Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Магията на стъклото ще бъде показана в „Ченгене скеле“

Колажът е авторски
Снимка: НХА

Творчески демонстрации на живо ще бъдат представени в рибарското селище „Ченгене скеле“ край Бургас тази събота. „Историята на стъклото е изключително дълга“, каза един от организаторите на събитието ас. д-р Елизар Милев. Той е преподавател в Националната художествена академия в София по дисциплината „Стъкло“ към специалност „Дизайн на порцелан и стъкло“. Той пояснява:

„Събитията, които се провеждат през цялата седмица, са част от проект „Духано стъкло“. Той е международен и в него се включват различни преподаватели и студенти – специалисти от Европа.“

Много са техниките за обработка на стъкло. В това се крие и идеята на проекта, обясни Елизар Милев:

„Една от целите ни е да покажем на широката аудитория, а и на нашите студенти, че стъклото не е толкова трудно. Всяко нещо е трудоемко, но не е невъзможно. Така е и със стъклото. За наше голямо щастие, има доста изкусни автори в България, които работят със стъкло, но все пак не са чак толкова много, колкото в други страни. Наблюдава се по-голямо желание на младите да учат тази специалност в Академията. Имаме по 6-7 студенти в курс.“

Духаното стъкло е стара техника, която се прави ръчно и отнема няколко минути на фигура. Елизар Милев запази в тайна самия процес на изработка, но прикани всеки желаещ да проследи атрактивната работа на авторите, да посети „Ченгене скеле“, за да се докосне отблизо с магията на стъклото.

Събитието започва от 12 часа в рибарското селище, като има осигурен кораб, който тръгва от Магазия 1 в 11 часа. Той ще акостира обратно в Бургас в 15 часа.

Повече можете да чуете в звуковия файл:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена и Галя за тъкачеството като занаят и изкуство

Варненките Милена Кючукова и Галя Николова са приятелки от студентските си години и имат общо занимание, създали са тъкачница и работят в нея заедно. Двете дами черпят вдъхновението си основно от изкуството и от природата. Преди са работили в компютърния бранш, но работата им намаляла и решили да започнат нещо ново. Купили си стан,..

публикувано на 22.09.24 в 14:00

Празник на дамгата в Созопол (ВИДЕО)

Празник на дамгата "Сладката тайна на Созопол" се проведе за първи път в морския град днес. Сладкишът е запазената кулинарна емблема на Созопол. Събитието е част от програмата на месеца на културата  „Антеа арт“, организиран от общината. Наричат дамгата "сладкото чудо на Созопол". То съпътства живота на местните хора в най-хубавите..

обновено на 21.09.24 в 16:17

В Бургас отново ще се проведе келтски фестивал

Международен келтски фестивал „Духът на Келтите 2024”  организира СНЦ "Историческо наследство"- с. Хлябово, Тополовград  на 29 септември в зелената площ до ЕЦ „Флора – Бургас. В него ще участват: СНЦ „Ценности“ от Бургас, Сдружение „Антична Тракия“ от Ямбол, Акустична формация „Фрея“ от Пловдив и Сдружение „Келтска Трансилвания“ от гр.Беклян, Румъния...

публикувано на 20.09.24 в 12:37

Джокович се снима до бургаската библиотека

Сръбският тенисист Новак Джокович публикува в социалните мрежи снимки от посещението си в България. На една от тях наблюдателни забелязаха, че се е снимал до кадър на сградата на Бургаската регионална библиотека „Пейо Яворов“. Паното е част от изложба, която показва в столицата красиви български места. Само за няколко часа постът му има..

публикувано на 19.09.24 в 15:31

Археолози проучиха древното пристанище на крепостта Хрисосотира в Созопол (ОБНОВЕНА)

Множество цели и фрагментирани амфори и желязна котва откриха археолози при подводната експедиция на Националния исторически музей. Тя се е провела през първата половина на месец септември в западната част на Созополския залив. Работил е екип от 5 водолази, в 4 обособени зони в южната и югозападна акватория на полуостров..

публикувано на 18.09.24 в 15:10

"Наръчник за оцеляване на младия учител" 2 на Томас Гаро за учители, ученици и родители

Четири години ни делят от излизането на "Наръчник на младия учител" от Томас Гаро, а ето че в навечерието на новата учебна година четем втората част на книгата. Той е вече на 34 години и започва десетата си година като преподавател в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия "Кольо Фичето" в Бургас. По професия е проектант, а..

публикувано на 13.09.24 в 15:56

В Малко Търново провеждат "Фестивал на обредния хляб в Странджа"

„Фестивал на обредния хляб в Странджа“ се провежда  в Малко Търново. Той се организира за първи път и е посветен на обредите и традициите, свързани с хляба на нашите предци. Проявата ще е два дни, петък и събота, 13 и 14 септември и се организира от Община Малко Търново и местния Исторически музей „Ал. Фол“. Ще има изложение и..

публикувано на 13.09.24 в 10:30