Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стрелбата с исторически лък: Забравеното наследство на България

Metal Archery е айтоски клуб, който ни връща към времето на хан Аспарух

Пресиан Пенчев в средновековно въоръжение

Липсата на терен и финансиране са основните проблеми на стрелбата с традиционен лък в България. Това коментират членове на айтоския клуб Metal Archery. За разпространението на спорта по света, Деян Господинов от Айтос коментира:

„Този спорт е национален в други държави, например в Турция. В България, която е тясно свързана с него в исторически план, няма толкова голям интерес. Има няколко клуба в страната, като в Сливен е най-големият. В източни държави като Япония, Южна Корея и Индия стрелбата с исторически лък е много разпространено и се влагат средства.“


Metal Archery e клуб, учреден официално през 2020 година. От тогава членовете му са участвали в десетки турнири. Някои от тях са се включвали и в различни исторически възстановки. Но какво точно представлява този спорт и с какво е по-различен от това, което сме свикнали да виждаме, пояснява Деян Господинов:

„Специфичното при нашия спорт е начина на стреляне. Голяма част стрелят с т.нар. „конски хват“ или с палец. Това е техника, която позволява изстрел от всяко положение на тялото, както и от кон, от където е тръгнало. Друга разлика е, че при самата стрелба няма напрежение. От момента на поставяне на стрелата до произвеждане на изстрел е максимум 3 секунди. Няма дълго прицелване и изчакване.“

Деян Господинов, Пресиан Пенчев и Иван Иванов

Единственото, което се изисква, за да стреляш с такъв лък, е постоянство, търпение и малко спортна злоба. Полът и годините не са фактор, споделя Деян Господинов:

„По време на турнирите за децата е най-приятно, защото могат да черпят опит от останалите. Не е от значение дали стрелата въобще ще уцели. Важното е емоцията и това, че ще ти бъде показано, ще ти бъде помогнато. Няма подигравки и неудобни моменти.“

Стрелбата с исторически лък има почва в България от край време, посочва и Иван Иванов, председател на управителния съвет на клуб Metal Archery:

„Свързано е с хан Аспарух и с нашата история. Освен, че стреляме с лък за Metal Archery, ние участваме и във възстановки, които са от ранното Средновековие.“

Снаряжението на друг член на клуба – Пресиан Пенчев, представлява военна униформа, съставена от шлем, ризница, кафтан, щит, брадва, сабя и рога от сръндак, с които едно време са се разплитали възли. Общото тегло на снаряжението е около 30 килограма. Пресиан е на 13 години и е ученик в СУ „Христо Ботев“ – гр. Айтос. Той е започнал да стреля с лък преди около 5 години, а днес вече участва активно във всякакви възстановки и исторически събори, където се провеждат и реалистични боеве:

„Това, което аз практикувам, се нарича „tap fight” с исторически точни оръжия. Представлявам ранносредновековна възстановка на войн в леко въоръжение.“



Повече за клуб Metal Archery и стрелбата с исторически лък, можете да чуете в звуковите файлове:


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Палеофест ще се проведе в Бургас следващия уикенд

От 28 до 30 юни Бургас става център на палеонтологията в България. Националният природонаучен музей при БАН, Регионалният исторически музей в Бургас и Община Бургас са организаторите на първия по рода си научен фестивал – ПАЛЕОФЕСТ.  Това събитие ще запознае широката публика с чудесата на палеонтологичната наука и най-новите открития със световно..

публикувано на 23.06.24 в 12:37

Велизара Карайотова, която не си поставя граници в модата

15-годишната Велизара Карайотова от Бургас спечели първо място на състезанието „Ревю в кутия“. В проекта на Асоциацията на българските модни дизайнери се включиха 150 ученици и студенти от цялата страна. Велизара е най-малката участничка в конкурса. Именно поради тази причина, наградата която спечели - участие в курс по моден дизайн в..

обновено на 23.06.24 в 11:08
архив

Канят на Яньовден в странджанското село Стоилово

По стара традиция и тази година ще бъде отбелязан Еньовден в Странджа. В региона празникът се нарича Яньовден. Програмата ще е в два дни - 23 и 24 юни и ще се проведе в местността „Чадъра“ над село Стоилово, съобщи Мария Патронова, ръководител на дирекция „Култура, образование и спорт":  "Програмата ще започне в неделя, 23 юни от..

обновено на 23.06.24 в 06:56

Юристи ще изнесат концерт в Бургас

Юристи ще изнесат концерт тази вечер в зала "Георги Баев" на Културен център „Морското казино“ в Бургас. В него ще вземе участие струнният оркестър към Културния дом на Съюза на юристите в България.  Оркестърът е носител на "Златна лира " - 2000 г. и на "Кристално огърлие" – 2020 г на СБМТД.  Диригент е Веселин Байчев, носител на награда "Златен век"..

публикувано на 22.06.24 в 14:25

Арт работилница за децата в Етнографски музей - Бургас

„Усмихнати 8мици“ канят всички деца на поредната арт работилница на 30 юни (неделя) от 10.00 ч., съобщи Община Бургас.  След интереса към предишните ателиета на открито, родители и деца отново ще имат възможността да се забавляват заедно, чрез творчески занимания в прохладния двор на Етно кафене и музей.  В последния ден на юни ще ви очакват и..

публикувано на 21.06.24 в 12:17

В Несебър предстои днес събор на The Hells Angels Motorcycle Club

В Община Несебър ще се проведе ежегодният мото събор на рокерите от мотоклуб Hells Angels. В Свети Влас, Слънчев бряг и Ахелой се събират от началото на седмицата стотици рокери от цял свят.  За днес беше предвидено мотошествие на членовете на Hells Angels от 14.00 до 15.00 часа по маршрута Свети Влас–Слънчев бряг до кръговото кръстовище на входа на..

обновено на 21.06.24 в 10:53

Двудневен рибен фестивал започва в Поморие

Двудневен рибен фестивал започва днес в Поморие , съобщават от Общината.  Идеята е чрез концерти, презентации на рибни ястия, театрални скечове и занимания за най-малките да бъде представена част от живота и занаята на рибарите. Фестивалът се организира за втора поредна година и цели да насърчи развитието и да популяризира рибарството на територията..

обновено на 21.06.24 в 09:22