Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пристанищна инфраструктура" въвежда дигитална платформа при обработка на корабите

Пристанище Бургас
Снимка: БГНЕС

Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ ще представи днес нова Национална система за електронен обмен на информация в българските морски пристанища /Bulgarian Port Community System - BulPCS/ в рамките на заключително събитие по проекта, което ще се проведе от 11:00 часа в Конгресния център.

Внедряването на системата ще позволи разширяване на обхвата на дигитализацията и подобряване на ефикасността и устойчивостта на транспортните и логистични вериги. То е от изключително значение за опростяване на административните процедури, като намалява използването на хартиeни носители и времето, необходимо за изпълнение на всеки процес в пристанищните терминали.

Разработената дигитална платформа осигурява сигурен и защитен обмен на информация.  Основната цел на системата е да оптимизира, управлява и автоматизира пристанищните и логистичните процеси, чрез единно предаване на данни, свързващи транспортните и логистичните вериги.

Системата стандартизира обмена на съобщения между членовете на пристанищната общност, като обединява постъпващата информация и я предоставя на потребителите от общността в съответствие с тяхното участие и ниво за достъп. BulPCS предоставя голямо разнообразие от услуги, като например лесен, бърз и ефективен обмен на информация, електронна обработка на митнически декларации и еднократно подаване на цялата информация относно пристигане, обработка на товари и отплаване на кораби.

Проект № BG16M1OP001-4.002-0001 „Разработване и внедряване на система за електронен обмен на информация в българските пристанища (Port Community System - PCS)“ е финансиран по Приоритетна ос 4 „Иновации в управлението и услугите - внедряване на модернизирана инфраструктура за управление на трафика“ на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 - 2020 г.

Проектът прилага добрите европейски практики в областта на дигитализиране на информацията в морските пристанища. Изпълнението му ще повиши ефективността и прозрачността и ще подобри сигурността на информацията и устойчивостта на околната среда.

По публикацията работи: Свобода Атанасова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бургас е домакин на конференция за развитието на градския електротранспорт

В момента в България се използват за обществен транспорт 277 електробуса. 56 от тях, цели 20 %, са бургаски. Това стана ясно по време на Националната конференция на Асоциацията на предприятията от градския електротранспорт в България. Неин домакин е Бургас. Основната тема на форума е „Развитие на градския..

обновено на 25.07.24 в 13:08

"Ние, потребителите": Заведенията с две и повече звезди са длъжни да осигуряват безкасово плащане

Липсата на цени на стоките е най-често срещаното по морето нарушение на правата на клиентите при продажбите в постоянните и временните търговски обекти. Това съобщи основателят на онлайн платформата „Ние, потребителите“ Габриела Руменова пред БНР, като уточни, че не става дума за масови практики. „Първо, това е нарушение на закона, според..

публикувано на 25.07.24 в 12:25

МРРБ: До 1 август работна група трябва да предложи правила за къмпингуването

До 1 август 2024 г. трябва да бъдат разгледани условията и редът за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани, които могат да бъдат обособявани в зона "А" и в зона "Б" извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги. Това реши на първото си заседание..

публикувано на 25.07.24 в 12:18

Нови туристически пакети привличат туристите в Бургас чрез онлайн платформа

Община Бургас пусна нова услуга в помощ на туристите. Вече са разработени и в продажба са няколко нови туристически пакети, които могат да се закупят онлайн от всяка точка на света. Те са поместени на платформата events.gotoburgas.com и обхващат някои от най-атрактивните локации в морския град и района. Почитателите на морски приключения могат да..

обновено на 24.07.24 в 13:46

Илия Проданов: Години наред държавата насочва към Гърция и Турция повече вода от договореното

Въпреки сериозните проблеми, които българското земеделие има с липсата на напояване, години наред държавата насочва към южните ни съседки Гърция и Турция повече вода, отколкото е договорено в междудържавните спогодби, защото страната ни не може да използва наличната вода в реките и язовирите. Това каза пред БНР председателят на Асоциацията на..

публикувано на 24.07.24 в 12:45

Хотелиери и ресторантьори готвят протести заради цената на тока

Хотелиери и ресторантьори се готвят за стачни действия заради ръста на цените на тока за бизнеса през последния месец. От Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация вече алармираха в писмо до министъра на туризма и до КРИБ за опасността от фалити в следствие на високата цена на тока в случай, че не се предвидят компенсации за бизнеса. Според..

публикувано на 24.07.24 в 11:39

Ниската изкупна цена на зърното принуждава стопаните да го задържат в складовете

Ниската изкупна цена на борсата на зърното принуждава земеделските стопани да го задържат в складовете. Производители от ямболско са притеснени, че трябва да продават на безценица. При големия пожар в района на село Воден пострадаха производители и от село Шарково. На  Дочка Панайотова са изгорели 90 бали сено, което е повече от половината храна за..

публикувано на 24.07.24 в 07:37