Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов кръст беше дарен на църквата

Икона на св. Димитър поведе шествие на празника на Болярово

От 12 години Болярово отбелязва отново своя празник на Димитровден. Името на св. Димитър носи единствената църква в града. Днес тя отвори врати и посрещна светлия ден с нови придобивки. Кръст и нов полилей получи храма от дарител и от Общината.

Кръстът е дарение от спортен деятел,свързан с Болярово , обясни временно изпълняващият длъжността кмет Нина Терзиева. Тя го предаде на отец Дамян.


В навечерието на празника общината е осигурила и нов полилей, тъй като предният е бил много стара, добави Терзиева и допълни, че са искали за големия празник, храмът да бъде обновен.


 Шествие с иконата на св. Димитър премина по улиците на града и стигна до площада, където се състоя празнична церемония и концерт. Самата икона е купена със средства на жителите на града, разказа един от представителите на Инициативния комитет по събирането на средства Янка Николова.


Цветя в знак на благодарност към загиналите боляровци във войните и за Освобождението на България положиха потомци.


 Знамената на България, Европейския съюз и Общината бяха издигнати на площада на града. След това бяха отправени поздрави към жителите. Водосвет за здраве и благополучие отслужи отец Дамян.

Временно изпълняващият длъжността кмет Нина Терзиева отбеляза:

"Традиция е всички, които са свързани с нашия град, независимо къде са, днес да си спомнят за малкото китно градче, което носи своята история, има настояще и бъдеще!

Историята е написана, както се пише историята на един човешки живот - и с тъга и с радост, с усмивки и със сълзи, с разрушение и със съзидание, с успехи и неуспехи. Защото Болярово това са хората, които са били преди нас и носим дълбоко в сърцата си! Да си спомним за тях!

Град Болярово са и нашите деца, които живеят тук или децата, които само понякога се връщат тук или децата, които там далече си спомнят за родното място! Децата ни носят нашето бъдеще и нашите надежди и ние сме длъжни да направим всичко възможно, за да поискат да останат тук, да се връщат тук или да си спомнят за Болярово!

Да бъдат благословени дните на всички, които са свързани с нашия град - жители и гости, партньори и представители на бизнеса, нека да успяват добрите дела и начинания!
Честит празник, скъпи съграждани! "


Концерт изнесоха местни състави.


Местни търговци зарадваха малки и големи с лакомства, празникът продължава от 18 часа с  концерт на Калинка Згурова, Манол Михайлов и Славка Калчева. Той ще завърши с огнено шоу и заря.

ПОВЕЧЕ В ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ:

По публикацията работи: Десислава Златева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожар до боляровското село Горска поляна

Продължава гасенето на пожара до пограничното село Горска поляна. Няма опасност пожарът да достигне до компресорната газоизмервателна станция "Странджа", не се налага и евакуация на жителите на пограничното село. По последни данни огънят се разраства в посока село Вълча извор. Огънят е обхванал около 3 000 дка, но засега няма опасност да прехвърли..

обновено на 16.07.24 в 17:21

Министър Атанас Запрянов в Безмер: Съвместните тренировки са от изключителна важност за ВВС

"НАТО не се занимава само с общи политики и стратегии, а всичко, което е планирано, включително и за България, е подсигурено с необходимите военни способности, за да защитава територията ни". Това заяви военният министър Атанас Запрянов при откриването на учението "Тракийска пепелянка" в авиобаза Безмер. В него участват военнослужещи от..

публикувано на 16.07.24 в 17:16

Митрополит Арсений дава благословията си за църковни служения в храма на острова

След посещение на остров Света Анастасия и в частност на храм „Успение Богородично“, Негово Високопреосвещенство сливенски митрополит Арсений предложи да се положат две икони на царския ред от иконостаса, резбован и позлатен през 1802 г. По този начин той дава благословията си за църковни служения в храма, свети кръщения и венчавки. След..

публикувано на 16.07.24 в 13:58

За село Еркеч разказват в Етнографския музей на Бургас

В двора на Етнографския музей на Бургас на улица „Славянска“ №69 ще бъде представена книгата „Година – живот – история“. Това е второто издание на труда на етномузиколога проф. д-р Горица Найденова. Книгата е резултат от единадесетгодишно задълбочено изследване  на традиционната култура на село Еркеч.  В него музиката присъства в контекста на..

публикувано на 16.07.24 в 13:49

Допълнителни автобуси през уикенда за фестивала в бургаските “Минерални бани”

Допълнителни курсове на автобусите по линия №3 ще има в късните часове в събота и неделя. Освен с редовния курс в 22.35 часа от кв. "Банево", ще има и извънредни автобуси, информират от ОП "Бургасбус". Причината е провеждащия се фестивал  Metalhead Beer Fest в бургаския парк “Минерални бани”.  Общо 19 пивоварни от България, Германия,..

публикувано на 16.07.24 в 13:02

Раздават безплатно минерална вода в Бургас

Минерална вода раздават безплатно в Бургас от Българския Червен Кръст в сътрудничество с Общината. Освен да напомнят на бургазли и гостите на града, че трябва да се хидратират, доброволци мерят и кръвното налягане на рисковите групи. Десетки са тези, които днес се възползваха от освежаващата бутилка с вода. Сред тълпа от македонски деца..

публикувано на 16.07.24 в 12:43
Инж. Чанка Коралска

Изграждането на три паркинга в кв. Възраждане може да започне до 1 г.

Изграждането на три четири- или пететажни паркинга в кв. Възраждане планира Община Бургас на база резултатите от проведената анкета сред жителите на квартала , съобщи зам.-кметът Чанка Коралска пред БНР Бургас. Те се намират на следните места: -  между улиците „Дебелт“, „Цар Калоян“, „Любен Каравелов и „Васил Левски“;..

публикувано на 16.07.24 в 11:55