20:30 часа на сцената на Летния театър в Бургас.  Събитието е втората изява от програмата на Бургаските музикални празници „Емил Чакъров“ 2024. Трагичния сюжет на „Тоска“ ще бъде пресъздаден п од диригентството на Иван Кожухаров.  В ролята на красивата примадона Флория Тоска, публиката..

публикувано на 11.07.24 в 13:22

Топ професионалисти от Италия идват за конкурса "Бургас и морето" за млади изпълнители

Новият формат на „Бургас и морето“ за млади изпълнители привлече български и италиански участници в състава на журито. Към Михаела Маринова, Дарияна Куманова, Стефан Илчев, Антонио Вандони, Христин Стрижлев, които участваха като жури още на кастингите на формата, се присъединяват Давиде Локатели, Николо Фраджиле и Рита Перота. Ролята на журито..

публикувано на 11.07.24 в 11:40

Вокалната акапелна формация „Спектрум“ с концерт на „Солинария“

Фолклорни обработки и съвременна музика ще представят вокалната акапелна формация „Спектрум“ по време на младежкия арт фестивал „Солинария“ в Созопол. Групата е създадена от четирима младежи през пролетта на 2012-та година и е първата по рода си в България.   Съставът на „Спектрум“ сега се състои от Ивелина Цонева, Весела Морова, Даниел..

обновено на 11.07.24 в 10:16

Започва „Джаз в Бургас 2024"

Фестивалът „Джаз в Бургас“ е не изменна част от бургаското музикално лято.  Новото му издание идва с 3 дати през юли и 2 през август. Мястото е известно – уютният двор на експоцентър „Флора“. През  годините събитието, организирано с желание от Община Бургас, си създаде редовна публика от ценители, които се наслаждават на стилен джаз,..

обновено на 11.07.24 в 09:23

Приморско е домакин на фестивала "Фолклорна плетеница 2024"

Предстои 5-ото издание на музикалния и танцов фестивал „Фолклорна плетеница“, който за първи път ще се проведе в Приморско и ще има конкурсен характер. Той ще бъде в дните между 12 и 14 юли, на сцената на Амфитеатъра в Приморско, под патронажа на кмета на града Иван Гайков. Жури ще оценява всички изпълнители, които са от почти всички..

публикувано на 10.07.24 в 14:29

Ясни са изпълнителите на SPICE Music Festival 2024

Ясни са изпълнителите в шестото издание на  SPICE Music Festival 2024  в Бургас! Тази година  2 и 3 август  са датите, които ще съберат изпълнителите на най-големите хитове на 90-те и феновете им на метри от морския бряг. В първия фестивален ден – 2 август – сцената на фестивала ще взривят  2 Unlimited ,..

публикувано на 10.07.24 в 11:04

Джаз Уикенд предлага Бургас

Уикенд на музиката ще оцвети летните дни в Бургас през тази седмица. Жителите и гостите на града ги очаква музикалният фестивал "Джаз в Бургас". Културната програма на общината започва още от 11 юли, четвъртък, когато е и началото на феста. А през август ще бъде и втората част от престижното издание. „Джаз в Бургас 2024" с три вечери през юли и..

публикувано на 08.07.24 в 14:23