Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще ни известяват със SMS при бедствия


Съвместен проект между България, Турция, Молдова и Гърция цели подобряване на превенцията срещу бедствия. Неговата стойност е близо 840 000 евро. От българска страна партньор е Община Камено. Там вече са поставени датчици на 10 корита на реки, които следят нивото на водата.

Радарните датчици са разположени на стратегически точки на различните корита на реките в община Камено. В реално време те проследяват нивото на водата. Системата е пусната в експлоатация от 5 септември тази година и вече е в работещ режим, обясни Георги Илиев от компанията, разработила българския софтуер на системата.


„Има собствена система за предупреждение, изпраща SMS– и до ключови хора в Общината и други заинтересовани институции. 10 реки в община Камено, като ние също сме направили интеграция със съществуващата система в Бургас. На този етап обхваща реки и дерета, но нашите сензори работят и на язовири. Ще надградим системата и с анализи с изкуствен интелект, който ще може да предвижда. Ние имаме и сензори за дъжд. По този начин ние можем предварително да разберем ако при даден дъжд нивото не се качи както се очаква на даден участък, значи има проблем някъде по средата между тези две точки и може предварително да се изпратят екипи да разчистят проблемните участъци“, обясни той.

Около датчиците са поставени и камери за денонощно постоянно наблюдение на участъците.


От 7 ноември ще бъде пусната и друга система – BG Alert, чрез която ще се оповестяват гражданите. „Това е национална система за оповестяване при възникване на бедствие, като е различна от сирената система, националната, която оповестява чрез мобилните устройства и има възможност да се оповестява на териториален принцип. Маркираме дадено място или район на община и се пуска съобщение чрез трите мобилни оператора в България, към всички устройства, които са на тази територия. Ще получат съобщение дори и включени устройства, които нямата СИМ карти, на същия принцип, на който можем да се обадим на тел 112 без СИМ карта. Съобщението ще е различно според бедствието, превантивно, че нещо се случва“, обясни директорът на бургаската пожарна комисар Николай Николаев.

Комисар Николаев допълни, че във всяка областна структура на пожарната в страната, двете системи за оповестяване имат контролни панели за управление в съответните региони. София и Бургас обаче са националните точки, от които може да се извършва оповестяване в цялата страна.  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фрагмент от спектакъла „Един от нас“, посветен на интеграцията на хора от аутистичния спектър, по сценарий и под режисурата на Камелия Славейкова.

Фондация ще посредничи за професионалната интеграция на хора с аутизъм

Нужни са законови промени, за да могат хората с аутизъм и конкретно с Аспергер да работят. Посредничество и подкрепа в намирането им на работа е една от целите на  фондация“ "Аутизъм. Съдействие за професионална интеграция-АСПИ". Неин учредител е Камелия Славейкова, която е родител на дете с Аспергер, затова и отблизо познава проблемите на..

публикувано на 06.07.24 в 16:11

63 са гнездата на белия щъркел в община Сливен

Стабилна остава популацията на белия щъркел в Сливенско. Това сочи статистиката, след като Община Сливен отново се включи в Международното преброяване на белия щъркел. На всеки 10 години, в над 40 страни по света, се провежда мащабното природозащитно събитие. Първото преброяване на белия щъркел е организирано през 1934 г., България се..

публикувано на 06.07.24 в 15:15

Поставят 2919 нови лампи в община Поморие

Проектно предложение на Община Поморие получи одобрение за финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост. То е за „Подкрепа за енергийно ефективни системи за улично осветление – Покана 2“ и е за инвестиции в системи за външно изкуствено осветление в населените места Козичино, Лъка, Горица, Страцин, Бата, Косовец, Белодол, Александрово,..

публикувано на 06.07.24 в 08:38
Снимката е илюстративна

Над 150 коли ще участват в ретро парад в Бургас

XVII парад на класически автомобили и мотоциклети ще се проведе днес в Бургас. Над 150 колекционери от Бургас и страната ще се включат в него, каза за БНР Бургас Димо Джамбазов, председател на  Сдружение авто мото-клуб "Ретро".Събитието ще започне  от 10 и ще продължи до 14 часа в отсечката от Пантеона към Флората. Ученици от гимназиите по..

обновено на 06.07.24 в 08:34

Община Созопол няма просрочени задължения

Кметът на Община Созопол Тихомир Янакиев представи отчет на изпълнението на бюджет 2023г. Това е първият бюджет, изготвен от общината след приключване на процедурата по финансово оздравяване. Той е приет с решение № 1127 на редовно заседание на Общински съвет на 19.09.2023 г.  „Общината предложи балансиран бюджет, който изпълни на 84%.“, каза..

публикувано на 05.07.24 в 16:39

Внасят нов законопроект за "Ченгене скеле"

Нов законопроект за статута на рибарското селище „Ченгене скеле“ ще бъде внесен в Народното събрание. Това каза за БНР Бургас депутатът от ГЕРБ-СДС Андрей Рунчев. Последно през октомври миналата година такъв законопроект беше внесен за гласуване в Парламента, но поради необходимост от корекции по технически причини се е наложило той да бъде..

публикувано на 05.07.24 в 16:06

Проект преобразява квартал „Възела“ в Слънчев бряг

Проект за благоустрояване на общинските терени в квартал „Възела“ в Слънчев бряг - запад, бе представен на неговите жители. Негов автор е архитект Бонев. По-рано през годината първоначалният вариант на общинския план за модернизация на квартала бе подложен на обсъждане и след като предложенията на гражданите бяха взети под внимание, проектът  бе..

публикувано на 05.07.24 в 15:13