Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнен спектакъл ще се състои сред руините на археологическия резерват "Кабиле"

На 28 октомври, в тракийския и античен град Кабиле край Ямбол, е премиерата на огнения спектакъл "Ново начало" на "Жар театър" – формация за невербален театър и пантомима, която смело експериментира в полето на огнения театър и танц. "Ново начало" е заключителната част на трилогията "Душа", създадена специално за уникалния археологически резерват, музиката е от Йордан Владев и Силдар Борисов. Спектакълът започва в 19 часа.

Основателите на "Жар театър", Пламен Радев и Елена Пап, от години се опитват да вдъхват нов живот на българските старини чрез свои авторски спектакли, в които участват и като актьори.

Историята

"Жар театър" е от първата вълна независими формации в България, през 2024 г. се навършват 30 години от основаването му – разказва Пламен Радев. – Когато го създавахме, у нас почти нямаше пантомимни формации, работещи професионално. Спектаклите ни винаги изразяват светлото начало в живота, независимо дали са пантомимни, площадни, дали са с огън. Работим с много колеги от чужбина, които идват по различни европейски програми, за да изучават нашия тип театър. С голяма част от тях продължаваме да си сътрудничим. Преди 15 години създадохме и Фест студио "Жар" към Общински културен институт Дом на културата „Средец“ в София. В него подготвяме актьори, които познават спецификата на нашия театър. Даваме възможност на възпитаниците си да участват в спектаклите на „Жар театър“, да приложат наученото в професионална среда, да натрупат практика и самочувствие.“

Както и в останалите проекти на "Жар театър", в "Ново начало", редом с професионалните актьори, участват и възпитаници от Фест студио "Жар". И за двете формации подбираме "жарки хора", казва Елена Пап и продължава:

"Човешките и духовни качества, които трябва да притежават актьорите, са по-важни дори от професионалната техника и умения. На първо място е любовта към това, което правим. Ние имаме един израз, който включва "жар" – "жарки хора". Светлината трябва да е в сърцата им, изкуството да извира отвътре. В началото, когато започнахме с "Жар театър", нямахме спектакли с външен огън. Избирайки името на формацията, имахме предвид вътрешната светлина, вътрешния огън. Постепенно самата група се разрасна и вътрешния огън се показа и навън. Така че жарта, вдъхновението, любовта помагат на актьорите да издържат тази наистина сериозна работа. Те трябва да обичат екипната работа, да бъдат устойчиви вътрешно, отдадени на идеята да бъдат полезни на този свят, не само на себе си. Практиката показва, че във формацията остават истински жарките хора.

"Спектаклите ни се основават на поезията на безмълвния език, както теоретиците определят бялата пантомима. За нас словото не е затворено в думите, то може да бъде много по-мащабно. Когато изразим нещо чрез поезията на безмълвния език в алегоричен, символен, философски аспект, постигаме дълбочина. Точно това е и смисълът да използваме невербален театър като основа, допълвайки го с различни изразни средства и с огъня– страшно мощна енергия, която дава голяма сила и има много силно въздействие не само върху публиката, а и върху актьорите.“

"Всичко, за което говори Елена, ще откриете и в новия ни проект "Ново начало" – допълва Пламен Радев. – Тази огнена мимо-драма представяме сред руините на тракийския античен град Кабиле, възникнал преди повече от две хилядолетия около храма на Богинята-майка Кибела. Нашата сцена са остатъците от раннохристиянската базилика, която е точно в подножието на храма, а фон е самият храм. Изключително зареждащо място, наситено с енергия и с дух. Този проект е подкрепен от Национален фонд "Култура". Намерихме и много добри партньори в лицето на Община Ямбол и Регионалния исторически музей в града. Макар в България това да не е обичайна практика, ние много обичаме да играем сред руини. Това е част от една наша дългосрочна програма "Глътка огън от древността", с която се опитваме да вдъхваме нов живот в подобни археологически обекти, да привличаме вниманието към тях."

Повече чуйте в звуковите файлове:
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прожектират филмите "Под игото" и "Свобода или смърт" в Библиотеката

Два филма ще бъдат прожектирани днес в Бургаската библиотека при вход свободен.  От 17:00 часа ще бъде излъчен филмът „Под игото“ от 1952 г. Историческата драма е по едноименния роман на Иван Вазов.  Сценарият е на Павел Спасов и Георги Крънзов. Режисьор е Дако Даковски, а оператор - Бончо Карастоянов. Автор на музиката във филма е Филип Кутев...

публикувано на 03.03.24 в 13:30

Играят "Нова приказка за мартеничките" в Кукления театър в Бургас

Спектакълът  "Нова приказка за мартеничките" играят днес в Бургаския куклен театър. Той е подходящ за  деца на възраст  2+ .   Бърза Пенда прежда да изпреде – бяла и червена.  Бърза, защото Баба Марта трябва от преждата мартенички да изплете, а време много няма.  Но пакостника Пижо е решил да скрие преждата от Пенда, защото много обича да я..

публикувано на 03.03.24 в 09:40

„Принцесите и Змеят“ с премиера в кукления театър в Ямбол

Премиерното представление на „Принцесите и Змеят“ по Милада Машатова ще се играе днес в ямболския куклен театър „Георги Митев”. Началният час е 11. Пиесата по приказките на чешката авторка е поставяна многократно, включително и на сцената на ямболския куклен театър, но сега се завръща под режисурата на Съби Събев. „Едно заглавие, което се играе, може..

публикувано на 02.03.24 в 07:45

Танцова школа “Естрела” ще представи Бургас на Dance World Finals 2024

 Преди броени дни танцова школа “Естрела” се завърна от Букурещ с призови места и спечелена квота за участие в Dance World Finals 2024. “Достойно се представихме и с талант се наложихме над многобройните отбори на Румъния, въпреки че бяхме в намален състав.“, сподели Олга Мохова, ръководител и хореограф на школата. Резултатите, който са постигнали..

публикувано на 01.03.24 в 15:12

С филм за бургаския театър започва 22-ият "София Филм Фест на брега"

Два филма  ще бъдат показани след церемонията по откриване на филмовия фест в Бургас. С пълнометражния филм “Паднали листа” на Аки Каурисмаки ще бъде даден стартът на филмфеста на 21 март в Културен дом НХК в Бургас, а след него зрителите ще гледат документалния филм за бургаския драматичен театър “Адриана Будевска” “Отвъд завесата” на режисьора Слави..

публикувано на 01.03.24 в 09:48

Бургаският куклен театър с вечерни спектакли всяка сряда

Бургаският куклен театър ще предложи нови инициативи за зрителите си от този месец. Започват всяка сряда вечерни представления, а по повод Световния ден на кукления театър – 21 март ще бъде отправено предизвикателство към децата да нарисуват любимия си куклен герой или да се облекат като него и да изпратят своя снимка...

публикувано на 01.03.24 в 09:30

За Баба Марта и мартениците

Баба Марта и закичването с мартеници е един от най - хубавите празници свързани с пролетта. Мартеницата e амулет от усукани конци, червен и бял, най - често вълнени. Тя традиционно се слага на 1 март за здраве.  Цветовете имат строго определен смисъл: червено - кръв, живот; бяло - чистота, щастие. Белият цвят на мартеницата първоначално е..

публикувано на 01.03.24 в 07:10