Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Симеон Цветков, управител на Северния плаж в Бургас след бурята:

Отново ще поставим въпроса за пясъчните насипи, които пазят плажовете

| обновено на 20.11.23 в 15:47


Щети за хиляди левове са нанесени на Северния плаж в Бургас след бурята, но по-големият проблем е, че е отнесена част от плажната ивица. За това алармира концесионерът. 

Пострадали са преместваемите обекти за бързо хранене на плажа, които работят целогодишно. Има увредена техника и липсващ инвентар, който е отнесен в морето. Всичко това е възстановимо, притеснителна е щетата върху самия морски плаж. Ситуацията е най-тежката извън сезона, откакто стопанисваме плажа-пояснява управителят на Северния плаж Симеон Цветков:

"Дължината на плажа е 1.7 км, а заливаемата площ се е изместила с над 5 метра напред, сами може да сметнете колко квадратни метра по-малко е площта на плажа. Плажната ивица се изяжда. Това нанася щети, които са относими към всичките години на нашия договор, които предстоят. Тази щета не е нещо, което се възстановява с финансов ресурс." 

Това можеше да се избегне, ако имаше пясъчен насип, коментира Цветков:

Повечето хора си мислят, че правим диги за да си запазим заведенията и това е огромен проблем в техните очи. Най-важното нещо, което трябва да запазим е, морския плаж, защото това е ресурсът, с който работим, там че те отиват да си починат през лятото. Погрешно са наричани диги, това е пясъчен насип. Целта му е, когато приливната вълна дойде, нейната сила да се намали от срещата с брега и когато стигне до това депо да няма силата да отнесе пясъка.Това се прави и там, където няма преместваеми обекти."

Това е европейска и световна практика, но в Бургаска област е забранена, припомни Цветков. Той добави, че отново ще изпратят писмо до институциите със запитване, за да могат да подготвят ивицата за следващите такива ситуации.

През 2021 година тогавашният областен управител професор Мария Нейкова издаде заповед, с която се забранява изграждането на диги с тежка техника на плажните ивици.

Повече чуйте в звуковия файл.
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Предложение за Бургас:Такса битови отпадъци се вдига с 30%, синята зона става 1.30 лв през 2024

Предложение за обсъждане в общинските комисии е внесъл кметът Димитър Николов. Според него се завишават редица такси. Сред тях тази за битови отпадъци, наемите на общинските жилища, за синята зона, наемите на зали и цената на часовете за тренировки по различни спортове. Вдигат се входните такси за някои културно-туристически обекти. Повишават се цените..

публикувано на 11.12.23 в 16:16

Протестиращи в транспортния бранш искат 37 млн. лева в бюджета за 2024

С плакати на автобуси на градския транспорт в Бургас се включват в националните протестни действия представители на Федерацията на транспортни синдикати от морския град. Те настояват за повече пари за сектора, обясни Недко Радев, председател на местната организация.Мотивите за протеста: "Исканията са да бъдат гласувани 37 млн. лева в бюджета за..

публикувано на 11.12.23 в 12:20
Хижа „Мазалат“

Ето кои са най-добрите български хижи за 2023 г.

Над 25 хиляди българи са гласували в приключилия преди дни конкурс "Хижа на годината – 2023". За престижното отличие се състезаваха 70 хижи и заслони, разположени в някои от най-красивите кътчета на българските планини. Идеята на организаторите от списание "360" е да се популяризира планинският туризъм у нас, който през последните години..

публикувано на 11.12.23 в 12:20

Близо 1000 км туристическа инфраструктура са възстановени и новоизградени в Странджа

Близо 1000 км общо туристическа инфраструктура са възстановили и направили туристическите сдружения "Планиландия" и "Насам - натам" в Странджа. Работата им е отнела повече от две години, но ще продължи и за в бъдеще, каза Димитър Митев, оторизиран планински водач и създател на "Планиландия". Доброволци възстановяват туристическата..

публикувано на 11.12.23 в 12:16

Община Сливен организира среща за опазването на резерват "Кутелка"

Община Сливен съвместно с РИОСВ в Стара Загора организират днес информационна среща за популяризирането и опазването на резерват „Кутелка“. Срещата е в Областния информационен център от 13 часа. Поводът е  Международния ден на планината.  Темата на срещата е „Възстановяването на планинските екосистеми“ с акцент защитата на резерват „Кутелка“ и..

публикувано на 11.12.23 в 08:37

Над 36 млн. лева предлагат да бъдат заложени за сметосъбирането в Бургас през 2024 г.

Над 36 млн. лева са средствата, заложени в план-сметката за събиране, транспортиране и третиране на битовите отпадъци през 2024 г. в община Бургас. Парите са с около седем милиона лева повече от тези през настоящата година, но увеличението е свързано с промяна на цените на услугите,  става ясно от докладната записка, внесена от кмета Димитър..

публикувано на 09.12.23 в 13:27

Земеделците избират как да облагат доходите си за 5 години напред

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността им през 2024 година, напомнят от териториалната дирекция на НАП Бургас. За Бургаска област от тази възможност могат да се възползват над 4 000 земеделски стопани. Правото на избор се упражнява с подаване на..

публикувано на 08.12.23 в 09:43