Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студенти от 15 държави ще учат за лекари в университет "Проф. д-р Асен Златаров"

Новата академична година за чуждестранни студенти в Бургаския държавен университет "Проф. д-р Асен Златаров" започна с 50 бъдещи лекари от 15 държави. Новите студенти и жители на Бургас идват от Великобритания, Германия, Гърция, Египет, Индия, Ирландия, Италия, Кипър, Киргизстан, Норвегия, Пакистан, Сирия, Тунис, Финландия и Шри Ланка.

За първи път в историята на града и висшето училище млади хора от цял свят ще учат в специалността „Медицина“. Учебната година беше открита тържествено в Аулата на Ректората с много гости.

Посланикът на Индия н. пр. Санджай Рана лично поздрави студентите и ги поощри за избора им да учат в Бургас. В залата присъства и временно изпълняващата длъжността кмет на Община Бургас Йорданка Ананиева, зам.-кметът Красимир Стойчев, зам.-областният управител Красимир Крумов, директорът на филиала на Софийския университет проф. д-р Теодор Седларски, представители на болниците в Бургас и лекари.


„Днес е първият ви ден в нашата Алма Матер, която тази година навърши 60 години. През всички тези десетилетия ние се стремим да предоставяме висококачествено образование. Нашите завършили студенти са реализирали своите знания по всички континенти, някои от тях са носители едни от най-значимите световни отличия за наука. Медицинският факултет е най-младия, но развитието му е скоростно, а авторитетът му расте в България и Европа“, каза на студентите ректорът на Университета проф. д-р Христо Бозов.

„Бъдете истински граждани на света, уважавайте различията и насърчавайте разнообразието. Вие сте не само студенти, но и представители на Вашите държави и култури. Освен за добро образование, Бургас е чудесен град за живеене, за спорт, за култура. Наследете му се и го опознайте!“, каза още проф. Бозов.

„За мен е чест да бъда част от първият випуск на англоезичното обучение по медицина в Бургаския държавен университет. Бургас е прекрасен, жив и много интересен град, който веднага харесваш. Обещаваме да бъдем активна част от академичния живот“. Това каза от името на студентите Мохамед от Великобритания и завърши на български език с: Напред! Науката е слънце, което във душите грей!По публикацията работи: Свобода Атанасова

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Наталия Митева, зам.-министър на образованието.

МОН разширява възможностите за обучение чрез изкуствен интелект

Разширяване на възможностите за обучение с помощта на изкуствения интелект планира Министерството на образованието и науката, стана ясно от думите на зам.-министър Наталия Митева на националния форум EDU Burgas - „Изкуствен интелект и социално – емоционално учене“, който се провежда днес и утре в морския град. „Ние говорим с..

публикувано на 29.05.24 в 17:44

Бургас ще е домакин на образователен форум за изкуствения интелект

Близо 500 участници от цялата страна пристигат в Бургас за участие във второто издание на големия двудневен образователен форум, посветен на изкуствения интелект – EduBurgas „Вдъхновители на образователни трансформации“, който ще се проведе на 29 и 30 май в Конгресния център до Морска гара. Национален форум EduBurgas е инициатива на РУО-Бургас и..

обновено на 29.05.24 в 08:13

Почти половината ученици няма да работят това, за което са учили

Институтът за пазарна икономика публикува анализа си за 2024 г. „Индекс на съответствието между професионалното образование и профила на икономиката 2024“. Чрез индекса се измерва връзката между професионалното образование и профила на икономиката. Изчисленията позволяват да се проследи и връзката между образованието и пазара на труда на..

публикувано на 28.05.24 в 16:41

Бургаско училище ще обучава дрогеристи по австрийска програма

Бургаско училище ще обучава ученици по професията "дрогерист" по австрийска програма, съобщи общината. Първият прием по специалността след 7. клас ще е през  предстоящата учебна 2024–2025 година в Професионалната гимназия по хранителни технологии "Акад. Н. Д. Зелинский". Официалното ѝ наименование в списъка с професиите е " Консултант ĸoзмeтични,..

публикувано на 28.05.24 в 14:40

3500 бургаски четвъртокласници на външно оценяване по математика днес

Днес се провежда Националното външно оценяване по математика след 4 клас. В Бургас ще се явят над 3500 четвъртокласници от общо 55 хил. в цялата страна. Изпитът започва в 10 часа, в 105 училища в областта и за него са ангажирани 912 квестори, съобщи Регионалното управление на образованието. Учениците ще решават тест с 25 задачи. Изпитът е с..

публикувано на 28.05.24 в 08:15

Агенцията по заетостта приема заявления за обучения с ваучери

Агенция по заетостта стартира от днес прием на заявления за обучение с ваучери по проект „Квалификация, умения и кариерно развитие на заети лица”. Допустими кандидати за участие са заети и самостоятелно заети лица. Проектът е финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския..

публикувано на 27.05.24 в 13:39

К. Янков от СБУ: Няма нужда втората матура на зрелостниците да е толкова сложна

Трябва да бъде променена като съдържание втората матура на зрелостниците. Тя е изключително усложнена, каза председателят на Синдиката на българските учители в Бургас Константин Янков "Няма нужда да бъде толкова сложна. Нивото на което трябва да отговарят зрелостниците е ниво на студенти в трети -четвърти курс по..

публикувано на 27.05.24 в 09:25