Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На балотажа тази неделя:

Избират кметове на населени места в 10 общини в Бургаско (част 2)

От 13 – те общини на Бургаска област само в три – Руен, Царево и Поморие кметове на всички населени места бяха избрани още на първия тур на местните избори. В останалите 10 общини предстои втори тур за избор на кметове на кметства в общо 20 села и малки градове. Ще бъдат избрани и кметове на общините Несебър и Средец.

Ето в кои села ще се гласува на 5 ноември в общините Айтос, Камено, Малко Търново, Карнобат, Средец и Сунгурларе. 


В община Айтос от 15 села без кметове са две - Дрянковец и Карагеоргиево

В първото за вота на избирателите се борят Мухарем Ахмед и Павел Касабов, с резултат съответно 48,28% и 34,48% , което е разлика между двамата от 30 гласа.

В Карагеоргиево разликата между кандидатите на първи тур е още по - малка  - 49,77% има Калбие Хюсеин, а 48,41 % - Метин Латифов.  

Кметове има избрани в 13 села - Зетьово, Тополица, Малка поляна, Караново, Съдиево, Мъглен, Пещерско, Черна могила, Пирне, Поляново, Чукарка, Черноград и Раклиново. 

 

В община Камено от 12 села само две нямат кметове – Вратица и Русокастро.

Във Вратица на първи тур резултатът е много интерес – за Илиана Христова са гласували 50%, но те не са достатъчни тя да бъде избрана на първи тур. За опонента й Андрей Генчев подкрепата е  48,65%, това е само 1 глас разлика. За Христова бюлетина са пуснали 37 души, а за Генчев – 36, като един техен съселянин е гласувал с „не подкрепям никого“.  

В Русокастро разликата между двамата кандидати също е много малка. За Дора Тяснова са гласували 96 души, това са 35,69% подкрепа, а за Николина Желязкова – 92 души, 34,20 на сто.  

В останалите 10 села в общината си избраха кметове на 29 октомври - Винарско, Желязово, Кръстина, Ливада, Константиново, Полски извор, Свобода, Тръстиково Трояново и Черни връх. 

 

В община Малко Търново също ще има балотаж и той ще е в село Граматиково. Стефан Стоянов има 44,59 % на първи тур, а Петко Калоянчев – 41,89%.

В Звездец си избраха кмет още на първи тур от местните избори. 


В община Карнобат от 16 населени места само в три ще се гласува тази неделя. 

В село Искра за кметския стол претендират две дами – Радостина Аврамова – 37,44% и Женя Тодорова – 27,18 на сто.

Невестино също отива на втори тур. Точно един глас разлика делеше Дянко Ненчев да спечели още миналата неделя. Той получи 126 гласа (50.00%), а опонентът му Митко Станев - 67 гласа (26.59%).

В Крумово градище също предстои оспорван двубой и доказателство за това е 2 гласа разлика на първи тур. За Божидар Тодоров са гласували 100 души, това са 46,51% , а за Недялка Хаджиева – 98 души, те са 45,58 на сто от далите своя вот.  

Кметове в Карнобатско вече има в 14 населени места - Екзарх Антимово, Добриново, Деветак, Невестино, Сигмен, Соколово, Драгово, Зимен, Кликач, Хаджиите, Аспарухово, детелина, Черково, Венец.  


В община Средец освен, че избирателите трябва да гласуват за кмет на общината – на балотаж са Иван Жабов с 36,60% и Иван Кичев с 18,89 на сто, кметове трябва да бъдат избрани и в две села  - Факия и Зорница. В първото опоненти са Ангел Ташев – 46,60 % и Вълко Бинбелов  - 41,42%. Във второто за кметския стол спорят Радка Русева – 40,68% и Михаил Зехтинов- 39,83 на сто.  

В най - голямата по територия община в Бургаско кметове вече има избрани в 7 села и това са Дебелт, Драчево, Дюлево, Момина църква, Загорци, Орлинци, Светлина. 


