Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ИАРА предвижда да включи и дронове в борбата с бракониерството

Снимка: ИАРА

Борбата с бракониерството в сладководните водоеми и в Черно море е ежедневна,. През последните години се е превърнала в професия за определени хора, каза за БНР Бургас изпълнителният директор на Агенцията по рибарство и аквакултури Николай Георгиев. Към акциите срещу нерегламентирания улов, които са съвместни с полицията, могат да се ползват и дронове, но за тях е нужно финансиране по проекти. 

Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) има нужда от катери за морските пространства и за Дунав, посочи директорът Николай Георгиев, който заедно с екипа в агенцията са си поставили цели, които следват. Те са в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план, обобщи той:

„Вече имаме доста добри резултати в борбата с бракониерството. За съжаление има доста хора с т.нар. от нас професия „бракониерство“. Не само в сладководните водоеми, а също и в морето има такива хора. Тази дума е пъстра палитра от нюанси, която се отнася и за незаконния улов на бяла мида, на черна мида, улов на риба с ток, улов на риба с мрежи в различни сладководни водоеми. 

Това, което ние предприехме е да се започне постоянен контрол на всички тези нерегламентирани дейности. В морските сектори Добрич, Варна и Бургас през август месец беше много актуално ваденето на черна мида. 

Предвид голямата консумация на черни миди през лятото доста хора са се изкушили да бракониерстват. След настъпването на есента бракониерите се прехвърлиха към сладководните водоеми - язовирите. 

Има и доста посегателства срещу изключителния държавен ресурс, какъвто е рибата., бракониери посягат и на езерния рак.  

Имаше и конфискувани мрежи за стопански риболов, а той е забранен във водоемите, такива случаи имахме в язовир Мандра и в язовир Цонево. 

В момента любителския риболов в язовирите е основно на костур, бяла риба, щука, толстолоб и сом“, уточни още Николай Георгиев. 

Още информация ще чуете в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Вътрешният министър Калин Стоянов (вляво) разговаря с кмета на Болярово Христо Христов.

Високопроходима техника и термокамери тръгват към южната ни граница

Стотици високопроходими автомобили пристигат в България по поръчка на МВР и голяма част от тях ще подсилят охраната по външната за ЕС южна българска граница с Турция. С тях ще бъдат изпратени и термовизионни камери , съобщи директорът на „Гранична полиция“ Антон Златанов при повторното откриване на Граничното полицейско управление в Болярово..

публикувано на 29.02.24 в 16:32
Снимката е илюстративна

Печка на твърдо гориво предизвика пожар в дървена постройка в Айтос

Дървена постройка в Айтос е изгоряла снощи при пожар, съобщават от бургаскаат полиция.  Тя е била прогодена за живеене и е била обитавана от 30-годишен мъж от Карнобат. Той не е пострадал, огънят е  потушен от един противопожарен автомобил, но от инцидента помещението изгоряло изцяло. Вероятната причина за пожара е от печка с твърдо гориво при..

публикувано на 29.02.24 в 09:26

Откриват възстановеното Гранично полицейско управление в Болярово

Изпълнителният директор на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс) Ханс Лейтенс днес е на работно посещение в България. Заедно с вътрешния министър Калин Стоянов  те ще посетят Граничен пункт „Капитан Андреево“, където ще направят изявление.  В програмата на Ханс Лейтенс и министър Стоянов се предвижда двамата да вземат участие в..

публикувано на 29.02.24 в 08:17

Задържаха 4 хил. кутии контрабандни цигари на МП "Лесово"

Митническите служители на пункт "Лесово" откриха 80 000 къса (4000 кутии) контрабандни цигари в камион, превозващ мебели за Франция.  Товарният автомобил с чужда регистрация пристига на митницата на 24 февруари, около 22 часа, на входящо трасе в страната. Водачът, турски гражданин, е представил документи, че превозва мебели от Турция за Франция през..

публикувано на 28.02.24 в 09:53

По пътищата в ЕС ще отнемат книжки на шофьорите - нарушители

Отнемането на книжката на водачи, заради висока скорост на пътя или изпит алкохол и сядане зад волана. Това са част от рестрикциите, които  ще се прилагат с нова директива в целия Европейски съюз, с период на действие до 2050 година. За да постигнем нулева смъртност на пътя трябва да има нулева толерантност към нарушителите в България. Оттук..

публикувано на 28.02.24 в 09:36

Охранител се самопростреля на “Патешкия плаж” край “Крайморие”

Охранител се е самопрострелял този следобед, съобщават от бургаската полиция.Съобщението за инцидента е получено о коло 15.20 ч.  в четвърто РУ Бургас.  Мъжът е бил в служебен автомобил със софийска регистрация, паркиран в тревна площ до черен път в района на т.нар. “Патешки плаж” край кв. “Крайморие”. Той е   48-годишен бургазлия, работещ в частна..

публикувано на 27.02.24 в 19:55
снимката е илюстративна

Претоварени зърновози в Бургас

124 проверки на извънгабаритни тежки превозни средства извършиха мобилните екипи на Агенция „Пътна инфраструктура“ и ИА „Автомобилна администрация“ в последния уикенд на февруари. Проверките са извършени в периода от 23 до 25 февруари съвместно със служители на Министерството на вътрешните работи на територията на област Бургас и в района на..

публикувано на 27.02.24 в 14:58