Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаско читалище обединява Хелоуин и Деня на будителите

„Нощта на Хелоуин в библиотеката на читалището. Да събудим духа на будителите“ е мотото, с което НЧ „Асен Златаров 1940“ предлага на своите малки читатели и приятели да загърбят споровете „за“ и „против“ „модерния“ празник и да ги посетят на 31 октомври, в магичния час 18.

Екипът на читалището се обръща с призив към родителите, които се чудят как да осмислят това забавление за децата си, като ги доведат в уречения час на карнавал в естествения дом на книгата. Адресът на читалището е ул. „Александровска“ №147. Добре са дошли всички желаещи малчугани, като условието е да са с костюми на любими литературни герои. Очаква ги истинска карнавална магия, в която ще има пакости, лакомства, настолни игри, въжета, ластици и най-вече книги.

„Карнавалът е начин, по който преобръщаме света и така символно показваме, че той непрекъснато се променя и ние сме част от тази промяна“, обясняват инициативата момичетата от НЧ „Асен Златаров 1940“. Според тях като всеки празник и Хелоуин може да има обединяваща роля, като забавната му страна може да се трансформира от търсенето на духове в търсене на духовност. Няма по-подходящо място за това от библиотеката.

„Неотменна през годините ценност е утвърждаването на читалището като културен, духовен и информационен център на общността и особено на децата. Техният свят е свят на доброта и красота, на светлина и топлина, свят в който има много музика, багри, настроение и радост. Усилията ни са да бъдем по близо до детския свят, тяхното светоусещане, като ги привличаме в читалищните курсове, школи, кръжоци, каним в библиотеката за среща с любими детски герои.“ споделя Диана Радославова, секретар на читалището.



По публикацията работи: Ивайло Пеев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Миризма на нефт в Бургас заради претоварване от един на друг танкер

Извършена е процедура по претоварване на нефт на рейда на пристанище Бургас, това е причината  за осезаема миризма на нефтопродукти в ранния следобед в града. Десетки са били сигналите на гражданите, съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. След разговори с Морска администрация и РИОСВ, е установено, че се касае за разрешена от Морска..

публикувано на 15.07.24 в 17:54

Да помогнем на малкия Алекс в тежката му битка с рака

Малкият Алекс се нуждае от помощ, за да пребори раково заболяване. Детето е диагностицирано с тумор в мозъка. Майката е учител в бургаското училище СУ „Петко Росен“ и колегите й се обръщат към всеки, който има възможност да помогне в тежката битка, която им предстои. Алекс се нуждае от операция в Турция, а необходимите средства за нея са..

публикувано на 15.07.24 в 17:01

Обновиха местността „Краставото кладенче“ край Стефан Караджово

Община Болярово и кметство Стефан Караджово обновиха местността „Краставото кладенче“.  Там са поставени нови пейки и маси. Има обособен кът за децата. Чешмите, от които тече лечебната вода срещу кожни заболявания, са почистени.  Съществува легенда, че водите извират от античен нимфеум. Красивото кътче в боляровската община се посещава почти ежедневно,..

публикувано на 15.07.24 в 16:41
ГКПП Малко Търново

Възстановяват дезинфекцията на граничните пунктове с Турция

Заради влошаване на епизоотичната обстановка от днес Агенцията по храните (БАБХ) възстановява профилактичната дезинфекция на граничните пунктове с Турция.  Дезинфекцията на превозните средства, влизащи в страната от Турция, беше спряна в началото на миналата година след поредица от скандали и след преценка, че няма риск от влизане на заразни..

публикувано на 15.07.24 в 16:37
Сухи треви горят до Твърдица

Сухи треви горят до Твърдица и широколистна гора край село Габър

В ранния следобед е получен сигнал за пожар малко преди село Твърдица, посочи старши комисар Николай Николаев, началник Областната служба Пожарна безопасност. Горят сухи треви и храсти, има опасност за селскостопанска постройка и конюшни, но не и за населеното място. Три екипа работят на място, очаква се и водоноска от Бургас. Горски пожар..

публикувано на 15.07.24 в 16:07
снимката е илюстративна

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села

Все още не е изцяло ликвидиран пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово, който избухна на 12 юли. Засегнати от огъня са около 8 000 декара, от които 2500 широколистна гора.  Два противопожарни екипа са разположени до селата, като се следи за възпламеняване на загасени огнища. В целия регион рискът от възникване на пожари е екстремен-..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Бургас отбеляза 111 години от кончината на Коджакафалията

Бургас отбеляза 111 години от кончината на най-големия дарител на морския град Александър Георгиев – Коджакафалията. Той е роден в село Зидарово през 1830 година. В знак на признателност към делото му, граждани и представители на общината поднесоха цветя пред паметника му на ул. „Цар Симеон I”.  Сред гостите на събитието бе и родственицата..

публикувано на 15.07.24 в 14:10