Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

АПИ: Предстои да се внедри системата за контрол и на средната скорост

Системата с 295 стационарни тол камери и 50 мобилни контролни камери, ще следи продажбите, трафика, включително и по граничните пунктове, натоварването на осите на всяко моторно превозно средство.

Подготвя се проект за разработване и внедряване на система за секционен контрол на средната скорост на пътни превозни средства.

Проектът се осъществява в партньорство с Министерството на вътрешните работи (МВР) и Българския институт по метрология (БИМ) към Министерство на икономиката (МИ). Целта му е да се подобри пътната безопасност и да се намали броят на пътнотранспортните произшествия, чрез точно измерване на средната скорост и санкциониране на нарушителите от страна на МВР.

Проектът все още е в процес на разработка, като в момента се провежда  сертификацията на данните от системата от Българския институт по метрология. Целта е да се гарантира, че тя отговаря на всички законови и технически изисквания, за да осигури надежден и ефективен контрол на движението. В момента се извършват тестови замерванията, обясни доц. Георги Балабанов, външен експерт в Национално тол управление. Анализът на резултатите от извършен тест в реално време на моментна скорост на Северна скоростна тангента на София за период от два часа от преминалите 200 превозни средства, 45 от тях са превишили допустимата максимална скорост на движение, каза д-р Темелков.

Изградени са и сензори за претегляне на МПС в движение (Weigh in motion) на общо 100 локации по републиканската пътна мрежа. Тези сензори са проектирани за мониторинг и контрол на тежкотоварни превозни средства с максимална маса над 3,5 тона и за леки автомобили до 3,5 тона. Към момента сензорите се използват единствено за статистически цели. Предстои тяхното сертифициране, за да се предотврати надвишаване на допустимия товар на превозните средства.

Приходите от пътни такси от 1 януари 2023 г. до момента са около 696 млн. лева. Приблизително 248 млн. лева от тях са от е-винетки, а от тол над 425 млн. лева, съобщи директорът на Националното тол управление. От контролната дейност на системата /наложени глоби/ приходите са над 22 млн. лева.


По публикацията работи: Ивайло Пеев
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БФБ: Утре пилотна идея ще бъде избрана за бъдещ проект в Бургас

Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ) и Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ организират втори уъркшоп за устойчивото бъдеще на Бургас в рамките на научния проект EmpowerUs, финансиран по програма на Хоризонт Европа. Събитието ще се състои в Регионална библиотека "Пейо Яворов" в  Бургас на 30-ти ноември (четвъртък), от 10:00 до 14:00. По..

публикувано на 29.11.23 в 13:09

Пътуваме до Антарктида с фотографиите на професор Христо Пимпирев

Изложба „Антарктида – непознатата южна земя”, съвместно организирана от Българския антарктически институт и Филиал Бургас на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в партньорство с Община Бургас, ще запознае бургазлии с очарованието и тайните на ледения континент.  Експозицията ще бъде достъпна за разглеждане от 1 декември – Световният ден на..

публикувано на 29.11.23 в 12:26

Бургаските хора с увреждания с тържество за своя специален ден

Бургаските хора с увреждания и потребители на социални услуги подготвят с помощта на Общината тържество за своя специален ден. Те ще се изявят с танци, песни, рецитации. Това събитие е важно за хората с увреждания и техните семейства. Те винаги се радват на гости и публика, така че всеки е добре дошъл на 4 декември, понеделник, от 13.30 часа, в Зала 1..

публикувано на 29.11.23 в 12:16

ЮИДП Сливен залеси над 1000 декара

„Югоизточно държавно предприятие“ ДП Сливен изпълнява проект, финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз.  Той е за  „Подобряване природозащитното състояние на горски природни местообитания и подпомагане на екосистемните услуги, предоставяни от горите, чрез..

публикувано на 29.11.23 в 11:17

КНСБ организира национален протест на 14 декември (ОБНОВЕНА)

КНСБ започва срещи с парламентарно представените партии за повишаване на доходите в конкретни сфери. Първата среща е с депутати от ГЕРБ и ще започне в 11:30 часа в Народното събрание.  Федерациите в културния сектор към КНСБ вече обявиха, че на 6 декември организират протест под мотото „Народ без култура е народ без бъдеще“.  Проектът за бюджет..

публикувано на 29.11.23 в 08:33

Тестват днес BG-ALERT в цялата страна

Днес ще бъде задействан националният тест на системата за мобилно известяване при извънредни ситуации и бедствия - BG-ALERT. Потребители на всички оператори с мобилни устройства,  поддържащи технологията Cell Broadcast ще получат съобщения във времето между 12:00 и 12:30 часа. Те ще бъдат придружени със звуков сигнал и ще могат да се спрат от..

публикувано на 29.11.23 в 07:48

ВиК Бургас с предупреждение за спиране на водата днес в Сарафово

За спиране на водоподаването днес за бургаския квартал Сарафово, предупреди още вчера ВиК Бургас. От 09:00 до 17:00 часа няма да има вода в Сарафово, Летището, както и за фирмите „Керамика“, „ВРОМОС“, „Геотон“, „Металснаб“ и бензиностанция ШЕЛ. За посоченото време ще се извършват строително-монтажни дейности, след което водоподаването ще бъде..

обновено на 29.11.23 в 07:43