В община Сунгурларе свои кметове ще изберат в Манолич, Садово и Съединение.  

В Манолич избирателите ще гласуват или за Айше Гюджен – 49,71% или за Белгин Кадиш – 48,97%.

В Садово ще е оспорвано между Софийка Христова – 40,40% и Станимира Тодорова – 38,38%, разликата на първи тур между тях е била само 2 гласа.

В Съединение за вота на избиратели ще спорят Ферди Хюлми – 38,15% и Амед Мюслюм – 28,11 на сто. 

Кметове на първи тур има в 12 от селата Черница, Везенково, Вълчин, Грозден, Камчия, Чубра, Климаш, Костен, Лозарево, Подвис, Прилеп и Славянци.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Петър Кънев отново ще води листата на БСП в Бургас

Петър Кънев отново е избран да води листата на БСП на предстоящите избори за 50-то Народно събрание. Н а свое заседание днес Националният съвет на БСП утвърди листите , както и предизборната платформа на коалиция „БСП за България” за парламентарния вот. За водач на евролистата е избран Кристиан Вигенин. Следван е от Румен Гечев, Цветелина Пенкова,..

публикувано на 27.04.24 в 16:42

"Възраждане" представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол

Партия „Възраждане“ представи кандидатите си за 50-то Народно събрание от Ямбол. В листата са включени осем кандидати- петима мъже и три дами. Водач на листата е настоящият депутат от региона Никола Димитров, който за четвърти път се кандидатира за народен представител. Той посочи, че ще работи по три основни приоритетни теми за Ямбол- като..

публикувано на 27.04.24 в 12:56

Кворум има, а в кулоарите – спречкване между "Възраждане" и ПП-ДБ

В кулоарите на парламента отново се стигна до физически сблъсък между депутати от "Възраждане" и ПП- ДБ. А междувременно вътре в пленарната зала депутатите събраха кворум и заседанието започна. Това се случи, след като ГЕРБ – СДС влязоха. Така се събра кворум от 125 народни представители. След събирането на кворума Асен Василев..

публикувано на 25.04.24 в 10:26

Атентатът на летището в Бургас и отвличането на двама български моряци в проекторезолюция на ЕП

Терористичният атентат на летището в Бургас през 2012 г. и отвличането на двама български моряци през ноември 2023 г. са вкарани в проекторезолюция на Европейския парламент (ЕП) за Иран. Очаква се тя да бъде гласувана днес и е посветена на атаката на Ислямската република срещу Израел. Сред нейните вносители са двама български евродепутати – Елена..

публикувано на 25.04.24 в 10:23

Спор в НС кой се е подписал под искането за оставка на Росен Желязков

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов обвини вносителите на искането за отстраняване на председателя на НС Росен Желязков ПП-ДБ и БСП за липсата на кворум. "8 човека от ПП-ДБ и 6 човека от БСП не се регистрираха, с което събориха кворума. Когато се иска оставка на председателя на НС, се прави веднъж в мандат. Хората, които вчера избягаха, днес с..

публикувано на 25.04.24 в 09:56

Депутатите гласуват окончателно отлагането на либерализацията на пазара на тока

В един от последните работни дни на 49-ия парламент се очаква в дневния ред да бъде поискано включване на предложение за предсрочно освобождаване на председателя на НС Росен Желязков. Депутатите решават окончателно и дали да отложат с една година либерализацията на пазара на електроенергия. Първа точка в приетия дневен ред са промените в Закона за..

публикувано на 25.04.24 в 08:57

Стопирането на соларния парк в община Средец остана извън дневния ред на сесията /ОБНОВЕНА/

Докладната записка за стопиране на проекта за соларен парк край селата Дюлево, Дебелт, Светлина и Суходол  остана извън дневния ред на днешното заседание на общинския съвет в Средец. Десетки жители на засегнатите села очакваха в залата отмяна на решението за изграждане на фотоволтаична централа до селищата им.  Докладна записка за стопиране на..

обновено на 24.04.24 в 14:05