Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странджанската певица Златка Ставрева получи Почетния знак на президента

Снимка: БТА

Държавният глава Румен Радев връчи Почетния знак на президента на Странджанската народна певица Златка Ставрева, за нейния значим принос за развитието на българското фолклорно певческо изкуство.
В словото си тя открои българското фолклорно изкуство като уникално в музикалния свят и един от символите на страната ни. 

„Ще продължим да работим всеотдайно за успехите на образованието, културата, българските фолклорни традиции, които ни отвеждат до корените ни далеч във вековете“, посочи още Ставрева. 

Отличия бяха връчени и на Боряна Кадмонова, дългогодишен изпълнителен директор на Фондация „Еврика“, за нейния значим принос към българската наука, техника и предприемачество, на президента на Колежа по туризъм – Благоевград проф. Васил Жечев, за неговия значим принос за развитието на висшето образование, спорта и туризма, на изявения хореограф доц. Георги Хинов за неговия значим принос в областта на българското фолклорно танцово изкуство, на диригента на Академичен хор „Ангел Манолов“ към Национален студентски дом Маестра Дарена Попова, за нейния значим принос в развитието на българското хорово пеене  и на проф. д.ик.н. Стоян Денчев, преподавател и учен, за неговия значим принос за развитието и модернизацията на висшето образование и по повод неговата 70-годишнина. 

Държавният глава посочи, че уважаваните лауреати, предложени за отличие от многобройни и авторитетни инициативни комитети, допринасят за напредъка и прославата на страната ни далеч отвъд нейните предели. „Вярвам, че Вашето отговорно отношение към просперитета на обществото ни, към развитието на знаещи, можещи, здрави и духовно богати млади хора не само ви свързва и обединява, но е и цел и отправно начало на вашите многобройни последователи“, заяви още президентът Румен Радев. 


По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Хиляди танцуваха под дъжда на SPICE Music Festival

Дъждът и силният вятър не уплашиха посетителите на SPICE Music Festival. Под чадъри и навеси, с торбички на главите и дъждобрани хората запазиха доброто  настроени и желанието да попеят с изпълнителите от втората фестивална вечер.Началото беше поставено от David Tavare, когато все още дъжд нямаше. Заваля преди изпълнението на аткрактивния Panjabi..

публикувано на 04.08.24 в 11:08

Концерт на "Фортисимо" и "Морски песъчинки" тази неделя в Летния театър

Две кръгли годишнини ще отбележи диригентът Милена Добрева с концерт в Летния театър на Бургас. Това са 20 години от създаването на вокална формация „Морски песъчинки“ и 10 години на вокален ансамбъл „Фортисимо". "Музиката в нас", ще се проведе на 4 август от 20.30 часа в Летния театър. "Излизаме всички на сцената. Дори включваме най-малките морски..

обновено на 04.08.24 в 08:55

Триметрови кукли откриват Международния куклен фестивал в Бургас

С парад на гигантски марионетки ще бъде открит Международният куклен фестивал „Дни на куклите“ в Бургас тази неделя. 11-то издание е посветено на 70-та годишнина на бургаския куклен театър, посочи директорът на културната институция Христина Арсенова. По този повод ще бъде открита и тематична изложба, която ще включва фотоси на най-голямото..

обновено на 04.08.24 в 08:54

E-Type за втори път на Spice music festival

Втората  вечер на Spice music festival предлага няколко изпълнители, които за първи път участват в бургаското събитие. Това са  Captain Hollywood Project,Italo Brothers,David Tavare, Panjabi MC и John Newman. E-Type е музикантът, който за втори път ще се качи на сцената на Spice music festival. За него организаторът Николай Тодоров заяви: "Той вече..

публикувано на 03.08.24 в 18:07

Sea of Black Festival започва в Бургас, входът е свободен

И тази година SEA OF BLACK FESTIVAL започва днес в Бургас.  На 12-ото издание на фестивала ще се изявят родните банди - HELLBOUND, FORM OF EXISTENCE, MENTAL DESTRUCTION, WRECKAGE, АЛКОФИЛИЯ, GOLIATH, SICKENING JOKE, L.S.D. и ATTAXIC. Специални гости са AKRAL NECROSIS от Румъния, които са познати на публиката от предишното си гостуване на същата сцена...

обновено на 03.08.24 в 13:24

Фенове се срещат с любимите изпълнители на SPICE Music Festival

Срещи с автографи с любимите изпълнители са осигурени тази година на шестия SPICE Music Festival.   Събитието превърна Морската гара на Бургас в огромна сцена. В специално обособена зона всеки, който иска може да се снима и да разговаря с певците.  В първата фестивална вечер се изявиха както музиканти, които вече са били на фестивала така и такива,..

публикувано на 03.08.24 в 09:58

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига в Бургас

Най-дълго играното танцово шоу в света „Огънят на Анадола“ пристига за лятно турне в България.  Бургазлии и гости на града ще се насладят на световноизвестната танцова трупа на хореографа Мустафа Ердоган на 5 август в Летния театър. Огънят на Анадола” е сред трите най-големи танцови формации в света, в която участват 120 мъже и жени. Забележителните..

публикувано на 02.08.24 в 14:49