Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Никола Рахнев е големият победител в инициативата "Будител на десетилетието" (2013-2023)

| обновено на 02.11.23 в 08:30

През 2019 година той бе избран за "Будител на годината", а днес – четири години по-късно, читателите и слушателите на БНР го избраха за "Будител на десетилетието".

Той е… Никола Рахнев – победителят в кампанията на обществената медия и Ива Дойчинова, които в продължение на десетилетие търсят онази кауза или човек, който ще запали искрата за доброто.

"Будител е всеки, който вдъхновява българският народ да вярва в себе си… Правете колкото се може повече добро, по всеки възможен начин, по всяко време, навсякъде, защото има огромен смисъл. А смисълът да правим добро е да оставим един по-добър свят, една по-добра България за децата ни", сподели развълнуваният победител.

Никола Рахнев получи статуетката "Аз, Буки, Веди - Знание", изработена от Александър Пройнов, а му я връчи социалният министър Иванка Шалапатова.

В речта си тя отбеляза: "Обградени сме от разделение, от липсата на вяра, от липсата на надежда. Затова днес е един особен празник за България, защото в рамките на тази кампания – 10 поредни години, ние се уверяваме, че в България има прекрасни хора. Има будители, които могат да събудят енергия не само в България, но и в целия свят. Това е един много специален човек, явление в нашата действителност, защото по много тих начин променя света, с достойнство посреща сълзите на хората и със сърцето си чувства тяхната любов и благодарност, но и човек, който предава своята ценност и модел на поведение на своите деца".

Никола Рахнев е на 40 години, а зад гърба си има огромен опит в сферата на продажбите, управлението, консултантските услуги, бизнес развитие и други.

Идеята му за "Гората.бг" се заражда през 2011 г., а през 2013 се осъществява първото масово засаждане на дървета. Мечтата от милион засадени дървета вече далеч е надхвърлена и общността вече се гордее с над 2 000 000.

Рахнев беше един от първите, които се включиха в помощ на наводнените села в Карловско. Къщата му "Прегръдки от България" приюти десетки бежанци от войната в Украйна през 2022 г., а земетресенията в Турция и Сирия също станаха повод за светкавично събиране на помощи и логистика, която да достигне бързо до пострадалите хора.

"Да правя добро е най-прекият път към щастието…", сподели в заключение той.

Специални награди отидоха при други двама от номинираните – БНР отличи Лазар Радков, а bTV – писателят Георги Господинов.

"Кампанията ми дава увереност, че доброто има дълбоки корени и се радвам, че БНР е организатор на тази инициатива. Съвременните будители ни дават повече надежда, повече вяра, че заедно можем да изградим една по-добра среда за нас и за децата ни“, отбеляза в словото си генералния директор на обществената медия Милен Митев. 

Цялата церемония "Будител на десетилетието" може да видите тук:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Над 100 изпълнители участват в концерта, посветен на Украйна в Бургас

Украинската диаспора в Бургас, Почетното консулство на Украйна в Бургас, с подкрепата на Община Бургас и Международен младежки културен център отбелязват днес Деня на независимостта на Украйна с голям концерт. В него ще участват над 100 изпълнители от украинската общност. Събитието ще започне в 17:30 часа пред Международния младежки културен център...

публикувано на 24.08.24 в 15:40

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Овладян е пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Днес дейностите по неговото локализиране ще продължат, на място са 11 противопожарни екипа и горски служители.  Пожарът пламна в четвъртък следобед в гориста, труднодостъпна местност, засегнати са около 1000 декара, тепърва ще се изясняват причините за възникването на пожара.

публикувано на 24.08.24 в 07:56

Евтим Милошев: 245 млн. компенсация за бизнеса заради скъпия ток

245 млн. лева са осигурени за компенсация на бизнеса за по-високите с 40 на 100 сметки за ток от месец юли до края на годината. Това каза служебният министър на туризма Евтим Милошев след среща с хотелиери и ресторантьори в к.к. “Слънчев бряг“. Очаква се изплащането на средствата да започне след 2 месеца, когато страната ни ще получи поисканата..

публикувано на 23.08.24 в 16:29

Второ денонощие огнеборците се борят с пожара между ямболските села Крайново и Голям Дервент

Второ денонощие продължават усилията на огнеборците да бъде потушен пожарът между ямболските села Крайново и Голям Дервент. Няма опасност огънят да засегне населени места, но гасенето се затруднява от пресечената местност и вятърът, който за секунди разгаря, вече загасени огнища. В средата на юли в района на Воден и Крайново огнената стихия унищожи..

публикувано на 23.08.24 в 16:13

Остават 4 дни на зрелостниците да платят здравната си вноска за юли

До 26-и август младежите, които са завършили средното си образование тази година и са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, внасят здравноосигурителната си вноска за юли. Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение наесен и не са започнали работа. За Бургаска област 3335 са учениците, завършили средно..

публикувано на 23.08.24 в 14:29

В Болярово разкриват нови социални услуги за 90 потребителя

Деветдесет и седем работни места ще се създадат в община Болярово чрез разкриване на нови социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и специализирани социални услуги за над  90 потребителя. В момента общинската администрация подготвя проект, с който ще се кандидатства за финансиране от Националния план за възстановяване и..

публикувано на 23.08.24 в 14:18

В Малко Търново канят на Летни културни празници

Традиционните Летни културни празници в Малко Търново престоят в края на тази седмица. Те ще се проведат от 23 август (петък)  до понеделник, 26 август. Това е тяхното 32 издание през годините. Провеждат се през втората половина на август, непосредствено след тържествата в местността Петрова нива. И тази година в програмата са включени..

публикувано на 23.08.24 в 14:00