Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българките спечелиха европейската шахматна корона

Снимка: FIDE

Отборът на България за жени за първи път в историята стана европейски шампион по шахмат.

В последния, девети кръг на първенството в Будва, Черна гора, момичетата с играещ капитан Антоанета Стефанова победиха много силния тим на Грузия с 2,5:1,5 точки.

На първа дъска бившата световна шампионка Стефанова спечели с белите фигури срещу Бела Хотенашвили на 31-ия ход.

На втора, втората от Световната купа Нургюл Салимова направи бързо реми с Нино Бациашвили.

На четвърта дъска Белослава Кръстева загуби на Саломе Мелия.

Гергана Пейчева донесе успеха, след като на трета дъска спечели след оспорван двубой на 83-ия ход с белите срещу Лела Явакашвили.

България е първа с 8 мач точки, следвана от Азербайджан с 6,5 и Франция с 6 точки. Избраничките на селекционера Владимир Арнаудов не загубиха нито един двубой в първенството.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.
ВИЖТЕ ОЩЕ

С благотворителен футболен турнир събират средства за паметник на Левски в Бургас

Фондация "Гордите Българи" организира благотворителен футболен турнир за събиране на средства за изграждане на паметник на Васил Левски в Бургас. Турнирът ще се проведе тази събота / 28 септември/  от 9.00 часа на спортен център "Диалог 359 Арена" във формат 5+1.  Таксата за участие е 80 лв.  С благотворителен базар събират средства за нов..

публикувано на 22.09.24 в 13:00

Европейски фестивал по гимнастика за хора над 50 години започва в Бургас

Бургас е домакин на първия за страната ни Европейски фестивал по гимнастика за хора над 50 години. В него ще участват над 1 400 представители от 19 държави. С грандиозен парад на участниците, който ще тръгне от две места в Морската градина и ще завърши в Летния театър на града тази вечер, ще започне фестивала. Това е неговото 9-то издание като..

публикувано на 22.09.24 в 09:30

В Ямбол започна Държавното първенство по тандемно колоездене за хора с нарушено зрение

Ямбол за поредна година  е домакин на Държавно първенство по тандемно колоездене за хора с нарушено зрение. Шампионатът започна в Градския парк и се организира от Федерация „Спорт за хора със зрителни увреждания“, с финансовата подкрепа на Министерството на младежта и спорта и Община Ямбол. Над 60 са колоездачите от различни места в страната. Ямбол е..

публикувано на 21.09.24 в 12:57

Олимпиецът Тихомир Иванов проведе час по лека атлетика с деца от Ахелой

Олимпиецът Тихомир Иванов проведе в Ахелой урок по лека атлетика с учениците от ОУ „Христо Ботев“. Заедно с кмета на Ахелой Димитър Нейчев той награди всички участници с подаръци, осигурени от Българска федерация по лека атлетика и Община Поморие. Ден преди шестия лекоатлетически пробег „Поморие – Рън“, в Поморие гостуваха Антон Бонов – координатор..

публикувано на 20.09.24 в 18:28

Бургас е домакин на Европейски фестивал по гимнастика за хора над петдесет години

Бургас е домакин на Golden Age Gym Festival 2024. Форумът за пръв път се провежда у нас в периода 22 – 27 септември. За да участват в събитието в града пристигат над 1400 участника от 19 държави. Зрелищното откриване на Европейския фестивал по гимнастика за хора над петдесет години ще бъде на 22 септември, в Деня на независимостта на България...

публикувано на 20.09.24 в 12:10
Цанко Цанков

Цанко Цанков преплува 120 км в река Дунав за 18 часа

Бургаският плувец Цанко Цанков преплува 120 километра и 600 метра в река Дунав, без да спира, съобщиха от неговия екип. Състезателят стартира вчера по обяд от село Ясен, община Видин и финишира рано тази сутрин на кораба "Радецки" в Козлодуй. Цанков измина дистанцията за 18 часа, 1 минута и 39 секунди.  Бургазлията плува за втори път в река Дунав в..

публикувано на 20.09.24 в 10:11

Цанко Цанков днес отново прави опит за световен рекорд на 120 км плуване в Дунав

Бургаският плувец Цанко Цанков днес ще направи нов опит за световен рекорд на 120 км плуване във водите на река Дунав.  В 11 часа той тръгва от село Ясен в община Видин, а ще финишира при Козлодуй.  Предишното му плуване, не признато от Асоциацията по плуване в открити води WOWSA, бе на 6 септември с дължина 108 км.  Всички плувания и рекорди..

публикувано на 19.09.24 в 09:45