Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 са жалбите във ВАС срещу отмяната на гласуването с машини

Автор:

"Решението на ЦИК за отмяна на гласуването с машини на местния вот е обжалвано по съдебен ред и всички факти и обстоятелства дали основание на ЦИК да приеме решението, ще бъдат разгледани от съда. Постъпили са 8 жалби. Всичките са дипозирани пред Върховния административен съд, така че очакваме съдът да ги разгледа". Това обяви на брифинг председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова. Тя поясни, че до настоящия момент в ЦИК информация, които да опровергава данните, съдържащи се в преписката на ДАНС. 

Централната избирателна комисия не намира основания за преразглеждане на решението си за отпадане на машинното гласуване на изборите утре и на 5 ноември, обяви Нейкова. Думите  й са своеобразен отговор на отправените по-рано днес обвинения към Централната избирателна комисия от министър- председателят Николай Денков. Пред медиите тя направи публични части от доклада на ДАНС относно действията на заместник министъра на електронното управление. Михаил Стойнов, които се считат за нарушение.

"След тази процедура провеждането на повторно изграждане на изходен код, каквото е извършено на 25 октомври, "качването на преносима флаш памет и запаметяването на личния телефон" на заместник-министъра е недопустимо, дори и с цел някой "да си го гледа и да си поиграе с него". Ако някой си позволява да си играе с инструмент, свързан с изборния процес, смятаме, че това не само е недопустимо, но и незаконосъобразно. Тези действия, извършени на 25 октомври, за които се съдържа информация в преписката, получена от Държавна агенция "Национална сигурност, не са част от процедурата по довереното изграждане и удостоверяване на съответствието на софтуера за гласуване с изискванията на изборния кодекс, видно и от решението, и от доклада", посочи Нейкова.

Камелия Нейкова отхвърли обвиненията, направени от премиера Николай Денков, че ЦИК подвежда, като твърди, че машините са изкарани от склада с разрешение.

"Това, че Министерство на вътрешните работи разполага със съгласуван транспортен план, както и разполагане на машините на рампите, с цел тяхното транспортиране, не може да се счита, че е дадено разрешение от Централната избирателна комисия. Още повече, в началото на вчерашния ден от органите на МВР изрично беше поискано разрешение от Централната избирателна комисия машините да напуснат склада под съпровода на МВР, в 13:00 часа, и такова разрешение не е дадено", каза още председателя на ЦИК.

От комисията. смятат, че други държавни органи се намесват в нейната работа.

"Централната избирателна комисия категорично отхвърля обвиненията, че е нарушила разпоредбите на Изборния кодекс. Подобни твърдения от други държавни органи от публични лица от длъжностни лица намираме за недопустими, както и смятаме, че те представляват вмешателство в работата на независим държавен орган, а също така още повече рушат доверието в изборния процес. Призоваваме институциите да дадат възможност Централната избирателна комисия спокойно да върши своята работа, така че утрешният изборен ден да протече нормално и спокойно. Всички избиратели, които желаят да гласуват, да отидат до избирателните секции да дадат своя глас. Tяхното право на глас е обезпечено с достатъчен брой хартиени бюлетини. Така че няма никаква причина да се търси мотив, че избирателите ще бъдат отблъснати от изборния процес, заради това, че няма да има машини за гласуване, коментира часове преди началото на утрешния изборен ден председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лидерът на Младежкото ДПС: Ахмед Доган е истинският председател /ОБНОВЕНА/

Единственият лидер на ДПС е Ахмед Доган. Това заявиха от младежката организация на партията, които проведоха национална среща в Бургас. На нея присъстваха председателят на ДПС Джевдет Чакъров, евродепутата Илхан Кючюк и част от изключените от парламентарната група на ДПС депутати. След форума в Бургас представители на младежката организация се..

обновено на 20.07.24 в 16:29

Среща на Младежкото ДПС в Бургас

В Бургас се провежда среща на Младежкото ДПС.  На нея ще се вземат решения за справяне с проблемите в партията. Преди началото на форума председателите Ибраим Зайденов и Танзер Юсеинов заявиха, че Младежкото ДПС не се приема отделно от партията.  На срещата присъстват всички областни председатели и централния оперативен съвет на младежката..

публикувано на 20.07.24 в 10:22

НС задължи правителството да осигури средства за пострадалите от пожарите

Единодушно с 201 гласа парламентът прие решение, с което задължава правителството да предприеме необходимите действия за осигуряване на средства от бюджета за подпомагане на пострадалите от пожарите. В решението се посочва, че Министерският съвет трябва всяка седмица да информира НС за предприетите действия.  В проекторешението бяха включени..

публикувано на 19.07.24 в 11:42

Предсрочните избори са почти сигурни

Предсрочните избори наесен са почти сигурни, смята бургаският депутат от „Да, България“ Димитър Найденов.  Според него след като не са намериха 160 депутати, които да подкрепят техните антикорупционни мерки, по-добре да се иде на избори. Димитър Найденов: "Третият мандат може да спаси парламентаризма" "Ще гледаме да не губим..

публикувано на 18.07.24 в 11:40

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат

ПП-ДБ са готови да върнат втория мандат за създаване на правителство - това обявиха на брифинг в парламента депутатите от парламентарната група. На проведените вчера срещи по предложената от коалицията декларация за антикорупционно законодателство те получиха откази за подкрепа от ГЕРБ-СДС, "Възраждане", БСП и "Има такъв народ" "Няма да..

публикувано на 18.07.24 в 09:23

Вицепрезидентът Йотова критикува координацията на институциите за борба с пожарите

Забавя се реакцията на българското правителство, което трябва да потърси съдействие от Европейския координационен център за борба с кризи и гражданска защита. Това заяви в Созопол вицепрезидентът Илияна Йотова по повод разрастващите се пожари в страната. Тя критикува действията на институциите като посочи, че липсва добра координация между тях, както и..

публикувано на 17.07.24 в 22:27
Петър Кънев

Петър Кънев оглави и Комисията по икономическа политика и иновации

Избрани бяха днес ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".  Петър Кънев от "БСП за България"..

обновено на 17.07.24 в 13:54