Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проучване на БНР Бургас: Почти всички къщи за гости в Странджа са запазени за Нова година

2
архив
Снимка: Венета Николова

Между 21 и 40 лева на човек е нощувката за една вечер в къщите за гости в Странджа. За голяма част от тях още от лятото са направени резервации за Нова година. Някои са заети за студентския празник - 8 декември, а други  за Коледа. Все още има свободни къщи показа наша проверка.  В близо 70% от предлаганите места не се приемат домашни любимци. 

Странджа е любимо място за отдих не само на хората от бургаска област,  от вътрешността на страната, но и от чужбина. Това казват хората, с които разговаряхме за заетостта на къщите за гости. Има фирми, които дори събират целогодишно служителите си за тиймбилдинг.

Резервациите за декемврийските празници са направени от лятото, като в момента все още има в различни места свободни къщи, като тази в село Бръшлян, но с изключение за 8 декември, обясни Велчо Дамянов, управител на една от къщите в населеното място:

„За студентския празник е ангажирана. За Нова година имаше резервация, но има вероятност групата да се откаже, защото имаха някакви проблеми с организацията. Имаха различни мнения за това как  и къде да посрещнат празника. Много често се случва и тези, които са били категорични в избора си да запазят къщата за празник, но в последния момент да се откажат. Това се случва в 50% от случаите, когато има резервации за големи празници. Нашата къща е за 12 души, за 260-270 лева. Не приемаме хора с домашни любимци.“
Cело Бръшлян

В село Стоилово ситуацията през годините не се променя. Това сподели дългогодишен собственик на къща, която е била предлагана за празници и почивки:

„Около август месец се правят най-късно резервациите за празниците през декември.  Имало е и случаи в последния момент, но е бил чист късмет за групата, която иска да наеме къща за гости“

Пепа Чернева, която отдава къща за гости в село Бероново уточни, че вече е заето всичко за Нова година и Коледа:

„Свободни са само дните през уикенда - 15 и 16 декември. Седмицата след студентския празник. Къщата е за 14 души, има и студио за още четирима. При повече от една нощувка цената е 550 лева, за 14 души.“


И стигаме до село Бродилово. Събина Михайлова ни разказва:

„Това е единствената може би къща в селото. Имам съселянин, с който  се хванахме на бас за малка бъчвичка ракия, че ако пусна обява, че дава стаи под наем ще му напълня къщата, така спечелих баса.

Това е един много специфичен и прекрасен район на Странджа. Дълго време е било гранична зона. Пътищата не са най-добрите,  липсва целенасочена политика този прекрасен край да бъде лесно разпознаваем от туристите, за почивка за културен туризъм. Има много исторически находки в района и разбира се магическата Странджа. 

За Нова година вече къщата е заета. Има много запитвания от вътрешността на страната, от Обзор също имаше. Много рибари и ловци се обаждат. Къщата допуска домашни любимци, защото спецификата на клиентите го изисква, те много често са с кучета. 

Мястото е за 5 души - две двойки и възможност за още един човек. Имаме също условия за дете. Условията са базови, но за сметка на това има чистота, тишина и прелестна природа.“

Лукс или базови условия, това е изборът, който всеки може да направи при желание да посрещне декемврийските празници сред природата на Странджа. 

БНР подкасти:

Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Предложение за Бургас:Такса битови отпадъци се вдига с 30%, синята зона става 1.30 лв през 2024

Предложение за обсъждане в общинските комисии е внесъл кметът Димитър Николов. Според него се завишават редица такси. Сред тях тази за битови отпадъци, наемите на общинските жилища, за синята зона, наемите на зали и цената на часовете за тренировки по различни спортове. Вдигат се входните такси за някои културно-туристически обекти. Повишават се цените..

публикувано на 11.12.23 в 16:16

Протестиращи в транспортния бранш искат 37 млн. лева в бюджета за 2024

С плакати на автобуси на градския транспорт в Бургас се включват в националните протестни действия представители на Федерацията на транспортни синдикати от морския град. Те настояват за повече пари за сектора, обясни Недко Радев, председател на местната организация.Мотивите за протеста: "Исканията са да бъдат гласувани 37 млн. лева в бюджета за..

публикувано на 11.12.23 в 12:20
Хижа „Мазалат“

Ето кои са най-добрите български хижи за 2023 г.

Над 25 хиляди българи са гласували в приключилия преди дни конкурс "Хижа на годината – 2023". За престижното отличие се състезаваха 70 хижи и заслони, разположени в някои от най-красивите кътчета на българските планини. Идеята на организаторите от списание "360" е да се популяризира планинският туризъм у нас, който през последните години..

публикувано на 11.12.23 в 12:20

Близо 1000 км туристическа инфраструктура са възстановени и новоизградени в Странджа

Близо 1000 км общо туристическа инфраструктура са възстановили и направили туристическите сдружения "Планиландия" и "Насам - натам" в Странджа. Работата им е отнела повече от две години, но ще продължи и за в бъдеще, каза Димитър Митев, оторизиран планински водач и създател на "Планиландия". Доброволци възстановяват туристическата..

публикувано на 11.12.23 в 12:16

Община Сливен организира среща за опазването на резерват "Кутелка"

Община Сливен съвместно с РИОСВ в Стара Загора организират днес информационна среща за популяризирането и опазването на резерват „Кутелка“. Срещата е в Областния информационен център от 13 часа. Поводът е  Международния ден на планината.  Темата на срещата е „Възстановяването на планинските екосистеми“ с акцент защитата на резерват „Кутелка“ и..

публикувано на 11.12.23 в 08:37

Над 36 млн. лева предлагат да бъдат заложени за сметосъбирането в Бургас през 2024 г.

Над 36 млн. лева са средствата, заложени в план-сметката за събиране, транспортиране и третиране на битовите отпадъци през 2024 г. в община Бургас. Парите са с около седем милиона лева повече от тези през настоящата година, но увеличението е свързано с промяна на цените на услугите,  става ясно от докладната записка, внесена от кмета Димитър..

публикувано на 09.12.23 в 13:27

Земеделците избират как да облагат доходите си за 5 години напред

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2024 година, напомнят от териториалната дирекция на НАП Бургас. За Бургаска област от тази възможност могат да се възползват над 4 000 земеделски стопани. Правото на избор се упражнява с подаване на..

публикувано на 08.12.23 в 09:43