Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт за феновете на U2 в зала за 2.3 милиарда долара

Мюзик Пойнт Акцент: седмична рубрика за ключови теми от музикалната индустрия от двата бряга на Атлантика

Снимка: YouTube

Американска концертна зала обещава на посетителите уникално звуково преживяване. Залата Sphere в Лас Вегас отбеляза дебюта на чисто нови съоръжения при старта на серия от концерти там на легендарната банда U2 миналия уикенд. 

В края на септември около 18 хиляди се потопиха в саунда на U2:UV Achtung Baby Live. Te са били първите възползвали се създадена за около 2.3 милиарда долара зала не много далече от центъра на Лас Вегас. Това е най-голямата сферична структура в света опакована от LED дисплеи като такива има и вътре. Висока 112 метра, с широчина до 157 метра. Като сте вътре може да гледате образи с резолюция 16K – образите, на които изглеждат много близки до тези на живо – предимство използвано на макс от легендарната банда по време на двучасовото им шоу. Клипове от изпълнението вече добиват популярност в социалните мрежи.  В един от тях се вижда създаване на илюзия, че покривът на сградата пада върху зрителите.  

Това, което на мен ми направи впечатление обаче от многото информация бе за качеството на звука. Използваните аудио технологии са толкова напреднали, че имат потенциала да ви накарат да започнете да спестявате за пътуване до Sphere.  

Ключова роля в една модерна зала концерти има геометрията на мястото. Sphere е под формата на купа, което подпомага за пълното потапяне в преживяване с 4D мултисензорна технология. Зрителите могат да изпитват ефекти като вибрации, вятър, промени в температурата. Дори обонянието може да бъде стимулирано.  

Да не говорим за аудио-визуалните възможности, възможности, които биха могли да вдъхновят зали по целия свят и да окажат влияние на посоката на музикалния бизнес.

Вижте още кадри тук: 
https://www.instagram.com/p/Cx2GjsCsXUv/ 

Тук става дума за един международен проект – система създадена в тандем с базираната в Берлин компания Hobolt, пише Billboard. Собствениците на Sphere са били впечатлени от един от проектите на Hobolt – изпращането на различни съобщения по едно и също време в различни части на най-голямата ЖП гара в Германия. Най-общо това е умението да се определя къде да се изпраща даден саунд и къде не. Става дума за системата Wave Field Synthesis, която сега е развита до така степен, че според Roman Sick изпълнителния директор на Hobolt, цитиран от Billboard e „свещеният граал на пространственото аудио.“ Защо? Заради умението на създава „холограма на звука“ и дори да намалява влиянието на препятствия пред звука по пътя му към слушателя. За да се постигне това в Sphere има около 160 хиляди различни тонколони. Функционалностите са много като за част от тях се използват алгоритми, но за артистите няма да е необходимо специално познание. Достатъчно е да знаят къде в залата искат да се чуват определени звуци и къде не или къде други.  

Вижте още кадри тук:
https://www.instagram.com/p/Cx2K_DwrjIW/ 

Дали подобно преживяване ще напусне границите на Sphere? Определено множеството предимства ще са добре дошли за концертни зали и публика по целия свят. За сега обаче тези модерни преживявания ще останат предимно в Лас Вегас, освен ако изпълнителите нямат чудовищно много пари. Към момента от комплекса са подали документи за над 60 патента. Изпълнителният директор на MSG Ventures David Dibble, който отговаря за технологиите и съдържанието в залата казва за Billboard, че имитацията е най-искрената форма на ласкателство, но все още няма да се позволява имитация, защото „ние притежаваме“ тези технологии.  

Следващата седмица в Мюзик Пойнт Акцент ще погледнем към една дестинация онлайн, която става все по-атрактивна за музикалната индустрия. Жокер: не е TikTok.  

До тогава не пропускайте двучасовото предаване Мюзик Пойнт за хитовете на Америка и Великобритания с водещ Младен Петков. Слушайте ни в неделя от 19 по БНР Бургас. 


БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ники Урумов и P.I.F. представят новата си песен, снимана в Бургас, Поморие и Царево

Ники Урумов и P.I.F. представят песента „Обезумели“ по музика на Димо Стоянов.  Парчето е създадено специално за Ники Урумов през далечната 2003 г., но звучи изключително актуално и днес, което потвърждава непреходния музикален гений на Димо от P.I.F. Текстът към музиката е на Радост Костова, като първият запис на песента е осъществен още преди 21..

публикувано на 21.02.24 в 12:26

Порцеланови уникати от Люксембург гостуват в Бургас

Изложба „Кралско вълшебство от порцелан“ – културното наследство на Люксембург гостува в Културния център "морско казино". Тя представя историята на една от най – малките държави в Европа и единствената в света със статут на Велико херцогство, чрез местен порцелан с изключително качество. Колекцията е на българин, който е от Ловеч, но..

публикувано на 21.02.24 в 09:10

В Лозенец организират през юни „Хоро на буруна“

Още отсега царевското Кметство Лозенец обяви датите на предстоящия II Национален фестивал на танцовите клубове „Хоро на буруна“. Всички любителски клубове за фолклорни танци се очаква да покажат своето майсторство и талант в Лозенец на 28 и 29 юни 2024 г. Целта на фестивала е да популяризира българския танц, музика, култура и бит.  „Да се..

публикувано на 21.02.24 в 08:50

Десислава Минчева представя картини вдъхновени от Намибия

Девствените дюни на Намибия представя в картините си голямата българска художничка проф. Десислава Минчева. Експозицията с живописните пейзажи предстои да бъде открита днес в Бургас. За да предаде величието на природата с въздействащите й цветове, геометрия и нереална красота авторката два пъти е посетила тези места. "Като го видях и..

публикувано на 20.02.24 в 11:21

Първият кастинг за "Бургас и морето" за млади изпълнители ще се състои тази събота

Първият кастинг на Конкурса за млади изпълнители "Бургас и морето" ще се проведе тази събота. Талантливи изпълнители от цялата страна ще покажат най-доброто, на което са способни, а професионално жури ще изслуша и оцени всеки от тях. „Бургас и морето“ на 21-и век ще даде тласък на младите изпълнители Кастингът ще се проведе от 10:00ч. в..

публикувано на 20.02.24 в 10:44

Сбирка за фантасти и прожекции на филми очакват посетителите на бургаската библиотека

Сбирка на Клуб „Тера Фантастика“ към Регионална библиотека „Пейо К. Яворов“ ще се проведе днес от 18:30 часа. Темата е „Връзката между митология и политическа идеология в творчеството на Франк Хърбърт и влиянието на „Дюн“.  Водещ ще бъде Антон Фотев. В петък ще се състои "Историите на невидимите: Късо кино". Първата прожекция е на филма..

публикувано на 20.02.24 в 08:19

Прожектират безплатно за ученици филма „Киберпрестъпност“ в Бургас

Най-новият българския филм „Киберпрестъпност“ ще бъде излъчен безплатно за учениците в Бургас. Прожекцията ще се състои днес от 12.00 часа в Дом на културата НХК. Филмът е част от Кампанията „Пази детето в интернет“. Целта ѝ е да образова децата как да се предпазват от опасностите в интернет. Филмът „Киберпрестъпност“ е базиран на реални събития и..

обновено на 20.02.24 в 07:32